Bersiaran Selepas Raya

As salam..harini baru SB masuk keje..ptg semlm sampai dari kampung LP, Kota Bharu..alhamdulillah perjalanan ok cuma ada jem ckit aje kat pekan raub dan pekan bentong..bertolak balik kul 9 pagi dari KB sampai kul 5ptg..dalam perjalanan Hadeef tido aje..bangun menyusu..main..mengamuk jap sbb nk tido..then tido aje manjang...alhamdulillah hadeef good boy sepanjang perjalanan...

Beshnya kalau cuti lagi kan..tak puas duk kampung..

Iftar Semalam..

semalam dokdang nok hupdate..so hupdate arini ler..

hajat dihati nok masak nasi biasa2 aje..tp tuptup kerajinan datang..so inilah hasilnya!!!

NASI KUNING PANDAN


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2012

Salam lebaran..taip laju2 nih sbb nak balik dah...
Selamat hari raya aidilfitri buat semua pembaca ya, semoga lebaran kali ini lebih bermakna..semoga sentiasa dilimpahi kebahagiaan di hari bahagia ini...SB, Mr LP dan Hadeef mendoakan kesejahteraan kaum keluarga dan sahabat handai...

Berhari raya dalam penuh kesyukuran!!!

Tahun ni raya di Terengganu...yepiii....

Seronok raya pertama kali dgn budak kecik Hadeef tahun ni!!!


NANGIS DIA TADI..

pagi ni SB gi hantar hadeef bersama2 LP ke rumah pengasuh dia...
nangis dia taknak lepas baju ibu...hukhuk...jgn bikin ibu tochim2 ya sayang...
hukhuk..ibu nak work tau!!

KENANGAN..HADEEF masa kecik!!



dan skang..HADEEF dah besar!!

ADAKAH MALAM TADI???

Subhanallah Allah yg Maha Besar...

Allahuakhbar...

Cuaca malam tadi redup sejuk nyaman...walaupun SB penat dan ngantuk sangat2..tp takleh tido..selesai tidokan Hadeef, SB termenung kat tingkap..jenguk keluar..daun2 sumer menunduk..takde lak embun2..dan daun2 kat pokok tak bergerak2 pun, SB tunggu lama juga sbb nk tgk kut ada angin ke..MasyaAllah..suasana redup sangat..Ya Allah, adakah ini malamnya??..SB dgn penuh kekhilafan gi amik wudhuk..biarlah kalau ini malamnya SB nak sgt2 mendapat rahmat dariNya....biarlah mlm2 lain SB tidak berkesempatan atau terleka..tapi jika ini malamnya..SB bersyukur krn Allah telah ketuk hati ini untuk menjadi lebih dekat padaNya...Semuanya Rahsia Allah yang Maha Besar...SB mahu mendapat berkat dariNya walau sebesar kuman cuma...

Pagi ini yg nyaman..hujan rahmat mengiringi perjalanan untuk memulakan hari...Aminnn

Moga kita semua tergolong dalam hamba-hambaNya yang diredhai dan diberkati dalam mengerjakan ibadah kepadaNya.

MOOD RAYA DAH DATANG!!!

credit to google
huwaaa...
duk opis dah takde mood nak wat keje...

baju2 belum packing lagi, kuih muih belum packing lagi
duit raya belum masuk sampul lagik...
banyak lagi belum dibuat nih...

cane nih..pening2...
keje opis berlambak2 lagi...huwaaa....

mokcik nak terbang balik kg skang jugok!!!!!

NASI LEMAK MANJA


Nape manja??? Sebab tukang yg tukang buatnye adalah ma'n' ja...jadiklah manja...ehehe..manjalah sangat..ahahaah...tak kisahlah mokcik yg penting nasi lemak den jadik..siap beli daun pisang lagi tuh..akhirnya dapatlah mkn nasi lemak..puas hati mokcik!!ehehe

Alhamdulillah dpt berbuka puasa ngan nasi lemak..yg ni buat hari Khamis aritu, sekali hari Ahad Mr.LP nak berbuka ngan nasi lemak lagi...berlemaklah lagi...

TIDUR SIANG DI BULAN PUASA

credit to google

Kebiasaannya SB tido dlm bilik rehat kat opis tu time lunch..bila bulan pose ni kan..ttp takdelah hari2 kan...semalam punya kisah...SB tido dengan nyenyaknya..sbb sejuk sgt ditambah lg ngan berselimut kain batik..fuh..nyaman je rasa...sekali dgr ada org bukak pintu, biasalah bila org bukak pintu diaorg nk solat lah kut..dah pukul 2 dah nih..bilik rehat ni staff opis wat bilik solat juga..SB mmg igt nk solat awal sbb ada taklimat modul kat TP nanti kul 2.30ptg...bangunlah SB..owhh lupa kak wawa yg masuk solat tadik..duk nyembang2 pastu SB pelik naper kolor sofa ngan dinding sama ngan kain batik yg SB guna wat selimut ni?? bila org tukar? boleh plak tukar masa SB tido yer?? erm...

Rupanya SB tak bangun dr tido lagi rupanya..ok takpe..khayal kut tadik...SB selak kain batik, bangun, ada kak wawa dan kakzue dlm tu nak solat..duk sembang2 lagi..SB pelik la lagi napelah tukor kolor sofa ngan dinding ni sama ngan kolor+corak kain batik SB nih...tak puas hati nih..paling2 rupanya SB masih lagi tak bangun dari tido, dah kalut dah nim, napelah tak boleh bangun lg nih, dahla nk masuk bilik miting nih..kang lambat kang..SB tahu dah ramai dah masuk bilik solat nih solat Zohor..tapi SB still lg terbongkang atas sofa ni haa...

SB bangun lagi...keadaan sama jugak, duk nyembang2...
then baru SB perasan mmg SB tak bangun lagi...SB cuba selak2 kain batik yg menyelubungi muka SB nih, tapi kain tu tak terselak pom, eh cane nih, tolong tolong, SB berhempas pulas nk tarik kain tuh, tp still sama, lama gak rasanya SB berhempas pulas, SB istighfar, SB laungkan azan...pastu nak azan kali kedua mulut cam diplaster...pastu SB lawan2 lagi nak bangunkan diri...pastu akhirnya boleh bangun...Alhamdulillah...zappp..terus SB bangkit dari sofa tu...gi bilik air amik air sembahyang....

Apakah yg berlaku yg kat SB tadik..ngeri je kan...sblum ni penah jadi juga cam ni tp sekali aje SB bangun, tapi kali dlm keadaan camtu, SB kononnya sampai 3 kali bangun tp sebenarnya tak bangun2 lagi...
Solat Zohor dan masuk taklimat dengan muka bengkak2 bangun tido..uhuuu...adooyaii

Ya Allah..terima kasih sbb masih beri nafas untuk roh SB kembali ke jasad SB..bersyukur sangat2!!!

WORDLESS WEDNESDAY





Alhamdulillah..hari ke 18 berpuasa...

Menu berbuka hari ini..sampai umah kul kat 6.15 lebih, jln laju2..balik mandi...terus singsing lengan baju masuk dapur kul 6.40 gak..siaplah menu simple2..

Koktail Buah


Kuey Teow Kerang

Ayam Madu Berempah, Hashbrown dan daging burger


Special..Musang King


Makanan Pilihan Di PARAM PRESINT 2

As Salam..

Baru 4 kali rasanya gi param presint 2 nih, tu pun sekejap2 aje, aim nak beli apa, then terus chow, lemas weh ngan asap2 yg berterbangan dia udara..tak daya nak duk lelama kat situ..tataula cane org yg berniaga kat situ..terpaksalah telan asap hari2

SB perhati ada satu gerai jualan ni namanya WAN ATIQ, jual masakan kelate, nasi kerabu dan nasi  dagang kelate, sungguh ramailah manusia beratur sini.....mungkin inilah gerai yg dinyatakan oleh LP kut..sbb LP penah beli nasi kerabu  sini..no bad..sedap!!..
 
 Jadik SB gagahkan juga beratur panjang demi mendapatkan nasi kerabu pd mulanya,bila sampai turn SB, nampak nasi dagang teramatlah sdap..langsung tukar menu..beli nasi kerabu untuk LP, dan nasi dagang for myself!!

inilah nasi kerabu yg sedap tuh
dan nasi dagang yg marvellous!!

Selamat Berbuka Puasa!!!

Alhamdulillah..hari ke 13 berpuasa...

Alhamdulillah..dah dekat setengah bulan dah kita berpuasa..org lain duk hupdate psl menu2 berbuka..SB pon nak update gak la..menu berbuka harini Nasi kukus, lauk udang black pepper,sambal pedas sardin,sambal drumstick,sayur goreng campur,murtabak tok kenali, dan yg special air 3 layer..ihiii..nnt SB letak gambar erk, kabel kamera tertinggal kt opis lor...xleh nk upload mlm ni..uhuuu

update  3/08/2012..sprti dijanjikan..gambar menu berbuka kami...

NASI KUKUS DAUN PANDAN..gambar dari dalam periuk mengukus lagi ko..
 
UDANG BLACK PEPPER.. 
SAMBAL SARDIN BERKERANG..nampak tak ada kerang dlm tuh..menjilat jari!!
 SAYUR CAMPUR GORENG..paling besh ratah baby corn nih..
 MUTRABAK TOK KENALI..ha..yg ni rompak kat pasar ramadhan
 BUBUR LAMBUK sumbangan AFFIN BANK..sgt sedap!!marvellous

dan..istimewa untuk incik suami..
jemput berbuka bang...

 AIR TEH 3 LAYER

WORDLESS WEDNESDAY

Miss this little boy bery bery much!!!
dah 9 bulan dah dia harini...yeay!!

RENTETAN SAKIT...slip disc??

tinggal bersawang lagi blog nih..cian dia..
rindu mmg rindu tp masa mencemburui SB..

Start Selasa 24/7/2012, SB mula sakit2 belakang cam beberapa bulan sbelum ni, SB rasa cam sakit pinggang biasa sbb bulan2 sblum ni pun SB ada sakit dan mkn pain killer dan keadaan pulih cikit2..dah la SB tgh berkursus time ni..24-26hb tgh kursus ABAP DELTA WORKBENCH..nk berkursus pun tak senang duduk..yelah sakit pinggang mokcik duduk aje..stress tapi wat derk ajek..

Rabu 25/7/2012 - SB sakit lagi tp SB still boleh lagi bangun gi keje, cuma bila nak bangun dr tido tu mmg sgtlah berchenta ye..kene pegang dulu dinding..kene minta tlg LP bangunkan...dan yg kesian nak bangun susukan Hadeef teramatlah azab sakit nyer...kdg menitik airmata sambil nyusukan dia..sbb biarlah dia dapat minum susu ibu walaupun ibu sakit2..Bila bangun bersahur lps tu jarang tido balik sbb fobia nak bangkit dr tempat tido..ado ke gituw..ehhh

Khamis 26/7/2012 - tetap pergi keje cam biasa..nak bangkit dr tido..dan berharap agar sakit ni berkurangan dan hilang terus..insyaAllah..masuk kelas kursus cam biasa jam 8.30 tp kul 9.30 je dah rasa cam sakit mencucuk2 sgt...cam biasa gi kumpul stok susu buat anakanda Hadeef, pastu baring jap sbb x tahan sgt..rupanya baring jap tu buat lagi sakit sbb baring atas lantai keras kan..fuyooo tersangatlah sakit...tak terdaya menahan sakit..minta opismate hantarkan ke Annur Bangi..jumpa Dr. faizal, mulanya dia suspect kidney stone..cuak je SB dgr..tp lps urin test, result ok..no kidney stone tp suspect Slip Disc. Doc bagi 4 jenis ubat tahan sakit..doc tu bagi MC..opismate hantar ke rumah dan SB rehat...bangun tido still x hilang sakit malah lg mencucuk2..lps berbuka puasa cpt2 SB telah ubat doc bagi...bf kan Hadeef cam biasa..

Khamis mlm Jumaat - nak tido mlm hadeef dah mula cam panas ckit2 badan dia...halamak..nak demam ke budak ni..meragam sgt dia..uhuuu..dahla ibu sakit..cian Hadeef sbb nampak dia cam kesakitan, serba tak kena dia...nak melekat ngan ibu aje..ngan abah pun dia refuse...

Jumaat  27/7/2012 - Bangun bersahur pun ttp sakit lg..SB dah susah hati, napelah lama sgt sakit kali ni..Ya Allah kurangkanlah sakitku ini..Hadeef demam tp x kuat sgt..bawa juga dia ke pengasuh dan minta pengasuh suapkan ubat..SB gi minta MC kat Sri Permai pula..mmg tak terdaya nak gi keje...Lepas hantar SB, Mr.LP gi keje cam biasa..kul 12.30 lebih pengasuh Hadeef minta kol, dia ckp Hadeef meragam sgt2..nangis aje..SB dgr anak jadi gitu mmg tak senang duduk, igtkan nak berehat kt umah, pergi jugalah amik Hadeef, sampai2 aje umah pengasuh dia, tgh menangis dia..bila dia nampak SB, berhenti jap nangis, pastu sambung balik..badan lak panas..SB wat balik umah..balik umah nak duk melekap kat SB aje..nak susu..mkn taknak...nak duk sebleah aje..tp nak baring tido..aii anakku..sampaikan nak bangun solat pun tak boleh ibu..nampak dia dah tido lena..tp bila ibu bangun aje, dia pun zzap bangun nangis, terasa sgt kut ibu nk tinggal dia..kejap je nak oiii...tp gagahkan juga dgr dia nangis jap sementara nak solat..then sambung balik baring tido aje sbelah dia..panas still lg..balik abah dia paksa juga dia telah ubat..bagi mkn ubat cam nak berperang aje rasanya..alahai anak ibu...cayam bucuk masham nih..

Sabtu 28/7/2012 - SB takyah ckpla..sakit belakang mencucuk2 sampai ke punggung sampai ke lutut sebelah kanan, sampaikan dah takleh solat berdiri dah..kene solat duduk..terpaksalah..demam Hadeef on and off..tak kemana2 pun harini..duk umah jaga dia aje..cuma abahnya gi Alamanda gi byr bil2 dan nak tgk wayang citer batman katanya..tgklah abangku..sian gak dia lama tak tgk wayang..tp layan sorang2 jelah...takde teman...hadeef cam biasa nak melekap aje ngan ibu...sampai takleh wat keje umah ibu...sian dia tak sedap badan kut ni..

Ahad 29/7/2012 - Hadeef demam makin kuatla..tak boleh jadi ni..bawa ke Annur Bangi..doc bagi ubat demam kut bontot...SB pula dpt injection ubat tahan sakit..SB ada tanya doc ada effect ke Sb mkn ubat y doc bg if Sb breastfeed Hadeef, kali ni Doc Aishah dia kata takde effect pepe...so, lega ckit sbb SB igt dia demam sbb SB berterusan mkn ubat tahan sakit tu...dah alang2 keluar, bawa juga Hadeef yg demam2 gi Mines gi cari HP tuk menggantikan HP ibu yg dah rosak tu...akhirnya ibu sambar Sony Xperia Neo L..sambil duk tunggu2 promoter tu install gedebak gedebum setting dlm HP baru ibu, demam Hadeef pun dah surut..sampai tertido2 dia..balik umah susu minum ckit aje..mkn taknak...sbb letih sgt kut..tido aje..untuk berbuka SB masak juga sbb bosan juga beli mknan pasar ramadhan...air tangan isteri lg afdhal kan...

- Masa jumpa doc Aishah ni dia wat refer letter ke Hosp.putrajaya utk wat MRI, dia kata mmg slip disc but to be confirm kene wat MRI nak tahu stage mana..erm..pasrah...

Isnin 30/7/2012 - SB still sakit..dan hadeef dah baik demam tp dia lemah2..nak tido aje...tp nampak getting better...hantar kerumah pengasuh sbb SB nak ke Hosp.Putrajaya bw refer letter ke Bhgn orthopedik, sampai sana igtkan dah ada refer letter dapatla wat terus, rupanya procedure kt cini kene wt appointmnet dulu..alahai sakit2 ni kene tunggu lagi..appointment 6/8/2012..nasib juga seminggu aje kene tunggu, teringat kisah seorang kwn sampai berbulan2 kene tunggu appointmt..sakit tak tertanggung ni, tp appointmnt bapak punya lama...

lps dpt appointment, dek krn sakit x tertanggung, SB sekali lagi gi Sri Permai minta Br. Chandini inject ubat tahan sakit lagi...lega ckit injection ckit berbanding from Annur..kurangla ckit sakitnya..sempat tanya Dr. Chandini pasal ubat effect breastfeeding journey, dia kata ubat mmg akan effect Bf, so dia bagi ubat yg boleh dimakan if BF baby..ohooo..patutlah my Dear Hadeef demam..rupanya ubat yg SB mkn tu effect dia...badan dia  tak tahan ubat tuh..

balik dr Sri Permai, kul 12 lebih gitu pengasuh Hadeef sms suh kol, SB kol katanya air liur Hadeef bercampur darah, apa lagi kelam kabutlah SB..pergi amik Hadeef plus nak tgk kenapa, tanya pegasuh ada jatuh ke tak...dia kata takde la plak..SB wt balik Hadeef nak monitor kt umah if ada lg darah, SB nak bawa ke Klinik..duk monitor takde pun kuar darah lg then dia ok, cuma tido aje, bangun jap main pun cm kene paksa aje,pastu tido balik..cam lemah aje...

Selasa 31/7/2012 - Still sakit tp alhamdulillah ok ckit berbanding 5 days before, SB rasa dah boleh gi keje..sakit ckit2 SB tahankan aje..duduk kat PC bangun duduk bangun duduk..takleh duduk lelama kt kerusi..rasa sengal2...kene bertahanlah sementara nk jumpa dr orthopedik isnin depan..kol pengasuh dia kata hadeef ok, dah nak mkn main cam biasa..Alhamdulillah...

Rabu 1/8/2012 - Selamat bulan Ogos..cptnya masa berlalu..dah dkt 2 minggu puasa...SB sakit sengal2 lagi kt back bone ni..tp boleh tahan lg..mkn ubat dan gi keje cam biasa...skang ni Hadeef dihantar dan diambil dr umah pengasuh oleh abah dia..sbb SB dah takleh dukung dia..kene bjaga2 ckit ngan tulang blkg ni...uhuuu.