ADA tapi TAK guna

erm..kalut aihhh..dah pakai hp canggih manggih dah..tapi functionnya sampai sekarang tak khatam lagi...SB mengata sape lagi..SB mengata kat diri sendiri ler..sibuk nak bluetooth lagu kat org lain tapi sampai sudah tak jumpa lagu tu duk dalam folder mana, HP semakin canggih rasa semakin rumit dah..dah tak sama cam hp canggih lain...HP canggih ke tuan punya yg malas..last2 org lain jugak tlg carikkkan..punyalah mls kan..

Ahaahaa..sejak kawin ni kan, bagi SB handphone diperlukan sekadar nak bercalling dan bermessaging aje..tapi ditakdirkan terbeli HP canggih, tumpang gunalah kecanggihan teknologi skang nih kan..itupun guna utk bermuka buku..

Igt masa zaman belajar muda mudi duku, ckp je hp apa, teknologi apa sume tahu, dan bagi je depan mata mesti bolehnya godek2..tapi skang sume mls..sume nk guna apa yg diajar depan mata aje..mls dah nk amik tahu dan godek2..uhuu..dah tuakah aku??

SEMALAM DALAM SEJARAH

SELALUNYA HARI INI DALAM SEJARAH KAN..

tapi sbb kejadian semalam baru sempat nk story kat cini..jadilah semalam dalam sejarah..hihi..

Kisahnya nk gi beli barang2 dapur+nk beli brg LP nak sponsor mkn2 kat opis dia..decide gi alamanda je sbb dkt dan sume ada kat sana..boleh dinner sekali, balik keje sampai umah, bersiap laju2 nk keluar kan..sampai alamanda dlm kul 7.20 gitu, dinner KFC aje, ramai juga beratur mkn ni..terpaksalah menunggu kan..sambil beratur nk order+tunggu pesanan, Hadeef abah dia tengokkan..merengek2 juga dia..maklumla kan waktu tido dia kan..erm...tapi still ok lagi, bawak bubur carrot kentang dia SB suapkan, sibuk dia nk mkn ayam gak..mana boleh ..awal budak kecik lagi!!hihi..bagi baby bites, dicampak2 aje kebawah..saje nk dera ibu terbongkok2 ambik balik biskut tuh...alahai Hadeef..selesai mkn, jln laju2 sbb nk gi solat maghrib kat surau..SB decide jln dulu laju2..sementara SB gi solat, LP yg amik tugas jaga Hadeef, bawa dia round2 , stroller xleh berhenti, kalau tak dia marah..

seperti diceritakan LP..

duk pusing2 sampai satu ketika Hadeef dah tido sambil duduk dlm stroller tuh..seronok dibuai tolakan stroller kut..LP kesian tgk..behenti dpn kedai MPH tu, nk baringkan dia dlm stroller tuh, sekali dia menjerit menangis sekuat hati...hamikk kau..volume dia LP kata...sampai malu dia dibuatnya..agak2 ada budak menangis kuat depan MPH smlm anak SB ler tuh..hihi...LP dah tak keruan dah..pujuk2 kejap then letak balik dlm stroller tolak dia ke surau..baru bhenti nangisnya..semlm dalam sejarah kau dia nangis kuat kat public...sejarah bagi kami berdua nih..biasa dia good good aje...heheh..pengalaman jadi parents kan..nk tergelak pun ada...catatan ni sbgai rekod kenangan kami sekeluarga..senang takyah citer satu2 kat hadeef nnt, biar dia baca sendiri..hihi

selesai LP solat, kami laju2 shopping kat carrefou..tp n aik hangin gakla shopping sbb ada brg nk kitaorg nak tak lengkap..ada yg takde kt atas rak pameran...sbnarnya brg tu ada tapi dah dipacking oleh pekerja2 sbb nk ubah deko pameran..haihhh...itu takde ini takde..hangin jap..beli mana yg ada jelah..then cpt2 cabut balik...

WANITA..KAU TERLALU ISTIMEWA..

SB ubah tajuknya...copy dari blog kak moon yg dicopy dari facebook. Sharing is Caring kan..thanks kak moon!!

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran giler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.


waaa... mana isteri ku...


Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.


fuuu.. lega..


“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir...


Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…


hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...



Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.


Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ???


ingat balik..


And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!


SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU..

HARGAI MEREKA!!!!!


Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”

APAKAH ITU??!!

Semalam, tinggal SB ngan dak Hadeef aje kat umah..LP gi main badminton ngan kasut kuning dia..dukla SB melayan Hadeef main, tgk tv..hadeef cam biasalah..merangkak keliling rumahlah dia..SB pun sambil2 duk tgk tv, masak bubur untuk Hadeef, dah siap blender sume, duk syok2 tuang2 dalam bekas makanan , Hadeef merangkak main2 kat SB kat dapur, tetiba dgr dia mengagah2, duk gelak2..cmacam ada org main ngan dia..cuak SB..SB saje tanya dia watpe tu...sambil tersengih dia tgk SB..alahai anak..dah meremang bulu roma SB nih..

Selang 2 minit, tetiba tv ter'off' ngan sendirinya...pelik??!!.nak kata Hadeef tutup, dia ada je main kat sebelah SB nih, remote ada kat atas sofa..camne nih...teragak2 nk gi tgk..tapi beranikan diri juga gi tgk...sah mmg off la tv tuh, siap kolor merah lagi mcm ada org off remote, SB amik remote then on kan balik tv, kuar lampu hijau tuh...terdiam SB jap..cuak giileesss ooo..erm..aaa...tatau nk ckp pe...

cpt2 capai hp nk kol LP suh balik cpt ckit , sekali dah dgr ada org bukak grill pintu...alhamdulillah LP dah balik...


uhuuu....cuak mokcik!!

Derita ibu muda dijangkiti penyakit kanser rahang

Pagi ni SB baca kosmo awal2..terbaca kisah ibu muda ni..kesian dia..muda2 umur 21 dah jadi ibu tunggal diceraikan suami dek kerana sakitnya, dan terpaksa pelihara anak kecil berumur 2 tahun setengah..mujur ada ibu bapa yg membantu..

kisahnya kat sini DERITA KANSER RAHANG
gambar ihsan kosmo

Sama2 doakan wanita ini dapat sembuh dari kanser rahang, semoga dia tabah menjalani kehidupan dengan anak kecil walupun ditinggalkan suami, yang SB terkilan dia ditinggalkan suami dia dek kerana sakit dia tu..sampai hati suami dia, yelah hati laki kita mana tahu kan..tapi terdetik juga kalau kita pompuan sakit teruk kan, adakah suami kita akan tinggalkan kita erk... erm..kebiasaannya bila suami sakit..isteri setia je menunggu..tapi bila isteri sakit, sang suami tak sanggup nak jaga...camne tuh..kebiasaannyalah..erm..

KUNINGNYA KASUT..

Entah orang tu..ntah apa mimpi ntah gi berkenan kat kasut warna KUNING hokeyyy..katanya sgt2 berkenan dan ntah macamana terus beli..biasanya kalau nk beli pepe kat dia..bukan main cerewet lagi..kuar masuk 3, 4 kedai belum tentu beli lagi..kali ni senang la plak..berkenan sangat la kut nih..

berkali-kali tanya SB, cantekk ke tak...bagi SB designnya cantik tp kolor..kuning??!!..erm takpelah dia yg nak memakainya tuk main badminton... bior jelah..asalkn dia gembira...
 

adakah anda dapat meneka siapakah dia???

JAMUAN RAYA DI MARRIOT PUTRAJAYA

 
Terima kasih kepda MESINIAGA sebab jemput kitaorang ke Hotel Marriot Putrajaya..bagi SB dah second time datang sini untuk jamuan..dan macam biasa .jamuan besar-besaran dibuat kat Ballroom 2..Kami kosongkon perut dulu sblum ke sini...sampai je tak ramai sgt jemputan hadir, tapi kami dipelawa untuk makan dahulu..tak macam last year, kene tunggu semua jemputan datang baru boleh makan..kali ni best..masuk je ballroom terus dapat makan..hihi...

SB apa lagi..terus ke feveret port..sate!!
 pstt...nk mengomen ckit..daging dendeng yg kolor hitam tu rasa dia best tp daging dia agak keras..spoil ar...tapi santap sampai habis..eheh
 seterusnya gi wat ABC sendiri..amik mana yg suka aje..minta server letak laici ngan kacang..banyak sungguh dia letak..jenuh nak habiskan..
 udang dia besar2..mmg superb ar...tapi SB mkn sekor aje..itu pun yg raihan tlg kopekkan kulit..tak minat sgt mkn udang!!
 ini tauhu masak apa ntah..nampak sedap tp x rasa pun..amik gambar aje
yg ni sedap!! fillet fish dimakan bersama kerabu mangga ngan sos manis ala thai..sedap!!
ada menu kambing, tapi SB x minat sgt kambing so xdelah amik gambornye



kami2 yang konvoi 2 kete pergi sana duk semeja..yg lain2 ada lagila..


ni mamat yg tersangatlah suka hati bcoz dpt bawak kete import Volkswagen POLO..senyum manjang aje dia..tuan kete duk belakang jadik mem..
biarlah dia..atleast dpt pandu POLO dia..ko ader?? eheh

BELAJAR MENGENAL RAMA2

Mari belajar ngan Hadeef ok..eheh

mula2 kita merangkak ke tepi dinding..pastu kita cuba berdiri separuh badan..pastu meraba2 dinding...try kopek2 kan lukisan bunga dan rama2 yg ibu tampal tuh...cuba lagi sampai berjaya..tp akhirnya tak berjaya gak sbb gam yg tepek lukisan ni kuat sangat...tp saya gembira sgt sbb dpt kenal rama2...yipieee!!




STOK SUSU merudum..

Dalam bulan puasa penghasilan stok menurun ckit..tatau nape..mungkin sbb tak minum byk air masa sahur kut...SB ada baca2 juga..dan praktikkan beberapa tips..tapi still sama...biasanya dalam 20oz sehari boleh dapat(still tak byk cam org lain..tp alhamdulillah)...ni paling byk pun 16oz..yg byk dlm average 10-12z aje..tp SB tak putus asa..SB sentiasa setkan dlm minda : "InsyaAllah susu aku akan sentiasa cukup utk anakanda kesayangan..insyaAllah.."

SB tk nak patah semangat..dan jgn sesekali kita patah semangat..sbb jika kita fikir dan fikir mmg pengeluaran akan menurun dgn sendirinya...lagi satu SB dah tukar sesi timing mengepam, tu yg lari ckit tuh..salah SB juga..dlm bulan puasa kerja ada bertambah ckit, jadi SB jadi leka, dan terlepas masa mengepam, jadual mengepam asyik lari aje..SB pam ikut suka aje...salah SB juga..dah taknk wat  lagi dah..menyesal!!

SB mkn kurma, minum susu UHT byk2..bykkan minum air msak..mkn makanan yg boleh meningkatkan pengeluaran susu sprti sayur sawi, mkn badam..mkn lobak putih sekali sekala..sbb mls nk gi beli dipasar...ihiii..semuanya sbb malas...tu aje sbnarnya puncanya...jadik slps wat semula rutin mkn semua2 ni lps raya..Alhamdulillah pengeluaran semakin hari semakin meningkat..Alhamdulillah..

SB dah tak nk ulang dah kesilapan lalu...kesian hadeef nnt..uhuu...
Setiap kali bukak peti tgk stok, semangat berkobar2 nk tambah stok lagi...chaiiyok!!!

Hadeef 10 Bulan

Budak kecik ni baru tumbuh gigi sebatang, tumbuh senget lak tu..susah benor nak suh dia nganga nk amik gambar nih..eheh...last2 nganga tapi nampak ckit aje giginya.takpe next time SB close up ekk..skang dah merangkak ngan lajunya dah..penat ibu nak kejar..yg paling menarik dah pecahkan cawan koleksi bunga vantage ibu dah pun...uhuu terpaksa masuk storlah brg2 perhiasan ibu tu dah...