RENTETAN SAKIT...slip disc??

tinggal bersawang lagi blog nih..cian dia..
rindu mmg rindu tp masa mencemburui SB..

Start Selasa 24/7/2012, SB mula sakit2 belakang cam beberapa bulan sbelum ni, SB rasa cam sakit pinggang biasa sbb bulan2 sblum ni pun SB ada sakit dan mkn pain killer dan keadaan pulih cikit2..dah la SB tgh berkursus time ni..24-26hb tgh kursus ABAP DELTA WORKBENCH..nk berkursus pun tak senang duduk..yelah sakit pinggang mokcik duduk aje..stress tapi wat derk ajek..

Rabu 25/7/2012 - SB sakit lagi tp SB still boleh lagi bangun gi keje, cuma bila nak bangun dr tido tu mmg sgtlah berchenta ye..kene pegang dulu dinding..kene minta tlg LP bangunkan...dan yg kesian nak bangun susukan Hadeef teramatlah azab sakit nyer...kdg menitik airmata sambil nyusukan dia..sbb biarlah dia dapat minum susu ibu walaupun ibu sakit2..Bila bangun bersahur lps tu jarang tido balik sbb fobia nak bangkit dr tempat tido..ado ke gituw..ehhh

Khamis 26/7/2012 - tetap pergi keje cam biasa..nak bangkit dr tido..dan berharap agar sakit ni berkurangan dan hilang terus..insyaAllah..masuk kelas kursus cam biasa jam 8.30 tp kul 9.30 je dah rasa cam sakit mencucuk2 sgt...cam biasa gi kumpul stok susu buat anakanda Hadeef, pastu baring jap sbb x tahan sgt..rupanya baring jap tu buat lagi sakit sbb baring atas lantai keras kan..fuyooo tersangatlah sakit...tak terdaya menahan sakit..minta opismate hantarkan ke Annur Bangi..jumpa Dr. faizal, mulanya dia suspect kidney stone..cuak je SB dgr..tp lps urin test, result ok..no kidney stone tp suspect Slip Disc. Doc bagi 4 jenis ubat tahan sakit..doc tu bagi MC..opismate hantar ke rumah dan SB rehat...bangun tido still x hilang sakit malah lg mencucuk2..lps berbuka puasa cpt2 SB telah ubat doc bagi...bf kan Hadeef cam biasa..

Khamis mlm Jumaat - nak tido mlm hadeef dah mula cam panas ckit2 badan dia...halamak..nak demam ke budak ni..meragam sgt dia..uhuuu..dahla ibu sakit..cian Hadeef sbb nampak dia cam kesakitan, serba tak kena dia...nak melekat ngan ibu aje..ngan abah pun dia refuse...

Jumaat  27/7/2012 - Bangun bersahur pun ttp sakit lg..SB dah susah hati, napelah lama sgt sakit kali ni..Ya Allah kurangkanlah sakitku ini..Hadeef demam tp x kuat sgt..bawa juga dia ke pengasuh dan minta pengasuh suapkan ubat..SB gi minta MC kat Sri Permai pula..mmg tak terdaya nak gi keje...Lepas hantar SB, Mr.LP gi keje cam biasa..kul 12.30 lebih pengasuh Hadeef minta kol, dia ckp Hadeef meragam sgt2..nangis aje..SB dgr anak jadi gitu mmg tak senang duduk, igtkan nak berehat kt umah, pergi jugalah amik Hadeef, sampai2 aje umah pengasuh dia, tgh menangis dia..bila dia nampak SB, berhenti jap nangis, pastu sambung balik..badan lak panas..SB wat balik umah..balik umah nak duk melekap kat SB aje..nak susu..mkn taknak...nak duk sebleah aje..tp nak baring tido..aii anakku..sampaikan nak bangun solat pun tak boleh ibu..nampak dia dah tido lena..tp bila ibu bangun aje, dia pun zzap bangun nangis, terasa sgt kut ibu nk tinggal dia..kejap je nak oiii...tp gagahkan juga dgr dia nangis jap sementara nak solat..then sambung balik baring tido aje sbelah dia..panas still lg..balik abah dia paksa juga dia telah ubat..bagi mkn ubat cam nak berperang aje rasanya..alahai anak ibu...cayam bucuk masham nih..

Sabtu 28/7/2012 - SB takyah ckpla..sakit belakang mencucuk2 sampai ke punggung sampai ke lutut sebelah kanan, sampaikan dah takleh solat berdiri dah..kene solat duduk..terpaksalah..demam Hadeef on and off..tak kemana2 pun harini..duk umah jaga dia aje..cuma abahnya gi Alamanda gi byr bil2 dan nak tgk wayang citer batman katanya..tgklah abangku..sian gak dia lama tak tgk wayang..tp layan sorang2 jelah...takde teman...hadeef cam biasa nak melekap aje ngan ibu...sampai takleh wat keje umah ibu...sian dia tak sedap badan kut ni..

Ahad 29/7/2012 - Hadeef demam makin kuatla..tak boleh jadi ni..bawa ke Annur Bangi..doc bagi ubat demam kut bontot...SB pula dpt injection ubat tahan sakit..SB ada tanya doc ada effect ke Sb mkn ubat y doc bg if Sb breastfeed Hadeef, kali ni Doc Aishah dia kata takde effect pepe...so, lega ckit sbb SB igt dia demam sbb SB berterusan mkn ubat tahan sakit tu...dah alang2 keluar, bawa juga Hadeef yg demam2 gi Mines gi cari HP tuk menggantikan HP ibu yg dah rosak tu...akhirnya ibu sambar Sony Xperia Neo L..sambil duk tunggu2 promoter tu install gedebak gedebum setting dlm HP baru ibu, demam Hadeef pun dah surut..sampai tertido2 dia..balik umah susu minum ckit aje..mkn taknak...sbb letih sgt kut..tido aje..untuk berbuka SB masak juga sbb bosan juga beli mknan pasar ramadhan...air tangan isteri lg afdhal kan...

- Masa jumpa doc Aishah ni dia wat refer letter ke Hosp.putrajaya utk wat MRI, dia kata mmg slip disc but to be confirm kene wat MRI nak tahu stage mana..erm..pasrah...

Isnin 30/7/2012 - SB still sakit..dan hadeef dah baik demam tp dia lemah2..nak tido aje...tp nampak getting better...hantar kerumah pengasuh sbb SB nak ke Hosp.Putrajaya bw refer letter ke Bhgn orthopedik, sampai sana igtkan dah ada refer letter dapatla wat terus, rupanya procedure kt cini kene wt appointmnet dulu..alahai sakit2 ni kene tunggu lagi..appointment 6/8/2012..nasib juga seminggu aje kene tunggu, teringat kisah seorang kwn sampai berbulan2 kene tunggu appointmt..sakit tak tertanggung ni, tp appointmnt bapak punya lama...

lps dpt appointment, dek krn sakit x tertanggung, SB sekali lagi gi Sri Permai minta Br. Chandini inject ubat tahan sakit lagi...lega ckit injection ckit berbanding from Annur..kurangla ckit sakitnya..sempat tanya Dr. Chandini pasal ubat effect breastfeeding journey, dia kata ubat mmg akan effect Bf, so dia bagi ubat yg boleh dimakan if BF baby..ohooo..patutlah my Dear Hadeef demam..rupanya ubat yg SB mkn tu effect dia...badan dia  tak tahan ubat tuh..

balik dr Sri Permai, kul 12 lebih gitu pengasuh Hadeef sms suh kol, SB kol katanya air liur Hadeef bercampur darah, apa lagi kelam kabutlah SB..pergi amik Hadeef plus nak tgk kenapa, tanya pegasuh ada jatuh ke tak...dia kata takde la plak..SB wt balik Hadeef nak monitor kt umah if ada lg darah, SB nak bawa ke Klinik..duk monitor takde pun kuar darah lg then dia ok, cuma tido aje, bangun jap main pun cm kene paksa aje,pastu tido balik..cam lemah aje...

Selasa 31/7/2012 - Still sakit tp alhamdulillah ok ckit berbanding 5 days before, SB rasa dah boleh gi keje..sakit ckit2 SB tahankan aje..duduk kat PC bangun duduk bangun duduk..takleh duduk lelama kt kerusi..rasa sengal2...kene bertahanlah sementara nk jumpa dr orthopedik isnin depan..kol pengasuh dia kata hadeef ok, dah nak mkn main cam biasa..Alhamdulillah...

Rabu 1/8/2012 - Selamat bulan Ogos..cptnya masa berlalu..dah dkt 2 minggu puasa...SB sakit sengal2 lagi kt back bone ni..tp boleh tahan lg..mkn ubat dan gi keje cam biasa...skang ni Hadeef dihantar dan diambil dr umah pengasuh oleh abah dia..sbb SB dah takleh dukung dia..kene bjaga2 ckit ngan tulang blkg ni...uhuuu.

9 komen:

Anonymous said...

Salam,

Utk makluman, saya seorg daripada pengidap slip disc (c4 & c5), saya kebas seluruh tangan kanan dan kaki, sehingga sampai peringkat tak boleh nak angkat kepala,masuk Pantai Medical Hsptial untuk 7 hari, selama tu lah, diberi ubat tidor dan tahan sakit ...kos rawatan hampir 10k, termasuk MRI sekali...akhirnya keluar hospital dengan pelbagai ubat tahan sakit, namun tiada sebarang perubahan, hanya bertahan saja, kerana doktor sarankan agar saya menjalani pembedahan, yang mana saya kata nanti lah dulu...tetapi dengan izin Allah SWT, saya berjumpa sesorang yang menjalankan rawatan alternatif dan khusus dalam bidang urat saraf, beliau berusia hampir 90 tahun...Pak habib telah berjaya mengubati saya hanya dalam 5 minit dengan kos rm70 sahaja (termasuk ubat yg diberikan) memang mujarab sekali , beliau mengunakan lutut beliau untuk menolak urat sarat yang bertindih di tulang belakng saya dan dengan sekali tolakan..yang memang pada saat tu sakitnya hanya Allah SWT saja yang tau, tapi kesan daripada tolakan secara alternatif itu telah sekali gus menghilangkan kesemua kesakitan slip disc saya, saya bangun dan dan merasakan kesemua tangan dan kaki saya telah pulih daripada kesan kebas, dan pada saat itu huga saya mampu melakukan lompatan tinggi dan menunduk kan kepala hingga mencecah lutut tanpa ada rasa kesakitan lagi....Cuba lah cari Pak Habib di TTDI, rumah beliau senang saja..masuk dari arah trafic light SS13 terus sehingga jumpa Petronas di sebelah kanan, dan di trafic light (petronas) belok kiri, jalan dalam 100 meter belok ke kiri, rumah pak habib no tiga dari hujung pertama. ( no hp : sekian terima kasih

SpekBiru said...

Wsalam, tmkasih byk2 sbb info ni..maaf tuan/puan ada emel ke apa boleh kita berhubung? emelkan saya ye manjatrg@yahoo.com

Anonymous said...

Bleh tolg kongsi contact phone num pak habib?

Anonymous said...

Salam boleh kongsi no hp nyer x?

Anonymous said...

nk tnya tk bahaya ke cara pak hbib tu..risau jg

SpekBiru said...

SB pun duk tunggu Hamba Allah yg bagitau psl Pak Habib ni emel kat SB..takde pepe cerita..SB pun nk tahu lanjut gak..pepe SB update k!!

Anonymous said...

salam..sy pun nak tau sal pak habib ni..kawan sy dah agak lame dr sakit,doktor gtaw slip disc,ksian sgt kat dyer..kdg2 tgok dyer tahan sakit sampai x mampu nak kata apa2 ..kdg2 mnitis airmata tgok dyesakit cmtu..k.SpekBiru nnti kalu dah dpat no contact pak habib mntak tlg email kan kat sy boleh?~nak sgt bantu shbt sy y sdg sakit..T_T(najihah92@yahoo.com.my)

wai said...

kebetulan pulak saya baru singgah blog yang cerita pasal pak sheikh ni. Kengkawan bolehlah pegi kat link ni. Harap membantu. http://thecoloursofmylife-sue.blogspot.com/2011/10/info-perubatan-sesiapa-yang-mengalami.html?m=1

Anonymous said...

0193565377 pak syeikh omar. .saya dh pg tp allah belum izinkan utk sembuh..