LCD SCREEN SAMSUNG NOTE 10.1 SB KELUAR LINE PURPLE

panjangnya tajuk posting SB nih...takpe asalkan you all faham kan...

Kisahnya baru 10 hari SB beli Samsung Note 10.1 ni kan, tgh2 SB syok berfacebook, tetiba kuar satu garisan warna purple kat screen tab nih..uhhh dan cuak..apakah ini...wat derk dulu, off dulu then on balik...jadik lagi, sekali dah berapa kali on off daaa..sama jugak....alahai nape jadi camni nih..

dah garu pala...pastu google tgk apa dia kata..ramai yg kata mayb screen LCD yg rosak..SB off the gi tidur dlm keadaan tak senang hati...uhuuu..
Esoknya pepagi lg SB tipon org kedai yg SB beli tuh, kat MINES kedai dia..dia mintak SB bawak gi kedai dia dulu, dia nk tgk dulu masalah apa, then kalau perlu dia kene hantar ke Samsung Centre utk repair , disebabkan masih dlm warranty so, diaorg akan repair free, tapi offkoss takkan replace baru unless kerosakan ni berlaku dlm 7 hari slps pembelian...ni jadik selepas 10 hari pembelian...huwaa...

Petang tu juga SB dan LP gi kedai dia..sekali budak Ah Di tu takde kat kedai, suh seller lain yg tgkkan..dia kata owhh ni kene hantar Samsung Centre..aiyakkk..kalau diaorg hantarkan mayb dalam seminggu dua...adoii..org nk balik kampung la pokcik...mana leh tunggu seminggu dua dah..tak puas hati tanya diaorg apa lg alternatif yg ado..dia ckp kalau gi hantar sendiri kat Samsung Centre, mayb leh dapat terus atau sehari dua..lantas, tanyala centre dia kat mana, dia ckp yg paling dekat kat Midvalley dan kat Pandan Indah..mintak kontek no sana..hampeh..diaorg pun takdo kontek nombor...erm...servis selepas jualan sungguh menyakitkan hati yer...

Tapi SB ada amik leaflet psl Samsung Product dari kedai tu, ada nombor tipon Samsung Customer Service, dgn lajunya Sb kol tanya, barulah senang hati ckit, diaorg minta SB bawa ke Samsung Centre juga..siap bagi contact no lagi..ha..baru betul...yg terdekat adalah Pandan Indah..laju2 kitaorg gi sana, Pusat Samsung ni terletak kat Pandan Capital, store dia kat dlm tula..ala..dekat ngan Giant tuh..kn dlm tu byk kedai tipon..carilah Samsung Centre..diaorg kata diaorg blh repair, esok amik..patutnya kene tinggal dlm sehari dua jugak, tp technician diaorg kata boleh siap esok, tanyalah boleh ke replace baru..tak boleh rupanya..cuma Samsung akan repair dgn free dlm  masa setahun warranty...Redha ajelah mokcik...

Nasib baik layanan kat cini ok, jawab segala pertanyaan kita, awek2 melayu ramai keje cini, si bdak hadeef siap main mata gelak2 lagi ngan awek2 tuh..hamboii Hadeef ibu nih..gatal ye..

ok esoknye Mr. LP gi amik semula Note tu..alhamdulillah dah kembali seperti sedia kala, nasibla ada warranty lagi, kalau tak diaorg tukar LCD screen tu mahu dalam RM500 gak tuh katanya..diaorg kata dlm setahun ni kalau ada pepe just dtg je kt centre nih, diaorg akan repair+replace for free..yelah jaminan Samsung kan..

skang dah boleh guna dgn senang hati..lupa nk snap gambar note yg ada line purple tuh..


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Salam Hari Raya Korban, tahun ni beraya haji di Kelantan dulu, baru balik Terengganu...insyaAllah nk jalankan aqiqah utk dak kecik Hadeef...Selamat Hari Raya Haji buat semua...buat yg balik kampung..hati2 dijalan raya..SB memulakan perjalanan pd esok pagi...doakan perjalanan kami selamat ye..semoga Hadeef tak meragam..risau juga dia meragam sbb dia kan dah besau..hihi








Kuey Teow Ladna SpekBiru

SB buat nih untuk dinner , senang , mudah dan cepat utk dibuat, SB main campak aje apa yg ada dlm fridge..meh SB tepek resipi SB

Bahan-bahan ( 2 org )

  • kuey teow
  • sebiji bawang besar - SB suka bawang byk..hihi (x letak pom xpe)
  • 2 ulas bawang putih dicincang kecil2
  • 2 sudu minyak
  • isi ayam
  • udang
  • sotong
  • lobak merah
  • lobak puteh
  • asparagus ..yihaa kan SB ckp SB cmpak aje apa yg ade dlm fridge
  • baby corn
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • cili padi
  • air
  • garam dan serbuk perasa SEDAP

Cara Buat

  1. Panaskan minyak. masukkan bawang putih, bwg besar, cili padi dan goreng sehingga garing sedikit. SB masukkan air, then masukkan ayam yg dipotong kecil, udang dan sotong.
  2. SB teruskan masukkan serbuk perasa SEDAP dan garam ckit aje. Balancekan rasa dia..
  3. Bila ayam,stong udang dah masak, masukkan lobak merah dan lobak puteh
  4. bila dah nak mendidih masukkan baby corn dan asparagus. 
  5. Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
  6. Setelah kuah mendidih masukkan  kuey teow dan siap sedia utk dihidang...
Siap aje paksa LP makan terus sbb mcm ala2 kedai mkn..mkn panas2..yehaaa..
Selamat mencuba..

Spek Baru Mr.LP - Kacamata Untuk Bersukan


Suka benor ler dia dapat spek baru...cam SB dulu ler..suka benor dapat spek biru...langsung spek biru berkenan dihati...langsung nama blog ni pun spekbiru I Love you..aih..teringat kenangan lama laks..ahha..udah nama blognya spekbiru, meh nk tepek citer pasal spek gak..jgn mare..

kisahnya kesilapan Mr LP ni  sibuk kalut nk gi keje sbb terbangun lambat, dah elok sarung baju keje, nak dijadikan cerita, tangan sendri tersalah tepis spek tu, lalu jatuh..dan pecah dua...sama la cam spek SB dulu, pecah dua..tapi SB dulu spek tu jatuh sendiri..yeker jatuh sendiri..hihi...

Mr.LP mmg dah tak senang duduk dah..spek tu digunakan masa santai duk umah, takmolah pakai spek baru dia satu lagi tuh..herm..satu lagi dia guna spek ni masa main badminton..tu yg nk gi buat jugak tuh..cam budak kecik ajak gi Mines nk wat spek..kalu tang mende dia nak..laju ajek ekkk..SB kan isteri solehah ikutkanlah aje..aceh aceh..senyum manjang aje dia bila dah dapat spek baru..

Spek LP ni buat kat Kedai Spek A-LOOK, lupa nk snap gambor kedai..kat dalam MINES tu ha..level bawah sekali..dekat ngan kedai baju kanak2..ANAKKU..kelebihan spek baru LP kali ni, adalah boleh dilenturkan sbb dibuat ngan plastik khas, insyaAllah tak pecah kalau jatuh..bingkainya grip kaca spek tuh, tapi kalau jatuh beriya pecah gakla kut, spek ni kegunaan dia adalah untuk outdoor activities, macam bersukan...sesuai sangatlah tu ngan apa yg LP nak...ops..lupa harganya murah aje, RM129 free lens..oklah tu..dapat diskaun RM9..jadi bayor RM120 je..lens siap dalam sejam aje...kejap je kan...besh!!

sudahnya..senyum sampai ketelinga la dia...

Wordless Wednesday

Samsung Galaxy Note 10.1



apa ke pening arini,draft yg patutnya post ari rabu gi post ari khamis, abaikan jelah, SB penim..ahahha

Misi Mencari...

Ha..wiken yg lepas..kitaorg ada misi..jeng jeng jeng...misi mencari..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ha...kat sini..kat sinilah kitaorg memulakan misi kitaorg..cam tak??...
 Nampak tu Mr.Lp tgh nego tuuh...nasibla si kecik Hadeef tido..boleh nego dgn aman..hihi

Hadeef Belajar Berjalan

Video Hadeef belajar berjalan dgn menolak keretanya..seronok bukan main eksen cam dah dpt jln..insyaAllah cpt2 jln ye anakku sayang...

ESP dah sampai..

 Order ESP ngan ex-housemate dulu, sbb dah pernah  cuba produk SHAKLEE ni, best sangat..sblum ni mkn supplement Trial Pack Milk Booster, tapi setelah baca kebaikan ESP ni, order ngan ex-housemate tu cpt2, dia post semalam, dah sampai arini, best..tak sabar nk cuba!!



Dan inilah model ESP untuk harini....taraaa...


SUBWAY at ALAMANDA

will be opening sooonnn!!! can't wait!!!....

update!!!
 SB pun dah lama tak gi alamanda..sebenarnya dah agak lama juga dah SUBWAY ni dah bukak...so, dah senanglah nk mkn subway dah tak yah gi jauh2..

JOOM MKN SUBWAY!!

COCONUT SHAKE sedap- ALAMANDA

Air coconut shake kat Rasa Food Court -Alamanda ni adalah yang terbaik jugak la..sedap..waalaa bagi penggemar coconut shake cam SB ni, harganya RM4.90, dah naik 40sen, last SB minum RM4.50..masa mula2 diperkenalkan..erm..biasalah tu kan..

 saje nk tunjuk skali aritu apa menu kitaorg kt sini, LP mkn nasi putih seafood msak belacan kut..fuyoo..hebat bau belacannya..
 SB lak opkos la mknan feberet..nasi ayam...mmg dicadangkanlah pd penggemar nasi ayam..sedap!!

NAK BERJALAN DAH ke?

budak kecik tomey ni dah boleh berdiri tapi  kene berpegang ngan something..boleh menapak ckit2..tak sabar nk tunggu dia berjalan..Semoga Allah iringi perjalanan kehidupannya dgn penuh rahmat..aminn


KELAB TASEK PUTRAJAYA

Last wiken kami sekeluarga gi jenjalan cari makan di kelab Tasek putrajaya..akhirnya sampai gak kat sini, dah lama nk singgah tp asyik x jadi ajek..herm..saje nk cuba masakan kt restoren samudra kat sini..
kami amik table kat luar restoren, ada area yg ber'aircond' tapi alang2 sampai cam ala2 tepi pantai kan..hirupla udara nyaman kat luar kan..
tiba time order menu, sila klik kalau nk tgk menu dgn jelas k..harganya not bad ar
yg ni SB order..nasi ayam sweet sour katanya..RM 14.50
yang ni Squid Ring RM 10.00
yang ni lak Mamak Mee Rm 9.00

air cam biasa LP order ice lemon tea peach dan SB milo ais..kedua2 nya RM5
komen ttg makanan..erm..bolehla dicuba sekali sekala tapi utk selalu mkn tu taklah kut..nk komen lebih2 nnt ada yg terasa lak..nk tahu kene cuba sendri ek..

yang tak dpt dibeli adalah suasana pemandangan kat situ..dgn menghirup udara bak duk tepi pantai..bolehlah menghilangkan kerinduan pada pantai sbb dah lama tak tgk pantai kan..ini ibarat pantai le kt putrajaya nih kut..ramai org lepak2 kat bawah ni..jogging.bawa anak bersiar2..cycling..

cam akak kat dlm gambor ni, lepak2 sambil mkn buger sambil bincang masalah negara..hihi
oklah suasana kat sini..damai juga..ngan angin sepoi2 bahasa..
Mr LP ngan Hadeef duk tengok org bercanda2 ditepian tasik..


ok itu aje review psl gi kelab tasek aritu..slmt jenjalan..boleh ke jadik agen pelancongan camni..huh..fail!!eeeheheee

SEDEKAD BERKAPEL

cam kelakar lak..slmt ulangtahun kapel..sebenarnya dah sedekad kami bersama..hari ini pada 08/10/2002, kami secara rasminya declare..saje tepek cini nk suh ank cucu cicit tahu yg SB sanggup igt tarikh2 gini buat kenangan sepanjang hayat..

igt lagi kenangan masa nk kapel masa tu, LP siap pesan kt kawan sekelas dia minta SB turun kat cyber cafe lps maghrib, kat CC tu ada tangga besar, kat situ bebedak kolej selalu lepak2..tapi masa tu awal lagi bebudak tak melepak lagi, SB siap tunggu LP, dia dah sampai awal lagi, tapi bantai main game dulu dlm CC..kawan dia nampak SB duk tunggu kat luar, kita org bukan dating tau masa ni, tapi kononnya dating ar, ada kawan dia teman..ceh kelakor sungguh mokcik rasa..duk tepi longkang..LP kata ada nk ckp sesuatu...SB suh cakap cpt sbb ada assignment nk buat nk naik dorm dah, boleh plak dia tanya dah mkn ke, tadi gi mana, watpe..aihhh mokcik turun dah pesan kt kwn suh turun tadik kan..duk jumpa awok ler..hhiiii..sembang punyer sembang..LP ni sgt pemalu sbenarnya..dia nk propose SB suh jadik awek dia punya lah susah..

Sembang punya sembang last2 dia suh SB faham2 sendiri..mulanya SB pun tak faham..tapi fahamkan ajelah..dah dia pemalu...sampai saat ni selama 10 tahun kami bersama harungi suka duka kehidupan berdua..sampailah skang bertambah2 manis kehidupan kami dgn kehadiran bdak kecik Hadeef..dan insyaAllah adik2 Hadeef coming soon..hihi...semoga perkahwinan ini mendapat barakah dariNya..Ya Rabb rahmati kami hingga ke pintu syurgaMu Ya Rabb...

Bila diingat2 balik sangat manis kenangan2 masa dulu kan..cam kelakor pun ada..lepas dari tarikh 08/10/2002 tu kami declare awek pakwe, satu kolej tahu kitaorg kapel, kira org lain dah takleh nk kacau ar, cpt tersebar sbb kwn2 dia kabel besar..antena besar kt kolej tu, pepe cpt je tersebar..yelah kolej bukan besor mana pom..nk tergelak lah igt kenangan masa zaman kolej tuh..best best..

Buat Mr.LP..terimaksih abang sbb jaga SB dgn baik sampai ke hari ini...

Hadeef 11 Bulan

Perkembangan dia sekarang..dah merangkak dgn lajunya..dan bangun berdiri dgn sendiri tp kene berpegang ngan something..cuma belum menapak lagi..gigi baru tumbuh sebatang..bila dia sendri  tgk video dia gelak2 ngan abah dia..mcm tgk citer kartun gayanya..syok2 tgk video tu, tp bila dah abih..dia nangis..kene pasang balik..sama la cam tgk twinkle2..gigih la abah ngan ibu bangun duduk sbb nk replay video..nangis sakan woo kalau tak replay..nnt SB grap video masa tu lenkali ehh...semoga membesar dgn sihat sayang...(update)..nk post video tu x berjaya , mungkin sbb file tu besar kut, xpe SB tepek gambornya hadeef la..





..ROTI JALA MANJA



ohhooo..harini wat entry marathon..laju2 update bebanyak..dah time rajin nih...hihi...aritu cuba resipi roti jala..first time nk buat nih....dan alhamdulillah percubaan pertama menjadi..terlebih rajin siap warna warni ko..ehehe..
alhamdulillah ..Mr LP kata sedap dan boleh wat lagi..suami puji pun dah cukup..ada juga bawak ke opis kasi opismate merasa sorang skit..ihii..resipi nnt SB tepek lenkali erk..

BILA NAK MKN LAGI??

terliur plak bila tgk kembali gambar menu kat SR ni..nasi goreng ngan satay dia mmg sedap, set dlm pinggan satu lagi pun sedap..terliur weh...ni gambar masa mkn2 celebrate awal 3rd Weeding Anniversary aritu..dah 3 tahun SB dan LP berumahtangga slps 7 tahun berchenta!!



Panaskan makanan bayi dlm MICROWAVE?

Duk bersembang2 psl makanan dan barangan bayi ngan opismate, tetiba dia tanya SB panaskan makanan hadeef pakai apa? SB ckp..panaskan ngan microwave..dia kata eh tak bahaya ke panaskan pakai tu, SB sentap jap..a'aah erk..pantas google..terus jumpa ni, credit  to MAMA WAFI

Cara Panaskan Makanan atau Bubur Bayi

Hai ibu-ibu semua. Mama.Wafi nak kongsikan cara kita nak panaskan makanan bayi kita. Kan bila buat bubur, kita simpan dalam peti ais. Then bila nak bagi kat baby, tentu kita nak panaskan kan?? Mari kita tengok beberapa cara nak panaskan makanan bayi comel kita semua ye…

Cara 1: Microwave
Terus terang saya katakan, saya tidak akan sesekali memberi bayi saya makan makanan yang dipanaskan dengan microwave. Keburukan benda ni mengatasi kebaikannya. Kebaikan microwave hanya satu iaitu mudah dan cepat. Keburukan microwave ni terlalu la banyak ibu-ibu sekalian. Saya akan post di entry seterusnya ya! (Dah post!Sila klik di link ini.) http://mamamunie.wordpress.com/?p=261  

Cara 2: Kaedah Air Panas.
Keluarkan makanan bayi dari peti sejuk dan biarkan selama 30 minit untuk hilangkan sejuk. Tuangkan makan bayi anda di dalam mangkuk atau gelas kaca, kemudian ambil lagi satu bekas berisi air panas mendidih. Macam kita panaskan susu bayi tu la. Rendamkan mangkuk/gelas tu dalam air panas tersebut. Mama.Wafi selalu guna kaedah ni. :-)

Cara 3: Panaskan Atas Api
Masukkan semula ke dalam periuk dan panaskan! hehehe. Mama.Wafi tak berapa suka kaedah ni sebabnya nanti bubur tu melekat kat periuk. Susah nak cuci. :p

Gurlppp!!
Siap ada keburukan microwave lagi...owhh no...selepas ni SB tak panaskan lagi makanan hadeef guna microwave..oowhh tidak..selama ini SB tak tahu!!!! Maafkan ibu..hadeef ku cayang...

Bayi Tidur Ditengah2 Ibubapa

Beginilah keadaanya budak kecik montel SB tidur skang...semua gambar tu mmg betul mengenai SB kecuali kedua2 gambar yg kat tengah tu aje..sebab SB bf  Hadeef secara duduk..gigih juga bangun walaupun ngantukzzz sgt2...demi anak..dan pernah juga Hadeef jatuh katil mcm anak ben ashaari, tapi Alhamdulillah hadeef ok, tak muntah dan sambung main mcm biasa..nangis pun kejap aje..Alhamdulillah sampai skang..

gambar credit to blogger : http://www.benashaari.com/

Mimpi Arwah Ayah

Dah lama tak mimpi arwah..tetiba rasa rindu..duk teringat kat arwah ayah..pagi smlm mimpi arwah senyum panjang..meleret sampai ke telinga..senyuman dia sama mcm masa dia masih hidup..senyum sambil sengih..dan suasana dalam mimpi SB tu mcm masa SB dan adik beradik kecik2..petang2 gotong royong bersih kawasan umah..dan duk lepak kat tangga umah..sementara menunggu maghrib..dan ayah duk bawah pokok cempedak dia, hisap rokok daun dan senyum..sampaikan SB rasa terlalu indahnya saat tu..bila tersedar dari tido terkenang2..apa yg berlaku dlm mimpi tu mmg selalu terjadi dulu2 masa SB sekolah..ptg2 gotong royong bersih kawasan umah ngan ayah ngan mak..owhh rindunya... terus bangun solat Subuh dan sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Ayah..senyuman itu sungguh manis..semoga kau tenang dan damai di Sana..Ayah...