3rd Checkup at KK

Semalam SB dgn ditemani Mr LP gi wat checkup kat KK Putrajaya ni aje..dengan harapan jgnla ramai org kt KK ni..SB x suka menunggu lelama..SB sampai dlm kul 8.15pagi kt KK tu..amik nombor kat kaunter Ibu mengandung..dlm 20minit menuggu, sampai giliran SB, proses kat kaunter untuk nurse kasik queue nombor sekejap aje..pastu gi wat test urin ngan amik darah..kedua2 test tu jap aje..x macam masa mula2 SB daftar wat buku pink dulu, seharian duk kat KK tu..skang procedure dah bertambah cepat..lagi cepat skang ni ngan diaorg dah sekalikan kaunter utk check urin ngan test HB, kalau dulu lps test urin kene gi makmal lak amik darah, kt situ kene menungggu bapak punye lama sbb campur sekali ngan org2 yg x mengandung wat test..ha..skang kan senang..wat kusus kaunter utk ibu mengandung..takdela nk berserabut ngn kes2 lain..maklumla kan..ibu ngandung ni..perutnyer mcm2 ragam kan..

Pas amik urin test ngan HB..alhamdulillah urin SB normal dan tahap HB pun ok lagi 12.7..mudahan ok sampai bersalin..pastu terus gi bilik nombor 28, bilik ni kusus urk ibu ngandung ngan rawatan anak..jap gak tunggu dlm 20 minit gak..takdelah lama ngat berbanding dulu sampai berejam kene tunggu..dah masuk situ..nurse brief ckit psl ngandung ni..mcm biasa..tanya minum susu ke tak..ubat klinik ada mkn ke tak..dll..last sekali nurse suh SB baring nk dgr heart beat baby..ha..ini yg SB excited nih..SB suka dgr jantung baby...slm 15 minit nurse tu mencari guna alat dia tuh..dgr la dup dap dup dap..kuat sgt jantung baby SB.." haaa..dah jumpa pun..sihat ni."nurse tu ckp bacaan alat dia 140..SB pun tatau sgt pasal bacaan jantung bayi nih..tp SB sempat tanya.."140 tu maknanya apa nurse?",

Nurse tu ckp kalau 140 tu bayi sihat dan normal..kalau yg x normal bacaan bawah 100 atau lebih dari 160....sekarang barulah SB tahu...

Dalam kul 10pagi SB dah siap dah checkup utk hari tu, sbb x jumpa doc, kalau kene jumpa doc tu biasanya yg lama..nurse ckp x yah jumpa doc sbb ibu dan bayi sihat dan x perlu scan, nurse tu cakap kat KK hanya scan 2 kali aje sepanjang mengandung..ooo SB igtkan tiap2 bulan scan..kecewalah SB..SB igt nk tgk baby SB...SB ckp la kat Mr.LP...dia kata xpelah nnt kita gi scan kat swasta ekk..pandai LP pujuk SB nih...yelah SB turutkan aje...

Begitulah kiranya...x sabar SB nk gi scan kat swasta lak..x sabar nk tgk anak ibu golek2 dlm nih..x sabar nk tunjuk kat Mr. LP...sbb abahnya x tgk lg anak ibu secara live di scan nih..masa 1st scan aritu Mr. LP x masuk bilik doc..nnt cerita lenkali psl gi scan ekk..

0 komen: