PETUA MEMUDAHKAN BERSALIN

saje duk walking2 ttiba terjumpa nih..SB nk sharekan aje..byk lagi kene membaca utk menambahkan ilmu di dada..ihii

Antaranya:


  • dua minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak...ni untuk bagi tenaga masa nak melahirkan nanti...

  • sebelum masuk labour room, minum milo yang dibancuh dengan planta...ni untuk bagi laluan cepat terbuka...sebelum minum, baca selawat nabi (3x @ 7x), surah al-fatihah skali and baca doa nabi yunus (3x @ 7x)...doa nabi yunus ni pendek ja..

  • semasa mengandung, jaga adab dengan orang sekeliling terutama sekali dengan suami....

  • minta maaf dengan suami dan orang-2 terdekat...mintak la diorang doakan kita...

  • amalkan baca surah maryam...

  • banyakkan minum air kelapa bila dah dekat due...but, as far as i know, air kelapa ni untuk cuci baby...bila dia lahir nanti, kurang la selaput-2 yang selalu ada kat kepala baby tu...

  • minum air selusuh...air ni lagi bagus kalau suami yang buat sendiri...

  • banyakkan berjalan..jenjalan kat mall sambil cuci mata pun xpe..

  • Masa meneran dalam labour room tu, baring sambil kaki/betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan “dot dot” koyak atau koyak banyak...

  • Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan-lahan. Buat banyak-banyak kali tapi janganla laju-laju sangat. Senaman ni boleh dibuat apabila usia kandungan tu dah mencecah 38 weeks ke atas...

  • atau duduk macam bersila pastu temukan kedua-dua tapak kaki, pegang jari-jari kaki tu, tolakkan kedua-dua tapak kaki ke arah vagina kita...

  • praktis cara pernafasan yang betul...

  • baca surah Al-Insyiqaq ayat 1-4...

  • baca surah An-Nahl ayat 78.....

    dengan izin dari Allah S.W.T, insyaAllah semoga segalanya akan dipermudahkan..Amin

0 komen: