HARI TERAKHIR RAMADHAN

Ramadhan dah sampai ke penghujung..tahun ni 1432H kita hanya berpuasa 29 hari aje..x cukup 30 hari tp dah raya..dan alhamdulilah SB selamat menjalani ibadah puasa tanpa sebarang masalah selama 29hari..syukur sangat2..dan bby dalam peyut pun x meragam sgt sepanjang puasa ni..alhamdulillah..mungkn berkat mkn makanan dan suplemen berkhasiat kut..

Hari terakhir Ramadhan ni SB di kelantan,tahun ni raya kat sini..kat cini meriah...maklumlah siblings LP ramai..8 beradik dan sorang aje yg x balik krn beraya di perantauan..harini MIL siapkan bahan2 utk dibuat hidangan Hari Raya sok..MIL wat lemang kukus, ketupat, rendang daging dll..SB tlg sikit2 aje kt dapur, x byk menyumbang tenaga sbb sakit pinggang..sudahnya gi tido dlm bilik..terasa teruknya MIL dpt menantu camni..sbnarnya x sedap hati juga sbb SB mmg suka duk dapur ni..xleh duk diam,tp mengenagkan keadaan sekarang ni..SB kene rehat la kut..baby SB asyik mengeras aje..sampai kdg2 sesak nafas SB menahannya..tp bila tgh mlm mulalah dia ligat main2 dlm ni..nk tido pun tergangggu..tp takpe asalkan bby sihat..amin..

Tak sabar nk sambut raya sok..ni first time SB raya kt sini..mesti seronok dan meriah..tp sedih juga mengenangkan rumah mak SB sendri...mesti x meriah cam biasa..nasib kakak SB nk balik amik mak gi raya umah dia...hope mak gembira kt sana..

TAK SABAR RASANYA..

Dalam hati ini sungguh riang dan gumbira kerana dah settle packing nk balik kampung..syukernya..yipiii.. x sabar nk balik kg..Untuk tahun ni SB akan berhari raya di negeri LP, Kelantan, tapi mulai sok pagi kami akn bertolak balik ke Trg dulu utk berpuasa 2 hari disana, barulah balik ke Kelantan utk puasa dan berhari raya..ni first time SB raya di sana..sbb tahun pertama kami suami isteri raya di Trg dulu, sbb mengenangkan yg SB baru kehilangan Arwah Ayah dan utk menemani mak menyambut raya juga..brg2 , baju dan kuih muih siap SB packing kan...mesti SB x lena tido mlm ni kan..byk mende nk buat dan byk makanan nk makan di kampung..duhai kampungku..rindunya..rindunya kt family terchenta!! Nak balik lawat kubur Arwah Ayah..balik kemas umah..gembirakan hati mak!!

Ya Allah ya Tuhanku..Selamatkan dan Rahmatilah perjalanan pulang kami suami isteri, Engkau lindungilah kami di sepanjang perjalanan Ya Allah, semoga selamat sampai ke kampung..Aminn Ya Rabbal A' lamin

JEJARI KENTANG LENYEK

Ini snek feberet Mr. LP msa bbuka puasa, SB sbnarnya x sngaja ttiba teringat resipi yg pernah tgk kt dlm tv lama dulu, dah lama tahu tp skang br teringat nk buat..SB dan LP suka benor snek ni..sedap dimakan panas2..heheh..resipi dlm tv tu lain banyak..nk senang SB olah sendiri ikut cara SB..layan JEJARI KENTANG LENYEK ni ek...
Cara nk buatnya senang aje..
Potong ubi kentang yg telah dibuang kulit kecik2, rebus dulu ubi kentang.Toskan dan blend semua ubi kentang sampai hancur.Masukkan dalam bekas dan gaul dengan tepung+sedikit garam. Kemudian bentukkan adunan ikut suka, bulat ke bentuk jejari ke, leper ke..celup dgn telur dan celup lg dgn bread crumps atau nestum..Last sekali goreng sampai kekuningan dan ngapp...Hampir setiap hari 2 minggu ramadhan ni SB buat utk LP..resipi senang cpt dimasak..

PUDING PELANGI

Minggu kedua puasa yg lepas abg LP ajak berbuka puasa kt umah dia..besh.yer.tapi pala SB ni duk ligat dah nk masak apa ekk bawak gi sana..x besh gi sana dgn tangan kosong..cam tahun lps yg SB igt SB wat daging masak kicap yg dagingnya keras ckit+kerabu sotong..tp memandangkn tahun ni SB x larat nk duk dapur SB memikirkan makanan yg ringkas jelah, LP suh beli kt pasar ramadhan aje..tp teringat resipi puding pelangi, ringkas aje rasanya, so SB pun decide wat PUDING PELANGI..dan inilah hasilnya...walaupun x ckup kolor pelangi tu, tp nk panggil gak puding pelangi..tak kira..ahahha..


Ni SB tepek resipinya kat cini:-



Bahan-Bahan:



Telur 3 Biji
3 Sudu Tepung Kastard
Gula 10 Sudu
1/2 Buttercup
2 Sudu Esen Vanilla
Sebungkus agar-agar kering
7 Cawan Air
1/2 Cawan Susu Cair
2 Sudu susu pekat (jika suka)
3 Keping roti (buang tepi)

Cara:
Masak agar-agar dengan air dan gula
tambahkan susu pekat, tunggu sampai agar-agar hancur
Sementara menunggu, pukul semua bahan2 yg dinyatakan dimulakan dgn memukul telur
Setelah siap, masukkan bahan2 y dipukul ke dalam agar2 tadi, kacau sebati
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian atau jika suka lebih, tambahkan pewarna makanan ke dalam adunan tersebut.
Akhir sekali, tuang kedalam bekas secara berselang seli dimulakan dengan bahagian tengah bekas, buat sampai mhabis
Sedia utk disejukkan.

CHECKUP 7 BULAN

15 Ogos lepas gi checkup lagi di KK, ingatkan date ni last dah bulan ni, rupanya ada petambahan lagi tuk bulan ni, ada lgi checkup sehari sebelum raya,29/08/2011 means dalam bulan ni saje ada 4 checkup kene wat tuk baby..penat juga dlm bulan pose ni ke KK..tp demi baby gagahkan juga...erm..smlm amik darah dan urin lagi..halamak...HB rendah lagi ar..last 1 Ogos lepas pun rendah..alahai..apa lg membebel la miss misi..nasib baik bebel lembut2 aje..sbb bulan pose kan..tapi bebel pun misi kat KK cini bebaik..bebel dalam nasihat..eehhe..yelah misi suh mkn kerang..jambu batu buang bijik..mkn hati..mmg tolak tepi la kan di bulan2 pose ni nk mkn makanan tu..nak nak hati..memang x mkn lgsung..kalau pedal mkn ar..tp x selera ar dibulan pose..SB bbuka pose pun mkn x tentu skang sbb xde selera sgt..mkn nasi jarang sgt..nk mkn makanan yg x mengenyangkan sgt aje..herm...ntah tatau nape...pening gak SB cane nk kasik HB ni normal balik ekk..nk mkn apa lagi ekk..sbb HB rendah ni ar kene tambah sekali lg checkup utk pantau HB lagi..29 Ogos..SB dah ada kt kg masa tu..ckp la kt misi dah balik kg, misi tanya kg mana??SB cakap ar igt boleh wat alasan xmo gi checkup, sekali misi kata xpe awak gi aje kat KK terdekat, x kisah mana2 pun...ayayai..nampaknya kene gi jugak ar..baru igt nk hooray dlm hati nih..ohooo..nampaknya sehari sbelum raya org lain sibuk gi shopping raya..SB sibuk nk gi KK..herm..

Yang 12 Ogos aritu jumpa doc wat scan aje..herm sgt tidak puas hati jugak sbenarnya ngan doc ni..dia mcm nk cepat then manalah SB tahu nk tanya apa..igtkan dia nk wat scan detail..scan gitu2 aje..SB tanya gender baby barulah sibuk nk tgk..alahai...sampaikan bby pun xnak tunjuk..napela anak ibu ni xnak tunjuk..malu ker..walaupun SB dah tahu sbb dah scan aritu, tp just to be confirmkan sbb kn dah 7 bulan, mana tahu scan aritu x betul ke..apa ke..tp xpelah bby xnk tunjuk jugak..sekali SB gi Poliklinik panel Mr. LP nk gi set date utk Detail scan..x puas hati juga ibu nih..hihi..Kak Maliga asst. doc kat situ suggest suh jumpa Dr. Hayati pada 23 Ogos ni...semangat Kak Maliga suh jumpa Dr. Hayati..ok SB dan LP pun set date tuk jumpa Dr tu pada 23/08/2011 ni..x sabar rasanya..hopefully baby tak malu hari tu...

sambung balik citer misi tadi..
Oleh sebab skang dah 29 minggu lebih, misi terus ajar SB cane nk kira pergerakan bby dalam peyut..barulah SB tahu rupanya bukan sekali rasa dia gerak tu dikira sekali..biar cukup satu pusingan , itu baru dikira sekali,..then bila baby tendang dgn kuat, ha..yg tu dikira sekali..jenuhlah SB duk ngadap buku tu nk catat bby movement dalam kotak2 kecik tu..terpaksalah SB mendisplinkan diri lapor pergerakan bby dlm report card nih..cam report card sekolah menengah la lak..hihi..kene rerajin mencatatlah lepas nih...nk ngelat boleh tak??hihi..tapi takut jugak..sbb SB ada baca2 dlm blog ibu2 lain, kene kira betul2 utk memastikan anak kita sihat dan tali pusat dia x belit leher..kalau x cukup kiraan dari 9 pg sampai 9mlm, mesti ada something worng..takut gak dgr..insyaAllah SB akan berdispilin lps ni...

Kejadian I Ogos Lalu..

ohoo..byk posting yg tergendala dipost harini..maklumlakan kengkangan masa..hihi

SB nk kongsi cerita yg dah basi jugak sbnarnya, 1/8/2011 yg lalu SB gi first checkup utk bulan ni..bulan ni saje ada 3 checkup ye kat KK..ayayai..macam biasalah bila hari checkup SB akan minta time slip..mls nk isi borang time off..tp kejadian pd hari tu sungguh menyentap hati SB dan LP menyebabkan SB terpaksa amik EL..alkisahnya SB dan LP pepagi isnin tu siap2 nk gi KK, bila turun ke parking je kami sentap jap..apa yg jadi kt kete kami nih..cermin kereta sebelah pemandu retak beribu2 lemon wooo..kami terkedu sekejap..nak nak si LP..mmg terkedula dia kan..cuba pikir2 knapa jadik camni..ada org ketuk nk pecah mauk ke? x mungkin sbb retak bukannya dari kesan ketuk2..nk kata panas 2 hari wiken yg lepas asyik hujan aje...
herm..akhirnya kami pasrah ajelah mls nk pikir..dgn nk hantar SB ke KK lagi, so LP decide hantar SB dulu then kami sama2 gi tukar terus cermin.SB risau dan takut masa LP bawak kete gi KK tu..takut kaca cermin tu berderai tgh jln..haru nk mengutipnya..tak terpikir pun sbenarnya cermin tu x kan jatuh pun sbb ada tinted..gelabah punya psl sampai blh pikir gitu..ahaa..selesai urusan kt KK, SB ckp kat bos SB nk EL harini..patutnya x payah EL pun, tp nk wat cane, hati gundah gelana..dgn tgk muka LP pun cam terkedu tatau nk watpe..SB temankanlah encik suami gi bengkel tukar cermin tu..melayanglah RM140..nasib baik jugaklah sbb LP penah tanya kawan dia tokei kedai cina amik sampai RM300++...mahal giler...



Selesai urusan kami pun balik ke rumah, tergamam lg kami bila LP dah kunci kete, tp alarm duk bunyi2..alahai nape lak nih..kitaorg dah pening pala..dahla puasa nih..sabar aje..kitaorg xleh la nk naik umah sbb kalau kunci kete akan bunyi2..terpaksala LP suh SB naik dulu rehat dan dia patah balik ke kedai kat baiki cermin tadi..cian LP..dugaan kita berpuasa hari tu abg..sabar ekk..


.....hari yg datang dgn dugaan..

MASAK2 BERSAMA MR. Lord Perry

Ni entry last week spatutnya..Setelah seminggu berpuasa, SB ke dapur bersama LP masak2 juadah bbuka puasa kami..hari2 bekerja kami terpaksa beli ajer juadah bbuka kat PARAM (Pasar Ramadhan) sbb balik keje pun dah lewat..kesempatan duk melepak aje kt umah wiken ni, baik SB masak2 kan..SB pun pening gak nk masak apa..tp LP bagi idea masak IKAN KERISI SWEET SOUR + SAMBAL KERING TEMPE BILIS + KERABU SOTONG..dan yg special LP masak manisan yg dia panggil SIRA TEPUNG..
kt bawah ni sira tepung versi Mr.LP..ada 2 versi dia buat..ehee..sedap jugak air tangan laki aku nih..ehee..mmglah rupanya x cantik sbb LP campak2 aje..tp rasanya syedapp..

DAPAT JUGA BUBUR LAMBUK

Sejak awal Ramadhan lagi teringin sgt nk mkn bubur lambuk..bila sampai Param (Pasar Ramadhan) kat P2 tu biasanya bubur lambuk dan licin..uhuu..mana nk carik bubur lambuk, masuk minggu kedua puasa nekad jugak kalau x dpt kt param, terpaksa jugak buat sendirik..akhirnya hari isnin lepas Affin Bank edarkan bubur lambuk utk staff opisku..yipiiiii..alhamdulillah dpt jugak bubur lambuk!!!seronok anak ibu dlm peyut nih..thanks Affin Bank..tiap2 tahun Affin akan edarkan bubur lambuk..bubur lambuk diaorg sangat sedap ye!!!

RAMADHAN KALI INI..

Terasa Ramadhan SB & LP kali ini sungguh bermakna..dengan bakal kelahiran seorang lagi khalifah di muka bumi Allah ni..syukur padamu Ya Allah..kami berharap dengan kehadirannya nnti akan menyemarakkan lg kasih sayang kami suami isteri..akan membuatkan hidup kami lebih beerti dan lebih sempurna..terasa keluarga kami bakal lengkap dgn kehadiran lil' Khalifah ini..tak sabar rasanya nk mendukung dia..Namun, tetiba rasa sayu bila mengenangkan Arwah Ayah tak dapat lihat cucunya ini..teringat malam di hari pertama Ramadhan, SB bermimpi Arwah..SB bersyukur SB selalu dapat berjumpa dgn Arwah Ayah di dalam mimpi..sekurang-kurangnya terubat kerinduan SB pdanya...walaupun Ayah x sempat nk lihat cucunya kali ni..tp Arwah pernah juga merasa menjadi seorg datuk..mujur ada Sarah, anak saudaraku menjadi penawarnya walau seketika cuma..Alhamdulillah Ya Allah..Engkau masih segarkan ingatanku pada Arwah..Semoga Ayah sentiasa ditempatkan di kalangan org2 beriman..Semoga Ayah tenang disana..

Al-Fatihah untuk Arwah Ab Ghani bin Mohd Nor..sudah 1 tahun 3 bulan arwah tinggalkan kami..

RESIPI AYAM MASAK BERCILI

Terlupa SB nk tepek resipi ayam masak bercili yg SB buat tempoh hari, ni resipinya..

Bahan-bahan :

6 ketul ayam
1 labu bawang besar - dikisar (*)
5 ulas bawang putih - dikisar (*)
Cili kering dikisar @ Cili boh
1/2 cawan kicap manis
4 sudu besar gula
2 sudu besar air asam jawa
Rempah tumis secukupnya - bunga lawang, cengkih, kayu manis, dll
Minyak untuk menumis
Sedikit Kacang panjang

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda (*) bersama dengan rempah tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak.
3. Masukkan kicap dan gula. Kacau hingga sebati dan mendidih.
4. Masukkan air asam dan kacau lagi.
5. Masukkan ayam dan gaul hingga kuah sebati dengan ayam.
6. Akhir sekali masukkan potongan bawang besar dan kacang panjang ,kacau hingga bawang layu sedikit.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Nyum nyum..

Masak2 Sempena Kedatangan Ramadhan

Sehari sblum Ramadhan, saje SB nak masak2 beriya ckit sempena menyambut kedatangan bulan mulia ni..SB jamu Mr LP aje..yelah kn dah lama tak masak..hihi..igt tak entry yg SB ckp nk masak ayam masak kicap tu..akhirnya hari tu SB masak ayam tula..oklah tp tak sesedap tukang masak kat kedai kak tie buat masa kat kolej tu..uhuu..SB penah masuk dapur dia, nampak dia guna kicap botol besar cap apa ntah..mungkin itu rahsia masakan dia kut..masa tu SB mana nk amik kisah..tahu mkn aje..skang bru teringat smula..rugi tak igt tul2 jenama apa..hihi..

SB masak ayam masak kicap bercili , telur dadar+mayonis Sotong celup tepung + tembikai potong


Pencuci mulut = Puding Karamel Bersusu


Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan dihayati oleh kita semua..SB harap SB bertenaga utk menjalani ibadah puasa tahun ini..tahun ini special sbb SB berpuasa dgn si comel yg turut puasa dalam peyut nih..mudah-mudahan segalanya dipermudahkan..amin

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1432 H.