Panaskan makanan bayi dlm MICROWAVE?

Duk bersembang2 psl makanan dan barangan bayi ngan opismate, tetiba dia tanya SB panaskan makanan hadeef pakai apa? SB ckp..panaskan ngan microwave..dia kata eh tak bahaya ke panaskan pakai tu, SB sentap jap..a'aah erk..pantas google..terus jumpa ni, credit  to MAMA WAFI

Cara Panaskan Makanan atau Bubur Bayi

Hai ibu-ibu semua. Mama.Wafi nak kongsikan cara kita nak panaskan makanan bayi kita. Kan bila buat bubur, kita simpan dalam peti ais. Then bila nak bagi kat baby, tentu kita nak panaskan kan?? Mari kita tengok beberapa cara nak panaskan makanan bayi comel kita semua ye…

Cara 1: Microwave
Terus terang saya katakan, saya tidak akan sesekali memberi bayi saya makan makanan yang dipanaskan dengan microwave. Keburukan benda ni mengatasi kebaikannya. Kebaikan microwave hanya satu iaitu mudah dan cepat. Keburukan microwave ni terlalu la banyak ibu-ibu sekalian. Saya akan post di entry seterusnya ya! (Dah post!Sila klik di link ini.) http://mamamunie.wordpress.com/?p=261  

Cara 2: Kaedah Air Panas.
Keluarkan makanan bayi dari peti sejuk dan biarkan selama 30 minit untuk hilangkan sejuk. Tuangkan makan bayi anda di dalam mangkuk atau gelas kaca, kemudian ambil lagi satu bekas berisi air panas mendidih. Macam kita panaskan susu bayi tu la. Rendamkan mangkuk/gelas tu dalam air panas tersebut. Mama.Wafi selalu guna kaedah ni. :-)

Cara 3: Panaskan Atas Api
Masukkan semula ke dalam periuk dan panaskan! hehehe. Mama.Wafi tak berapa suka kaedah ni sebabnya nanti bubur tu melekat kat periuk. Susah nak cuci. :p

Gurlppp!!
Siap ada keburukan microwave lagi...owhh no...selepas ni SB tak panaskan lagi makanan hadeef guna microwave..oowhh tidak..selama ini SB tak tahu!!!! Maafkan ibu..hadeef ku cayang...

0 komen: