AKU PUN RASA NAK NANGIS bila "METALLICA BUAT PEMINAT MENANGIS"


As Salam..

Terbaca dlm paper hari ini...
herm..apa pendapat korang...byk pendapat bakal diterima dan diajukan kan..
tp yg pasti..hari ini ....aku yg rasa mcm nk nangis baca berita nih...
umat akhir zamankah??..di saat Egypt telah bergolak nih..sempat lagi diaorg nk menangis sbb band kesayangan diaorg ada depan mata!!!

Baiklah kita semua gi nangis melihat mangsa kekejaman kerajaan Mesir nun ha..
dapat gak pahala..

Muhabasah diri jap...

HFMD aka Penyakit Kaki Tangan Mulut -- menyerang Hadeef

Alkisah..Ahad baru ni Hadeef ada demam sikit, tapi still aktif macam biasa..

Hari Pertama
hantar ke rumah pengasuh dia hari Isnin pun as usual..balik keje ptg tu gi amik dia pengasuh dia ckp ada cam bintik2 kt kaki dan tangan dia..SB pun belek2 kaki tangan dia..aah lah ada ni..kebetulan ada seorg anak pengasuh situ gak, maknye nurse...dia pon tgk gak..katanya mayb Hand Foot and Mouth Disease (HFMD) nih..but to be confirm kene tanya doc gakla..

SB dah x senang duduk, pengasuh dia kata ptg Isnin tu dh tak nk minum susu, SB tgk dlm mulut dia..ada ULSER gak..patut ar xnk minum susu, balik ptg tu biasa mkn nasi/mee, tpi dh xnk mkn...sudah..

Malam tu jg slps berbuka SB dan LP gi klinik check tgk betul ke tak, herm...sah mmg HFMD..herm..apa lagi..terpaksa dikuarantin lah..nasib baik doc tu baik hati atas budi bicara bagi SB MC jaga anak utk selasa tuh..

Balik dr klinik mlm tu x nk minum susu, kesian hadeef..sayu dan sedih hati nih..dia mcm nk minum tp trauma sbb sakit dlm mulut kan..dia letak aje muka dia situ..buat ubat kut..lgsung tertidur gtu aje..owhh sedihnya..



Hari Kedua
Hari selasa pun sama xnk minum susu lg, mkn pun xnk..SB ada search camne nk atasi anak kene HFMD nih, SB ada terbaca yg boleh bg anak mknan/minuman sejuk, teringat kat dlm fridge SB ada buat MILO+PERFORMANCE DRINK+ESP SHAKLEE..SB mmg selalu buat letak dlm fridge..letak sikit dlm cawan..cuba bagi Hadeef dgn sudu, mula2 dia xnk jg, then rasa sejuk kut, dia telan sikit2..start dr tu, SB bagi dia dan bagi dia bubur nasi yg SB dh buat..Alhamdulillah..dia dh start mkn..SB teropong ULSER tu still ada agi dlm mulut dia tp dia nk makan..alhamdulillah syukur...yelah bila anak x mkn..dgn SB sekali x selera makan..gembira sgt bila dia dh start mkn..cuma satu aje..susu badan dia xnk lagi..mungkin still trauma sakit..

SB ingat pesan doc pastikan anak mkn dan minum shj, sbb bila dia kurang air, badan jd makin lemah..itu yg bahaya..tu yg SB takut tuh..

SB bawak pergi hospitak dkat kecemasa pula..yelah bawa ke gov pula, sbb smlm gi swasta..just incase kan..nnt pepe diaorg akan argue kalau pep x rujuk gomen hospital.

Hari Ketiga
Bawa Hadeef ke klinik swasta gak lagi..just to follow up dan minta mc lagi jaga dia..doc bagi another 2 days.

Still makan bubur dan minum milo bancuhan tu ngan air masak....Alhamdulillah..but cuba utk menyusu..rindu dah kut..akhirnya..boleh je minum susu..yeayyy!!

Hadeef alhamdulillah still aktif walaupun sakit camni...mujur x demam..alhamdulillah syukur..

Hari Keempat
Dah boleh mkn makanan lain mcm biasa dah..siap minta keropok goreng mcm biasa..makan , minum susu pun dh normal balik...yipiii ibu dan abah pun gembira..

Mlm bawa gi Klinik just to make sure that he's fine dan boleh  hantar ke pengasuh ..
Doc terkejut sbb cptnya sembuh ..alhamdullillah..still kaki dia ada bintik tp doc kata bintik kt kaki tu x berjangkit..yg berjangkit adaah lelehan air liur bayi tu, seingat SB air liur Hadeef meleleh hanya pada hari pertama dan kdua aje..pastu xde dah..dr hari pertama lagi kat tangan dia hanya ada sikit aje, ada 2 bintik aje..

Hari Kelima
Bagun sahur sekali, main2 dan slps subuh hadeef tido balik...gi hantar ke pengasuh pun still tido..ngantuks sgt tuh..

Alhamdulillah..Hadeef dah sembuh dari HFMD...Syukur Ya Allah..

Kesimpulannya SB rasa penyakit ni boleh diatasi dgn jaga kesihatan dan cuba bg anak mkn/minum..sbb tu SB cuba bg suplemen SHAKLEE tuh..berjaya testimoni kat anak sendiri..mmg bagus suplemen SHAKLEE ni, sampai ke hari ini masih tidak mengecewakan SB dan keluarga..

kalau kawan2 nk tahu pasal suplemen nih, contact la SB yer..manjatrg@gmail.com

Renungan di pagi Jumaat

As salam semua...
wah semua dah mood raya, nk wat keje opis pom dh malas..
SB saje nk kongsikan yg dah meluas org duk share mende nih..
saje buat renungan bersama kan..


uhh..SB kalau diberi pilihan..mahu aje duk umah jd surirumah jaga anak sendiri wooo..
kemas umah..masak bila suami balik..beshnyaaa..jadi surirumah sekali sekala ni pun heaven giless..