PERKATAAN PERTAMA ANAK

Apa first word anak2 korang ek..ehehe..
Saje membebel psl ni sbb tetiba teringat nk tulis la psl ni..moga bila Hadeef besar seksok dia baca dia igt..apa perkataan pertama dia masa mula2 pandai bercakap...

First word Hadeef adalah ABAH..merujuk kpd abah dia lah..huhu...panggilan IBU mmg susah skit dia nk sebut masa tu..masa tu umur dia lebih kurang setahun lebih ..kepada SB pun dia panggil ABAH sbb tak pandai nk sebut IBU..huhu..sedey ibu..tp kdg2 dia panggil MAMA..ibu jadi BUBU kdg2..asalkan dia tahu ABAH, MAMA, BUBU tu merujuk pada SB dan LP..

Pada usia 2 tahun 2 bulan barulah dapat sebut perkataan IBU..Ya Allah...cairnya hati ibu bila Hadeef sebut " IBU"..so melting la my lovely son..huhu..nk nangis je bila Hadeef pandai sebut Ibu..luahan hati sorang mak ni ginilah..byk mende yg anak buat , makes us touching kan..betul tak mak2 kat luar sana??..hehe

Perkembangan Hadeef umur 2 tahun 2 bulan ni dah pandai eja A-Z, 1-10..dah lancar..cuma nombor tujuh iaitu SEVEN masih payah nk sebut..yg bunyinya..VEN aje...tak kisahlah anakku..asal dia kenal huruf dan nombor tu..

PERKATAAN yg dia cakap dan faham adalah spti KAKI, JATUH, TUTUP, AIR, ITU, INI, NOSE, SHOES, BALL, CAR, BAIK, HADEEF, AMINN..

Kami suami isteri train melalui flash card, soft letter dan numbers yg byk colours tu..stiap hari amik masa dlm 5-10 minit main2 dan ajar dia..cpt tangkap apa kita ajar..mmg pun masa ni kan otak anak2 sekecil ni sgt fresh..so, mmg akan absorb segala apa yg kita ajar...

Ada org ckp anak lelaki ni lmbt skit berckap ek....tak kisah la...SB tak amik pusing pun mende2 gitu..Bagi SB stiap anak2 berlainan perkembangannya...cuma kdg2 geram jg kt parents yg suka amik pusing akan ckp2 org..Kena yakin dgn anak sndiri faham??..kdg2 geram ngan org2 yg tipikal psl sesuatu ni...kalau tgk anak ni cam gini..ha..besar nnt jd ginilah...kalau tgk cam gitu...besar nnt jadi gitulah...pandai2 korang lak ek nk tentukan anak ni jadi apa? apa korang lak jadi PENCIPTA ek..nk tentukan itu ini....at least doakanlah baik2..kata2 itu DOA..manyampah dgn org yg suka cakap2 yg takde asas ni..bila ditanya yeke? ada bukti ke? senyap melopong ar memasing...

So, peringatan buat diri dan semua...hanya kita tahu anak2 kita..jgn ambil pusing ckp2 sekeliling..boleh dgr yg baik2...yg tak berapa baik tu buang jauh2...doakan yg bebaik aje utk anak2 kita k!!


BELAJAR GUNA TAB TAK ELOK?

Semasa hadeef berumur kurang setahun..byk juga SB bagi dia tgk TAB..bg dia tgk nyanyian yg lembut..sesuai utk bayi...bagi dia tgk ABC, mengira melalui nyanyian..SB ada sama2 dia main dan dia pun seronok dgr dan kdg2 membebel sama2..Mmg  lah apa tu kajianlah..cakap2 org lah...kata jgn bg anak TAB...tapi kalau bagi dalam sehari 5-6 jam main TAB..mmg ler tak elok...sesuaikanlah..pelbagaikan cara ajar anak...bukan tak boleh lgsung guna tab tu..at least takdelah anak boring ngan cara pembelajaran yg sama..Kadang2 penggunaan TAB ni pun membantu semasa kita sibuk lakukan sesuatu...cthnya nk lekakan bayi sekejap semasa kita hendak mengambil sesuatu di dapur atau tmpt lain..takde salahnya..

Skang ni dlm usia Hadeef 2 tahun 2 bulan, SB hadkan penggunaan TAB kat dia..paling lama stengah jam lebih dia tgk TAB..dia paling suka lagu2 kanak2 dan ilustrasi warna2 warni dalam youtube tu...SB perhatikan dia sndiri pun mcm tak suka kalau ngadap tu lama2..dia akan tolak dan dtg kat SB atau LP supaya main2 ngan dia...SB tgk byk juga dia improve melalui pembelajaran interaktif gitu..Alhamdulillah...yg penting..hadkan masa dan pelbagaikan cara pembelajaran kpd anak..

Cerdik atau tidak bergantung kpd cara didikan parents masing2..org2 luar yg tak faham akan berkata itu ini bila lihat anak2 kecil bmain TAB..mmg byk keburukan jika biarkan dia LEKA dengan TAB..kepintaran ibu bapa penting dlm nk handle anak2 ni..so for me and all parents out there!! BE CREATIVE!!

Kami suami isteri sntisa berdoa agar Hadeef membesar sempurna menjadi anak yg soleh dan berakhlak mulia..tak pernah putus berdoa dlm stiap solat ibu dan abah..wahai anakku Hadeef..

panjang dah ek membebel..ok stop..lenkali lak membebel..daaa

Sekadar luahan hati seorg ibu...


0 komen: