Kelahiran Teristimewa

lambat hupdate..menyepi selama 2 minggu krn SB sibuk menguruskan org baru dlm kehidupan SB, utk makluman SB dah selamat melahirkan insan kecik yg comel ke dunia pada 01/11/2011..dan diberi nama MUHAMMAD HARIZ HADEEF, lahir seberat 2.79kg, panjang 50cm pada pukul 3.53 ptg di wad bersalin, Hospital Putrajaya..
kesempatan yg ada sementara HADEEF tido ni, nk update blog yg nk ala2 bersawang dah ni..rasa x lengkap hidup sbnarnya bila x masuk cini..SB nk citer rentetan kehidupan sehingga lahirnya HADEEF ke dunia..

entry sebelum ni SB ada citer psl gi mkn kt luar dan siap blh singgah secret recipe tu kan, rupanya itu adalah last mkn kek sblum mula berpantang..balik ke rumah rehat, sbenarnya dah kuar tanda lendir jernih ckit sebnarnya tp SB nk tunggu lagi sbb kalau pergi hospital mesti kene balik semula..SB dah rasa x sedap badan sbenarnya, plan esoknya 31/10/2011 nk gi jupe doktor nk tanya macamana..so, pikir nk amik mc nk rehat kt umah, so SB lepakla sampai lewat mlm x tido tgk tv..


31/10/11_12.50am : tgh syok2 tgk tv, tetiba kuar tanda (LP kelam kabut dah siap2 nk gi hospital ni), SB siap mandi la la la lagi, sbb x sakit pun, just kuar tanda aje..

31/10/11_01.15 am : dah sampai di kaunter wad bersalin..dekat aje jarak umah SB ngan hospital..tu yg boleh lalala tuh

31/10/11_3.00 am : SB kene warded dah, bukaan baru 2 cm..tp doc suh warded jugak sbb dah overdue. Dudukla SB kat wad tu sampai 01/11/2011,

01/11/2011_2.00-5.00am : contraction selang 10 minit sekali

01/11/2011_5.00-7.00am : contraction selang 5 minit sekali

01/11/2011_7.00am : diaorg bagi SB breakfast

01/11/2011_8.32 am: Bila bukaan dah 4 cm, doc decide nk pecahkan air ketuban, then SB dibawa ke bilik bersalin, otw gi sana, air ketuban dah kuar ckit2, sampai bilik bersalin doc sempat pecahkan semuanya.

01/11/2011_8.35 - 1.15ptg : sakit dtg bersilih ganti, SB rasa dah separuh nyawa dah tahan sakit..dah mamai sbb dah sedut byk gas tahan sakit..bukaan still 5cm..doc bagi suggestion amik epidural..SB dlm keadaan mamai dan tahan sakit tu menyatakan persetujuan..

01/11/2011_1.35 ptg : pakar epidural dtg cucuk tu kt SB..SB bertambah mamai..(tp byk perkara SB x igt msa ni, mujur LP ada citerkan suasana dlm tu)

01/11/2011_ 3.53 ptg: SB selamat melahirkan MUHAMMAD HARIZ HADEEF ke dunia secara normal tetapi vakum sbb SB dah byk kehilangan tenaga..lama sgt sakit..hihi tp xpelah yg penting selamat..

01/11/2011_8.00mlm: SB baru dibawa naik ke wad..bosannya yg amat ditinggalkan dlm bilik labour tuh..dahla nk susukan baby, susu x kuar..nk menangis SB..tp SB sabar dan terus berharap agar susu akn kuar sbb nk sgt BF baby SB sendiri..

01/11/2011_12.30mlm: kesan sedutan gas entonox dan ubat epidural maish lg terasa..SB masih lg mamai sampaikan masa ni nurse dah kesian baby dpt ckit aje susu SB, dia offer kasi susu formula kt HADEEF, SB dgn relanya bagi aje..sbb dah tak daya masa ni..nurse amik HADEEF bawa ke bilik bayi

02/11/2011_7.00pg: baru SB perasan rupanya mlm tadi nurse x pulangkan HADEEF kat SB, mungkin diaorg kesian tgk SB x larat, so, diaorg tlg jagakan baby di bilik bayi nun..pagi ni SB tanya mana HADEEF, barulah diaorg ckp yg baby HADEEF muntak kuning sejak mlm tadi..SB terkejut sbb diaorg x inform kat SB,SB dah mula risau dah..
02/11/2011_9.00pg: Nurse yg baik hati bawakkan HADEEF jumpa SB, dia terangkan apa yg berlaku kt baby, barulah SB lega..dan baby dah x muntah kuning dah..

02/11/2011_12.00tghari : After checkup dgn doc, dan doc pastikan baby dah ok..SB dibenarkan kuar wad..leganya sbb boring sgt duk dlm wad..alhamdulillah..

sayu hati krn Arwah Ayah x sempat melihat cucu lelakinya ini..

2 komen:

Mamatasnim said...

Tahniah..comel baby..:)

SpekBiru said...

thanks mamatasnim