PERJALANAN BALIK KG SELAMA 24 JAM

Fuh lama wat karangan nih..x sabar sbenanrnya nk citer pengalaman mencabar balik kampung beraya HARI RAYA AIDILADHA di Kelantan dgn menempuh perjalanan selama 24 JAM you!!..

Kami dah decide nk baik sehari sebelum raya means hari Khamis sbb LP kekurangan cuti, SB ikutkan saje sbb dia yg drive kan...Alkisahnya cam berat hati aje nk balik kg..bukan ape , badan dan otak penat dan letih..ngan keje..ngan pena turuskan rumahtangga lagi..org lain pn camtu gak tp kali ni terasa letih sgt..LP lagilah lebih2 lagi letih sbb penat bertugas masa konvo kat UKM aritu..malam khamis tu kami tak berkemas lg pun, sbb kami pikir pagi pagi khamis tu campak2 ajelah brg dlm beg..igtkan nk bangun awal kul 6 nk kemas, sekali lepas subuh tertido balik dan bangun kul 8...tambah2 plak SB ngantuk tahap gaban sbb Hadeef cam meragam skit mlm tu..x tidor sgt..so, terbangunlah kul 8..cpt2 bangun mandi, kemas2 brg..betullah cam LP kata mmg campak2 aje kat dlm beg tuh..Siap kemas, mandikan Hadeef, kemas umah skit..tungtang tungtang..sekali kul 11pg gak kami gerak...

Turun masukkan brg dlm keter, pagi tu pun dah ada satu sign cam kitaorg akan mengalami pengalaman tragis nih, LP dah siap2 masuk brg dlm keter dan sampah letak blkg keter utk dibuang..and then gerak..tuptup sampai rumah sampah, sampah takde, sekali sampah tu jatuh kt tempat parking tadi daa..jadi patahlah balik dgn berjalan kaki Mr. LP pi amik semula sampah tuh, tak nak jadi org selfish dgn biarkan aje sampah tu kt tengah jln, nnt ramailah yg mengutuk maki hamun sapelah yg buang sampah ni, x pasal2 free free je dpt caci makian org..ehhhe...

Maka bermulalah perjalanan yg indah  kami menuju ke kampung...dari Putrajaya  nk ke gombak mcm biasa mkn masa sejam lebih dah tolak tambah campur bahagi jem lagi...sampai tol Gombak l kul 12.30 tghari lega sbb clear aje jln..Alhamdulillah..sampai Petronas apa ntah lupa daa..kami igt nk mkn tghari situ+solat jamak, sekali restoran kat situ ditutup utk renovation, maka solat ajelah kat situ...mkn roti dan air nescaffe bekal aje..takpelah fikir bukannya lapar sgt pun...

So, kul 1.30++ ptg camtu kami teruskan perjalanan...jln ok smooth aje sampai masuk Bentong..masuk pekan Bentong dan Pekan Raub..ok aje jln...sekali masa ni kul 3 lebih gitu, melepas Kg Padang Tungku, Lipis...kereta dah start bersusun...aiyakkkk..adakah apakah...kereta gelak slow giler..nasib agak baik sbb Hadeef minum susu mkn tido aje keje dia...tak menangis dan meragam...Alhamdulillah...dan pelik sbb ramai org cam patah balik, dan pakat reramai suh patah balik...kenapa yer..apakah yg terjadi...duk curik2 dgr org bhenti sembang ckp ada excident la...ada tanah runtuhla..byk versi la...last2 keter dah tak gerak lgsung dah, siap ramai turun sembang+camping bagai apa dah...LP dah susah hati sbb dia nk terkucil + nk isi minyak kete...takut kat depan lagi takde stesen minyak...dgn pantas SB suh LP patah balik...

Maka berpatah balik la kami...LP mmg takde niat lain dah..nk isi minyak dan nk selesai hajat..SB pom sama,sekali sampai stesen minyak SHELL kat Padang Tungku tuh...mak aihhh punya bersusun keter nk isi minyak...dan bersusun juga manusia tunguu toilet..adduishh..parah parah kali nim..SB pun terjebak sama dlm drama menunggu toilet beramai2..lama giler uh..siap LP gi beli gurger yg lmbat giler pun giliran SB tak sampai lagik..

Tragis tragis..itu belum lagi campur ngan kejadian ttinggal kunci dlm kete tuh, kat stesen ni jugakla..LP ada kasi kunci keter kat SB, SB xnk amik sbb sibuk ngan Hadeef, LP igt SB dah amik, sekali SB kuar keter, dump tutup pintu keter..maka terkuncilah keter tersebut..ahahah...maka ramaila yg dtg tlg umpil pintu keter nk amik kunci tuh, ada sorang Mek gyver nih, dia kata dia selalu ttinggal kunci dlm kete, pelupa katanya..dia minta carikkan pembaris panjang nun wt masuk celah2 tingkap utk cari lock keter tuh..setelah berhempas pulas..akhirnya Mek Gyver ni berjaya..yeayyy...Alhamdulillah..

Sebenarnya adik ipar SB pun ada sekali, tapi dia naik kete lain ngan kawan dia..dia gerak lambat ckit dari KL..tapi dia dah siap patah balik ke SHELL tu dan gerak balik ke arah yg sama..sekali dia adalah org yg last sekali kene patah balik sbb polis dah tutup jalan dah tak kasi lalu..huwa...lagi parah..maka LP pun nunggu janji nk jumpa kat stesen ni semula..

Duk sembang2 sekali pakat nk follow 2 buah keter lain nk konvoi lalu ikut cameron, asalnya LP mmg dah nekad nk ikut highway LPT aje..tp disebabkan kawan adik ipar SB nk konvoi ikut, LP ikutkan aje sbb bimbangkan adik dia tuh, kang pepe hal ada abang leh tlg kan..

Bermulalah perjalanan kami yg mencabar dan penat+takut+letih...masuk hutan kuar hutan, lalu jalan berlubang2..rasa nk nangis aje..SB tak takleh nk igt lalu kg mana dah..yg igt Bukit Betong...sekali dlm hutan dlm 5km lgi nk sampai Gua Musang...dlm gelap tuh..keter bersusun..menunggu giliran utk ditarik soleh org kampung sbb jln berselut..mak aihhh..SB dah cuak..maka LP dan adik dia dan sebuah lagi keter pakat nk patah balik...takleh jadi apa dah..kalau menunggu lagi mahu 5/6 jam lagi nih..kami patah balik naik Highway LPT lalu Terengganu...berhenti kat RnR Temerloh jap utk LP melelapkan mata, sian juga dia drive, SB mmg takleh lelap dah..dan sedih tragis juga, dahlah shari tak jumpa nasik, beratur ngan dukung Hadeef nk order nasi lemak tapau nk mkn dlm keter, sbb nk mkn situ takleh, sape nk pegang Hadeef, kasi can LP tido..sekali bila sampai giliran SB..org kedai kata polistren utk bungkus dah lama habis, silap SB gak x tanya dulu, gi beratur aje..dahlah Hadeef meragam ckit masa beratur tu..rasa nk nangis aje tau..lapar+ penat+anak meragam..tp takleh mkn pepe..sedih sgt..tp teringatkan ada lagi org yg sedih sbb tak mkn berhari2...SB insaf jap, beli Milo kotak utk hilangkan lapar..bolehlah dari takde langsung..ada je mknan lain tp sbb perut lapar nasi...jadi nk nasik gak!!

Perjalanan diteruskan dlm kul 4pagi lebih gitu..sedih dengar takbir raya dalam keter. Masa org Solat Hari Raya AidilAdha dah sampai kat Permaisuri masa tuh, jalan lengang juga lah..akhirnya kul 11 pagi sampailah kami ke Kota Bharu...

tamatlah perjalanan balik kampung kami selama 24 jam...

banyak hikmahnya dengan apa yg berlaku dgn kami ni..Alhamdulillah selamat sampai...


0 komen: