BERJAYA MENGESOT...

Lambat ke perkembangan dia ekk??SB risau juga..tp lepas SB google punya google rupanya setiap bayi berlainan dia punya tahap perkembangannya..ada bayi seusia Hadeef dah boleh bangun berdiri tp belum boleh berjalan pun ada..dah boleh jln pun ada ...SB tak kisah...yg penting Hadeef sihat dan cergas..buat SB dan LP gembira..
Perkembangan terbaru Hadeef dalam usia 8 bulan 3 minggu ni..dah boleh mengesot dengan laju juga...caranya SB train dia..Sb kenalpasti apa yg menarik minat dia sangat2..rupanya modem Streamyx abah dia yg berwarna-warni tu menjadi pilihan hati..makin laju dah mengesot untuk mencapainya..seronok SB dan LP...ulang berkali-kali pun dia tetap nk gi amik jugak modem tu..tapi kene buat dengan pegawasan kita la ye..jgn dibiarkan aje budak kecil tu main sorang2...gigih Hadeef...chayok chayok anakku...dan bangun cam nak merangkak dah juga tp belum menapak lagi..terus jatuh dan cuba lagi...usaha lagi!!!

 
suka dia bila dah sampai tmpt dituju..

Duit Baru..

Orang lain dah lama dah kut dpt duit baru ni..tp SB je baru dapat..so bukan main sewonot lg tgk duit baru..ahahaha




Gigih lagi mengumpul duit baru..tp nk kalut watpe kan..lambat laun dapat gak kat kita kan...mesti tukar duit raya nanti dapat duit  baru gak..ihikikkss.

SALAM RAMADHAN

Alhamdulillah..insyaAllah bakal bertemu lagi dengan bulan Ramadhan yg mulia..
Seronok sgt jumpa bulan puasa lagi..
 
credit to google



Azam SB Ramadhan kali ni nak khatam quran..nk beribadat byk2 padaNya...Ya Allah Kau berikanlah aku kesihatan yang baik supaya aku dapat mendekatkan lagi diriku denganMu...Ya Allah kurniakanlah aku juga kesihatan yang baik supaya aku dapat menjaga keluargaku..suamiku..anakku...Ya Allah..Kau limpahkanlah rahmat serta hidayahMu dalam kehidupan kami...terangilah pintu hati kami...jauhkan kami semua dari segala kemudharatan...Ya Allah..kabulkanlah permintaan kami...


Semoga dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna!!Perbanyakkan amalan kpdNya..Aminn

JAMUAN SEMPENA RAMADHAN yg bakal menjelma

Hari Khamis lepas juga opis wat jamuan kecik2 menyambut Ramadhan..kitaorg tempah nasi tomatodengan kak ina kat opis ni..sedap..alhamdulillah..kenyang kami sume hari tu...enjoy the food picture ekk..

Nasi Tomato lauk daging masak dendeng+dalca+acar timun nenas+ayam masak merah

Kek yg telah disponsor..rainbow kek



Nak tepek juga kat sini gambar kek yg menjadi juadah jamuan KESUTMA dan SAMBUTAN HARI LAHIR ahli KESUTMA pd hari sbelumnya..




JEMPUTAN KHAS...DOOR GIFT FROM PoGH??

PoGH - Palace Of Golden Horses
Masa duk kat KLIA tu SB dapat satu panggilan telefon from wakil PoGH cakap disebabkan aku pernah dapat baucar naik cruises tadik MINES masa tahun 2010, so, dia kol sbb nak bagi sedikit compliment..macam door gift gitu katanya..bukan cabutan bertuah...erm..semangat SB nak dgr lagi..sekali HP bateri kong daa...

Dia kol lagi..SB suh kol ptg pula...balik opis laju2 caj HP..(bukan sbb org tu nk kol pun..tp sbb bateri mmg tgh nazak)

Sharp sharp kul 2.00 ptg org tu kol, dah janji katanya..kene kol la cpt2...aduh bagusnya( kata dlm hati)
SB ni sbenarnya bukan jenis suka angkat HP kalau nombor tidak dikenali...tp ntah nape nombor kali ni SB gi angkat..biasanya mmg SB xkan angkat punyer..nak dijadikan cerita...

Masa ni barulah dpt dgr penerangan dia dgn clear, masa kat airport tu x dgr sgt sbb bising ckit kan kt sana..dgn announcement bagai..bla bla...

Wakil PoGH ni ckp diaorg akan bagi sedikit door gift berupa baucar utk SB sekeluarga, mula2 cam x nak caya sgt!! tapi, bile dia kata dapat 3H2M penginapan kat 4 hotel kat kajang, PD, Langkawi dan Cameron Highlands. Kena pilih satu je.. tak kena bayar apa pun. SB tanya ada hidden charge ke apa, dia kata takde puan..cuma puan kena bayar parking kete aje, itupun kalau kene bayar, kalau manager dia ada, manager dia akan bayarkan..uih..sampai gitu sekali exclusive jemputannya...nampak keelaasss gitu..

Tp syarat nak redeem baucer tu kenalah datang ke PoGH dengan suami .Dia akan bagi kod jemputan selepas dia daftarkan nama kita nnt, so time dtg sana gi bagi kod tu kat org kaunter.. ada makan dan minum dan dia akan bwk ronda-ronda keliling hotel dan ada free medical check-up., dpt baucar SPA kat PoGH  dan ada mende lagi x dgr sgt dia ckp. Waktu leh collect baucer kol 11am- 12pm,3 - 4 pm dan 7 - 8pm saja. Dia suh SB pilih nak dtg kul brapa sbb nk set appointment katanya..SB xleh nak bagi keputusan masa tu sbb kene tanya LP dulu, SB suh kol 15minit lg...
Terus kol LP tanyakan, siap kene ceramah lagi dari LP..uhuu..LP mmg dr dulu x percaya mende2 gini..tambah2 lg byk dia dgr pengalaman kawan2 dia..uhuu..walaupun tak puas hati tp SB turutkan juga..yelah suami dah tak bagi pergi nak pergi watpe kan..
Org tu kol lagi dan cpt2 aku jawab "Maaf ye encik, suami saya tak berminat"..dia kata erm..takpelah dah puan tak berminat nak wat camne kan.. sedih aje bunyiknya..ahahah

Tak puas hati lagi nih...sbb rasa dah terlepas peluang...

Sekali tergerak hati google pasal ni..kut2 ada org berpengalaman dpt jemputan macm ni kan mana tahu kan..

korang bacalah sendiri apa kesimpulannya...sekali mmg betul daaa kata2 Mr. LP...

Sbenarnya mmg seronok bile di offer dgn benda2 yg free ni tp mesti berhati2..Org marketing ni mesti wat ayat power tangkap leleh punya supaya kita cair...Datang sana sure la kena dgr taklimat dia.. mesti dia suh daftar jadi membership..bak kata Mr LP ----"Ingat senang2 je ke nak bagi free mende2 gini..rugilah diaorg kalau bg free tanpa ada sbbnya"
Ahhahaaa...
ada hikmah angkat hp, supaya dpt pengalaman gini, supaya lenkali x terkena lagi!!!

MENUNAIKAN UMRAH


Pagi ni SB dan MR.LP time off jap, bergegas ke KLIA sbb nak hantar mak abah, abg gi dan kak ida pergi menunaikan umrah..Kami sekeluarga mengiringi pemergian mak abah, abg gi dan kak ida ke tanah suci dengan berjuta doa semoga sihat menjalani ibadah umrah ini..semoga mendapat umrah yg mabrur...yang bestnya diaorg dapat menjalani awal ramadhan kat sana...indahnya dapat bpuasa di Mekah..

Lama cikit duk kat sini sbb byk urusan daftar, ada taklimat dan rupa-rupanya rombongan umrah kali ni disertai oleh Uztaz Don Daniyal sekali..syahdu dan insaf bila Uztaz Don mengaminkan doa keselamatan dan kesejahteraan perjalanan ke sana..sampai adik iparku teresak-esak nangis..sumer org pun nampaknya sedih..doa yg dilantunkan oleh Uztaz Don sunggun meruntum jiwa..aaminnn

 semoga selamat pergi dan selamat kembali
Bon Voyage...

GAYA HADEEF 8 BULAN





SPECTRA DEW 350 akhirnya menjadi milikku..

Ingat tak SB ada wat entry pasal SWING swing MEDELA yg menjadi idaman kalbu tu kan..nampaknya SB terpaksa lupakan hasrat nk memiliki swing tu seketika sbb setelah review dan  memikirkan SB sgt2 mahukan dual pump,jadi SB decide beli SPECTRA DEW 350 ..sbb boleh guna dual pumping...

Disebabkan Mini E Medela ku telah rosak, dah tak boleh diselamatkan lagi sbb SB sgt careless selalu wat dia jatuh...maka SB terpaksa melabur utk membeli SPECTRA DEW 350 ni..ajak Mr.LP gi FABOULOS MUM berdekatan IOI MALL..sbb diaorg skang tgh SALE..harga asal RM548.00 dapat 20% diskaun = RM438.40..dan utk double pumping kene beli satu lagi breast shield dia..biasa harganya RM70, tp sbb sale SB dapat harga RM40 aje...so total cost hanya RM478.40.SB dah survey setakat ni takde yg semurah ni lg...tatau la kut SB terlepas pandang...uhuuu


dah alang2 sampai Fabolous Mum ni SB hangkutla sekali beberapa brg lain lg mcm box mainan Hadeef, botol susu MAM, ice pack dan plastic milk storage...layanan pekerja situ pun mmg best..dia terangkan satu persatu sampia kita faham..bagus ar SB suka..lenkali boleh pergi lagi cini...cuma parking jelah susah ckit cini..crowded ckit..kene round2 bangunan..baca bismillah byk2..baru dpt parking...

 yang menariknya dgn Spectra Dew 350 ni walaupun sedikit bulky tapi still ok sbb ada pemegang so xdelah menyusahkan pun..

dan untuk minggu pertama melayari kehidupan bersama2 spectra ni amat menyeronokkan..hati berbunga2..sbb hasil melimpah ruah..Alhamdulillah..rezeki Hadeef...

Wordless Wednesday


JOM NAIK BAS

Kempen Jom Naik Bas di Putrajaya...
Sejak masuk keje 7.30pg ni..balik keje kenelah naik bas supaya sampai cepat kat rumah..mls nk menunggu LP jemput sbb mesti lambat cam biasa gak...so nak cepat kenelah naik bas..SB tak kisah sbb masa bujang dulu pun mmg bas lah jadi pengangkutan utama gi keje..so, skang ni la la la cam zaman bujang gak..suka gak...sbb dapat tgk byk gelagat org..tp yg tak bestnye cuma bau bucuk masam org2 tertentu yg naik bas je la..sabar dan tahan jelah sbb bas bukan hangkut kita sorang je kan...

Dan kebetulan skang di Putrajaya ni syarikat Nadiputra ni wat kempen suh semua pakat ramai2 naik bas..nk kuarangkan kesesakan katanya..dan ada cabutan bulanan utk penumpang bertuah..SB pun join jugak sbb dah alang2 selalu naik bas kan..apa salahnya mencuba...mana tahu dapat bas sebijik ( beranganlah!!) ahahah

Cara2 nak join cabutan bertuah ni senang jo:-

1. Kenelah naik bas dulu..ahahah...dapatkan tiket bas dari encik driver
2. Tulis nama, no IC dan No HP kat blakang tiket bas tu
3. Masukkan tiket dalam box comel yg diletakkan kat tangga tengah bas..

Senang aje...ala sambil2 tunggu nak sampai rumah tu, sempat je nk tulis sumer tuh..hihi
Jom ramai2 naik bas!!!

MARI BELAJAR BERSAMA HADEEF

Learning game baru untuk Hadeef, supaya dia peka dengan bunyi dan sebutan..bagus juga learning desk ni..boleh latih Hadeef duduk ngan betul juga walaupun kene letak bantal kat belakang dia..ehehe..seronok dia main mende nih..



TERGODA TAK???

Skarang dah pandai wat aksi2 menggoda..eheheh...