BAHAYA DEMAM DENGGI

Fuh..lama menyepi juga...
SB gagahi juga ni curi masa nk coretkan pengalaman menjaga Mr LP yg terkena demam denggi selama 10 hari nim..Alhamdulillah selepas 11 hari..LP fully recovered from dengue fever..macam2 dugaan bulan Oktober ni..Tragedi Oktober sungguh..alhamdulillah Allah menguji insan2 yg layak utk diuji..amin..SB nk cerita dari awal sampai akhir kronologi demam denggi yg menyerang LP nim..dgn rekod pemantauan sekali..semoga leh jd panduan utk kami dan utk semua readers.

26/09/2014 - Jumaat
Ahli keluarga LP semua dah sampai bkampung dirumah..semua datang sbb nk raikan adik bongsu nk konvo kat PICC pd keesokkannya.
Malam tu LP dah demam, sakit2 badan katanya..

27/09/2014- Sabtu
LP dah takleh bangun, sakit pala, x larat..mkn pun x lalu..minum pun x lalu...masa tu SB dah pelik sbb LP tak pernah demam takleh bangun camni..sudahnya LP mmg x dpt pergi konvo adik bongsu dia kat PICC pd sebelah ptg. SB pun keberatan nk pergi tp memikirkan yg kak ipar tak tahu jln nk ke PICC, kenelah juga SB pergi, tinggallah LP sorang2 jd penunggu rumah. Kesian adik LP sbb takde photographer utk majlis konvo dia...
SB sampai PICC dlm kul 3.00ptg..ramainya manusia kat sini..1st time pergi konvo sini punyalah ramai org..biasanya dtg sini takdelah ramai camni...dlm kul 6.30 majlis konvo belum selesai, SB pn dah letih pusing litar mengejor budak Hadeef..hadeef kan..kalau litar punyalah besor, maka bermaharajalela lah dia..ohooo..kalaulah LP ada..selalu gilir2 jaga dia..ni bila sorang2 handle, mcm nk hilang sabor jadiknya..haha..start 6.30ptg duk cuba calling LP..apalah khabor dia kt uamh tu, alahai naik lenguh mendail..sampai sudah x angkat kol, makinlah tambah risau SB..last2 dlm kul 7.30 mlm baru smpi umah. Balik tgk LP masih sama, x larat..mkn lagilah taknak..

28/09/2014- Ahad
Keadaan LP masih sama, still demam, bila mkn 1 bj panadol, kebah sekejap..pastu demam balik. LP lak takleh mkn 2 bj sekaligus panadol, kang ada yg bengkak mata ...LP ni alergic ubat, takleh mkn ubat sebarangan, dlm 2 hari ni mmg SB bertahan bagi VIVIX SHAKLEE, 2 biji Vit C , minum PERFORMANCE DRINK Shaklee nak kasi LP ada tenaga sikit..tp keadaan masih sama. 
Ptg keluarga LP sume dah nk btolak balik ke Kota Bharu dah, LP pun x dpt hantar diaorg ke airport sbb still takleh drive..rosak sume plan LP nk bawak family dia sume makan2..makan2 kt umah jelah, tu pun byk menapau sbb mmg SB x plan nk masak pun, mmg plannya nk makan2 kt luar je ramai2..huhu byk plan tergendala..yelah kita hanya mampu merancangkan...

29/09/2014- Isnin
Keadaaan LP masih sama, SB ajak LP ke Poliklinik Seri permai kat flet Hijau, Presint 9 nun, Doktor Kothai yg btugas, dia dah rasa lain mcm ngan LP, suh LP test darah di klinik dia, result dpt terus dlm masa 10 minit. huhu...confirm LP DEMAM DENGGI..tidakkkk...masa ni mmg SB dah risau sgt2...sakit hati sgt2 kat nyamuk denggi nim...rasa nk karate je..boleh gituw..haha
Then, Dr. Kothai wat refer letter ke Klinik Kesihatan Presint 9, tapi hari ini kami balik umah dulu memandangkan hadeef pun ada sekali hari ni, LP decide nk pi KK P9 esoknya aje..
Malam tu LP demam lagi, bagi 1 bj panadol, kebah..then demam lagi..

30/09/2014- Selasa
SB gi kerja pagi ni, LP plak dpt MC selama 2 hari dari Poliklinik Seri Permai tu, dia gi sorang je check darah semula di KK Presint 9. Cuba tgk result bermula 30/9 kat rekod pemantauan denggi LP kt bawah ni.
Bermula dari hari 27/9 lagi SB konsisten bagi LP minum VIVIX Shaklee 1 sudu , 3 kali sehari..kalau boleh nk bagi je setngah botol sehari, tp oleh kerana harganya agak mahal, tpaksa mencatu..hehe...kebetulan stok VIVIX pulak ada 1 botol aje...tp dah nekad taknak berkira..apalah sgt nk dibandingkan dgn kesihatan kita kan..melaburlah sikit..
Kalau tgk pd blood testing result ni, platelet darah LP semakin hari semakin jatuh, which means keadaan ini sgt membimbangkan. Kalau nak tahu :-

"Platlet darah adalah satu jenis sel micro yang terdapat dalam darah manusia. Fungsi-fungsi dan sifatnya masih tidak dikenalpasti dengan sepenuhnya oleh para saintis. Setakat ini, fungsi platlet darah yang diketahui secara umum adalah ia bertanggungjawab dalam prosespembekuan darah (hemostasis) khasnya pada tempat luka"

"Bagi mereka yang dijangkiti virus denggi, bacaan platlet darah akan mula turun sekitar hari ke-4 selepas gigitan nyamuk aedes itu. Apabila bacaan platelet darah menjadi kurang daripada 100 bpL, pesakit tersebut perlu dimasuk ke dalam wad hospital untuk jagaan rapi. Jika bacaan platelet darah menurun sehingga kurang daripada10 bpL, keadaan sudah menjadi kritikal dan pendarahan yang ketara akan mula dan boleh membawa maut!"

Masa ni SB mula serius meng"google" info psl denggi ni. yelah selama ni baca..tp tak lekat di otak..skang bila dh kene kt family sendiri, baru serius study betul2..Melalui pengalaman kwn2 yg pernah kene denggi nim, penawar mujarab adalah jus daun betik.Tersangatlah takut dan risau hokeh bila baca penurunan Platelet boleh membawa maut..minta dijauhkan..huhu, boleh baca secara detail mengenai denggi kat sini

Link ni bg byk info gak psl denggi, tp Serbuk aktif MineralCas  yg dia promote tu takdelh SB beli pun..SB baca je..

Ptg 30/9 ni, SB gi cari ketam kat pasar, redah jelah ketam apa yg hado..google ckp ketam nipah paling mujarab..tapi ramai yg berpengalaman..ketam biasa pun boleh..redah jelah beli 1 kilo ketam RM26 kat pasor Presint 8 nun, balik wat sup ketam terus kasik Lp hirup..tu pun bersuap bagai ko...eee ngade manja LP nim..nk angkat sudu pun x larat katanya..disebabkan SB ni nk jd isteri solehah, maka den turutkan ajo..hehehe..Minum sup ketam hari2 hinggalah 2/10, namun platelet darah LP tetap turun, duk cari merata jugak daun betik, kat pasor P8 tu tak hado jualnye..tanya2 org tak tahu mana jual..adeh payohnye nk cari pokok betik kat Putrajaya ni, lps ni SB nk tanam pokok betik..dlm pasu pun jadiklah..ihihi..

03/10/2014- Jumaat
LP still gi check darah kat KK, plt darah masih turun..kalu tgk kat rekod tu kan..see !! hari2 drip water ok..SB pelik napelah x wardedkan LP ni..tp ada hikmahnya jugak..kalau LP warded, sape nk jaga dia..jaga diri sendirilah ye kat spital, hadeef mana leh masuk kalau SB nk temankan dia sana..

Kul 11 pergi bangi, alhamdulillah kakak LP dapat cari daun betik kat kawan dia, balik terus rendam 2 helai daun betik, rendam selama 15 minit atau lebih, carik2kan masuk dlm blender, letak air sikit, then SB letak 2 sudu sunquick..hamek ko 2 sudu, nk kurangkan pun takpe..tp SB sian LP minum rasa pahit yg amat, dah letak sunquick pn pahit tak terkata..tp telan jelah LP..pahit tu kan ubat!
SB bagi LP pukul 1 ptg dna kul 4 ptg...

Kalau tgk result darah 3/10 pukul 10pg, platelet darah 44, alhamdulillah pukul 6 ptg LP gi check daah platelet darah naik ke 99..alhamdulillah...syukur sgt2, jus daun betik sangat2 membantu.
Memang amat2 membantu jus daun betik ni, skang ni Kementerian Kesihatan Malaysia dah keluarkan kenyataan tentang keberkesanan penggunaan jus daun betik kpd peningkatan platelet darah pesakit denggi.
Edaran kementerian kesihatan 23 september 2014

Penyediaan jus daun betik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia
04/10/2014- Sabtu
Kalau tgk pd result platelet darah pada hari ni, ada sedikit turun, tapi LP dah lebih stabil memandangkan result HCT, WBC, PR, BP dah makin baik...tapi masih lagi gigih bagi LP minum jus daun betik ni..siap kene paksa2 hokeh suh dia minum..hehehe...

05/10/2014 - Ahad
Alhamdulillah..LP disahkan bebas dari denggi, tapi masih perlu jaga diri dan jaga kesihatan sbb badan still tak fit lagi, virus ni still ada dlm badan but semakin lemah mengganas..so SB pastikan LP diberi makan vitamin shaklee secukupnya..wajib telan VIVIX, Vitamin C, minum performance drink, Vitalea pun wajib kene beri hokeh!! dah bininye tokei Shaklee..haruslah bila sakit gini jadi bahan testimoni yer..barulah nampakkk!! kan..hehehe..tapi alhamdulillah syukur, vitamin SHAKLEE byk membantu LP untuk rasa lebih baik, sbb pengalaman kwn2 mmg lagi2 teruk dari LP.


Terima kasih kpd diri sndri yg berjaya jaga org sakit..hehehe..takdelah gurau je..Alhamdulillah dugaan bulan Oktober ni dpt kami harungi bersama,mudahan hadeef x dpt demam denggi, tau jelah kan kesian kalau anak2 kecil yg dpat..biarlah kita org tua je yg dapat sbb atleast imun kita still kuat nk lawan virus denggi tu kan.

Lepas ni kene 200% jaga persekitaran rumah, dah beli repellent yg letrik tu, mcm2 jenis beli, dengan ridsect bagai..itupun sempat SB tampor 2 ekor makhluk denggi ni kat dlm rumah SB..geram suungguh kat dia ni, camne SB tahu dia nyamuk aedes? mcm ni rupa dia..SB siap simpan bangkai dia hokeh!
mmg isytihar perang sungguh dgn binatang nih..

Yang paling bahaya nyamuk Aedes betina yg akan menggigit diwaktu pagi dan senja  Apabila nyamuk Aedes betina menggigit manusia atau haiwan ia akan memasukkan sekali virus denggi yang ada di dalam air liurnya ke dalam sistem aliran darah manusia, selain dari tu,  Nyamuk Aedes jantan masih tidak berbahaya.


Kene lebih berhati2 selepas ini, semoga kejadian seumpama ni tidak terjadi dlm keluarga kami lagi..uhuu..dan yang paling sedeh...
KAMI TAK BALIK BERHARI RAYA KORBAN DI KAMPUNG TAHUN NI..huwaaaaa
nnt nect  etry beraya di Putrajaya k..
thanks sudi baca !

0 komen: