CITER BALIK KAMPUNG

Xde masa nk terus update pasal balik kg aritu, ekcelly SB ngan LP balik kg awal bulan aritu, ada kenduri kawin cousin pada 1 julai, tp x sempat pun nk merasa suasana kenduri sbb sampai lambt kt kg, dpt mkn nasi minyak yg mak tapaukan aje dari kenduri..takpe sbb matlamat utama balik kampung adalah nk jumpa family.Balik makan kenduri hanyalah alasan semata..hihi..balik kampung kali ni tersangatlah tidak puas hati..masa amat terhad duduk di kampung..yelah Mr. LP pun cuti 2 hari aje..dia xleh cuti bebanyak..simpan tuk SB bersalin nnt dan mmg opis dia tgh kasi kouta utk cuti..huhu..kalau ikutlkan hati SB nk aje cuti seminggu...SB ngan LP bertolak balik hari sabtu pagi..singgah umah kak ngah SB kat kemaman jap, sampai kuala terengganu dalam kul 4 petang gitu..adush..tersangatlah letih dan penat..yelah SB kan ngah peknen nih..lama giler rasa perjalanan..sakit pinggang SB...sesampai mandi solat, terus gi umah cousin SB tu, gi sana cousing baru aje kuar, maklumlah pengantin baru..gi amik angin kuar jenjalan kut..xpelah asalkan SB dah sampai dan kasi hadiah kirim kt maksu SB..herm..then balik rehat...LP pun tido awal sbb penat drive..SB mcm biasala amik masa ni sembang2 ngan mak..maklumlah dah lama x balik kg..pagi ahad bangun pepagi..SB, LP ngan mak gi kubur Arwah Ayah..bersihkan..baca Yassin kt kubur Arwah..SB tgk kawasan tanah perkuburan ini belum dibersihkan dengan sempurna, hopefully nk menyambut Ramadhan ni, adalah aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan perkuburan seperti selalunya..kubur Arwah Ayah masih lg bersih, kesan adik SB bersihkan ngan adik nazri aritu..cuma keadaan sekeliling la tumbuh lalang tinggi..biasalah kubur kt kampung ni mcm ginilah..kalau kt area bandar setiap bulan dijaga...kt kampung ni guna khidmat sukarela..kalau ada volunteer,bersihlah kawasan tu..kalau takde..alamat berlalanglah..herm.. tapi SB tetap lega dan puas hati sbb dapat jenguk kubur Arwah disamping slalu sedekahkan Yassin untuknya..Rindu sangat sebenarnya kat Ayah..

owhh lupa nk citer, mlm sblum tu, mak SB buat ikan dan sotong celup tepung..beshnya..sampailah hajat SB nk mkn ikan celup tepung..asalnya nk ajak mak gi mkn2 kt tepi pantai..tapi mak SB kata mkn kt sana mahal dan xleh mkn banyak..so, mak kata biar dia aje gorengkan...wah..marvelous...besh besh..mlm tu kami mkn byk ngat ikan dan sotong celup tepung..yummy!!!
kat bawah ni adalah KEMBANG, kucing yg jadik peneman mak kt umah skang..kalau adik xde kt umah, dialah yg selalu gaduh2 manja ngan mak, kejar2 kaki mak..manja sangat dia..dan baik..patutla mak sayang kt dia..hihi..KEMBANG adalah anak kepada IBU KEMBANG..IBU KEMBANG dah jarang2 balik umah, gi main2 kt umah org..nasib dia tinggalkan anak dia wat peneman mak kt umah..
petang ahad tu juga kami bertolak balik ke Kelantan pula..yelah dah balik pantai timur kenelah balik kedua2 kg...asalkan dpt jenguk org tua pun jadilah..kat Kelantan pun besh dapat mkn nasi kerabu sedap+murah ngan mkn durian dari kebuh abah banyak2..SB mkn banyak giler durian, ntah apalah baby dalm peyut nih rasa..dalam 6 biji abah kopekkan..adalah dlm 1 1/2 biji SB telan..sangat puas hati..sedap sangat..x mcm durian kt cini..isi kuning...wuih...syedap tak terkata...baby pun suka kut sbb baby x meragam pun..mungkin sbb tahu ibunya mmg dah lama nk mkn banyak mcm nih..eheheh..layan picture mkn durian nih...nyum nyum
duk kelate lama ckit aje, yelah kasik can kt LP sbb nnt SB pun nk balik berpantang di kampung SB..bagilah can kt LP nk bermanja ngan mak abah dia..hihi..tghari selasa baru kami bertolak balik ke sini...sampai cini dalam kul 9 mlm..LP saje bawak slow2 sbb jln Gua Musang- Raub kan x berapa cantik..LP mmg sayangkan kete dia..xleh berdentum dentam langgar lubang aje dah bising..lagipun memikirkan SB peknen kan..sayang LP..

tamatlah catatan balik kampung SB...mmg x puas balik kg..tapi lebih baik daripada x balik lgsung kan...ihihihihi..tapi SB pulang dgn bawak sakit pinggang akibat terlalu lama duk dlm kete..tapi alhamdulillah dah beransur baik dan baby pun ok..alhamdulillah...

2 komen:

che rus said...

kak ma..gune tepung ape salut sotong tuh?

SpekBiru said...

tepung beras+telur sebiji+garam+letak cuka ckit nk kasik rangup.itu aje resipinya ros..krup kraappp