ERTI NAMA

MUHAMMAD HARIZ HADEEF - Pemelihara yg mempuyai matlamat

BERSYUKUR PADAMU

Sgt2 bersyukur dan terasa indahnya setiap detik yg Allah kurniakan utk SB alami dlm kehidupan ini..dari alam kecil,remaja,dewasa..zaman sekolah..kolej...mula2 kerja..kahwin..sampai skang dah ada anak..indahnya perjalanan hidup ini walaupun ada pahit dukanya..alhamdulillah SB dpt tempuhi walau sedih dan perit...Tuhan tu maha adil..sbb tu indah kan..sbb Allah jadikan suka duka pahit manis..

SB sangat bersyukur pdaNya krn bagi SB merasai pengalaman mengandung dan melahirkan anak sendiri..sedangkn ada yg kurang bernasib baik diluar sana..bersusah payah tuk mendapatkn anak sendiri..setiap kali memandang Hadeef..terasa kerdilnya diri ini..berkali2 mengucapkan syukur padaNya...krn anugerah terindah ini..

Walaupun SB mengalami sakit kontraksi yg agak lama semasa hendak melahirkan Hadeef ke dunia ini..SB bersyukur krn merasai momen terindah itu..dari saat dimasukkan ke wad sampai ke bilik bersalin..Mr.LP x jemu menemani SB..bersyukur krn LP ada sokongan Mr.LP..kalau takde dia hingga ke saat ini..SB mungkin lemah..x berdaya menghadapi keseorangan..Bersyukur krn dikurniakan suami yg indah..anugerah terindah juga dlm hidup ini..saat berjauhan airmata SB jatuh sbb rindu..bila duk dekat rasa cam biasa aje..tp perasaan itu berlainan bila duk jauh..skang SB tgh berpantang di kampung..tinggallah LP sorang2 disana..terpaksa berjauhan krn MIL tlg jagakan SB dlm pantang..

Tak sabar nk abis pantang wehh..lagi 2 hari lagi..dah jemu mkn mknan yg sama aje..kalau ikut mak SB, dah boleh jamah mknan lain ckit2..ajar perut tu ckit2 katanya..tp berpantang ikut MIL ketat ckit..selagi tak 44 hari...rasanya x jumpa lauk lain kut..hihi..xpelah bagus juga..sbb boleh berdiet juga..sambil gigih pakai bengkung tuk kuruskan perut..hihi..kekadang segan juga SB amik byk juga nasi dlm pinggan sbb musim hujan di kg bisa buat perut kita lapar kn,tp nk wt cane..MIL senyum aje..byk juga MIL tlg SB masa dlm pantang ni..mak SB sendiri dah tlg jaga SB 2 minggu slps deliver aritu..selepas pantang ni LP akan hantar SB ke kampung SB lak..

Alhamdulillah dan bersyukur krn masih lg bernafas tuk merasai nikmat kehidupan indah ini..moga kehidupan rumahtangga SB dan LP sentiasa dirahmati Ilahi..Bersyukur padaMu Ya Allah.

KISAHNYA EPIDURAL

uh, terasa sungguh lama x menulis, mmg lama pom,dah 36 hari usia Hadeef, blog terbengkalai gara2 menguruskan si kecil makin montel tu, dalam hati ibu ini, xpelah..yg penting kebajikan anak terjaga..blog kemudian pom xpe kan, harini ada sedikit kelapangan masa, nk kembali menulis lah sementara baby Hadeef nyenyak tido..

SB nk sambung lg pengalaman melahirkan bayi,dah sebulan lebih dah terbengkalai citer nih..
Sebenarnya masa SB bersalin aritu, SB amik Epidural tuk kurangkn sakit bersalin..
mulanya ragu2 juga psl epidural ni, tp sbb dah xleh nk pikir sbb dah sakit sgt, terus setuju bila doctor offer.
Tapi betul, kisahnya SB mmg kalau boleh x nk amik pepe, nk biar sakit semulajadi, but sebetulnya untuk seorg bakal ibu yg mmg xde pengalaman lgsung mengenai ilmu kelahiran, epidural adalah penyelesaian alternatif. Biarpun dah pergi kelas antenatal ke, baca buku ke, tanya pendapat kengkawan ke, lain dan berbeza dgn kita yg merasa saat kelahiran tu. Setiap org ada pengalaman berbeza.

SB punya kontraksi teruk juga..lama dan menyakitkan, Sb tak diinduced, tp doc still tunggu bukaan sampai 4 cm, pecah air ketuban dan tolak SB ke bilik bersalin. SB masuk bilik bersalin pukul 8.30 pg,bayangkan pukul 3.53 ptg baru SB deliver..dalam tempoh setengah hari tu, SB menanggung kontraksi yg amat sgt, sampai SB mmg dah letih sgt krn kontraksi.

Di hospital kerajaan, mungkin epidural bukanlah suatu pilihan..
Berbeza d hospital swasta, gynea nye siap promote utk amik epidural…
tapi kali ni bila SB bersalin di hosp.gomen ni, doc siap offer sbb kesian tgk SB tahan sakit..
pelik juga..

Proses Epidural..
Ntah bila SB sign borang tuk amik epidural ntah, tgh mamai dan sakit, mmg x sedar
yg igt2 lupa doc dtg ckp nk cucuk epi di tulang belakang..
doc tu pakar bius kt situ
Bila dah ready..doc suh duduk peluk bantal..tunduk takat boleh!
Sbb perut dh maksimum besar kan time nk bsalin
Doc sapu ubat antiseptik satu belakang..
Rasa sejuk je..
Pastu doc suh SB cakap klu contraction datang..
Sbb xleh cucuk time tu..
Maybe takut SB bertindak luar dugaan kut..hehe
doc akan cucuk kalau contract hilang..
Doc akan masukkan satu jarum diantara 2 segmen tulang belakang..

Sbb tu kena tunduk, supaya regang 2 tulang tu..
adalah sakit ckit, tp ckit aje..doc akn cucuk jarum,tiub mcm tiub kosong, pastu sambung ubat..
Pas proses ni, doc akan plaster2 sana sini kt belakang kita utk hold tiub ubat..
Pastu baring, mula rasa bahagian bawah kaki sejuk..
Pas sejuk, terus kebas, n xrasa apa2 langsung..
Rasa sejuk-kebas tu akan pelan2 naik sampai takat pinggang..

Ni saat plg heaven..apa2 sakit smua xrasa langsung, masa tu pukul 1.30 lebih kut
So, aku terus tdo, sbb sblm tu dh bertarung beberapa jam dgn contraction..
Ms ni dh bukak 5cm
Bagus ke utk tidak merasa sakit erk???
pendapat 1.. bagus, boleh rilek, dan simpan tenaga utk push!
pendapat 2..xbagus, sbb klu timing x betul, smpi nk push masih on epidural..
Biasanya pas abes 1 dos, doc akan biarkan kita mula rasa sakit
Sbb biasanya proses delivery hnya 1-2 jam je lagi..
So, kira ok laa kan, dh relek 2-3 jam, apa salahnya rs sakit sket lg..
Lg pun, nk bg ‘feel’ nk push..
Bila contaction dtg balik, sangat xtahan..
doc pesan kalau sakit lg, tekan satu button kt tangan kita utk tambah dose ubat
Yang xbesnya, epi dah makin xrasa..
Tapi contraction tu start dgn tahap dh y agak tinggi..
Sbb kita kan time tu dh 8-9cm bukak..
Bayang je laa contraction nye cmana..
1 jam selepas 2nd dos masuk.. aku kebas ya amat…
Tp masa tu laa delivery nk mula..
Doc dah pakai sarung tangan bagai..nk ready nk sambut baby nih
Sedangkan SB??langsung x rasa apa2..rasa nk push cam buat2 ajek
Maka smasa proses kelahiran..
SB langsung xdapat membantu..
Sbb tak rasa bila n tahap mana SB nk push!
doc bg arahan bpandukan mesin tu..
bila nmpk kontraksi sgt tinggi..doc suh push..
SB cuba push..kengkonon laa..
dah laa salah push.. langsung xpandai..
pendek kata, x membantu..
itu laa keburukan epidural..
sudahnya..vacuum.. bila dh vacuum, xtau brapa puluh doc jahit..

Masa jahit, seluk sana sini cek bukaan, masuk tiub buang air kencing smua x rasa sgt!
Dah naik ward, baru rasa sakit sgt..adoooooiii!
Tapi berbaloi..sbb tgk baby comel Hadeef ada disisi

One more thing, org kata cucuk epidural ni blh mengakibatkn sakit pinggang
alhamdulillah SB xdelah skit pinggang, cuma kesan skit belakng SB yg mmg dah lama sakit aje(sebelum peknen lg sakit) yg ada..
mungkin ada sesetgh org akn sakit pinggang tp biasanya sakit tu tak lama...

Semoga SB dan baby Hadeef dikurniakan kesihatan yg baik dan berpanjang slps ni..

entry seterusnya nnt SB nk citer psl breastfeeding hadeef lak, x sempat dah nk tulis, hadeef dah bangun..adios!!

Kelahiran Teristimewa

lambat hupdate..menyepi selama 2 minggu krn SB sibuk menguruskan org baru dlm kehidupan SB, utk makluman SB dah selamat melahirkan insan kecik yg comel ke dunia pada 01/11/2011..dan diberi nama MUHAMMAD HARIZ HADEEF, lahir seberat 2.79kg, panjang 50cm pada pukul 3.53 ptg di wad bersalin, Hospital Putrajaya..
kesempatan yg ada sementara HADEEF tido ni, nk update blog yg nk ala2 bersawang dah ni..rasa x lengkap hidup sbnarnya bila x masuk cini..SB nk citer rentetan kehidupan sehingga lahirnya HADEEF ke dunia..

entry sebelum ni SB ada citer psl gi mkn kt luar dan siap blh singgah secret recipe tu kan, rupanya itu adalah last mkn kek sblum mula berpantang..balik ke rumah rehat, sbenarnya dah kuar tanda lendir jernih ckit sebnarnya tp SB nk tunggu lagi sbb kalau pergi hospital mesti kene balik semula..SB dah rasa x sedap badan sbenarnya, plan esoknya 31/10/2011 nk gi jupe doktor nk tanya macamana..so, pikir nk amik mc nk rehat kt umah, so SB lepakla sampai lewat mlm x tido tgk tv..


31/10/11_12.50am : tgh syok2 tgk tv, tetiba kuar tanda (LP kelam kabut dah siap2 nk gi hospital ni), SB siap mandi la la la lagi, sbb x sakit pun, just kuar tanda aje..

31/10/11_01.15 am : dah sampai di kaunter wad bersalin..dekat aje jarak umah SB ngan hospital..tu yg boleh lalala tuh

31/10/11_3.00 am : SB kene warded dah, bukaan baru 2 cm..tp doc suh warded jugak sbb dah overdue. Dudukla SB kat wad tu sampai 01/11/2011,

01/11/2011_2.00-5.00am : contraction selang 10 minit sekali

01/11/2011_5.00-7.00am : contraction selang 5 minit sekali

01/11/2011_7.00am : diaorg bagi SB breakfast

01/11/2011_8.32 am: Bila bukaan dah 4 cm, doc decide nk pecahkan air ketuban, then SB dibawa ke bilik bersalin, otw gi sana, air ketuban dah kuar ckit2, sampai bilik bersalin doc sempat pecahkan semuanya.

01/11/2011_8.35 - 1.15ptg : sakit dtg bersilih ganti, SB rasa dah separuh nyawa dah tahan sakit..dah mamai sbb dah sedut byk gas tahan sakit..bukaan still 5cm..doc bagi suggestion amik epidural..SB dlm keadaan mamai dan tahan sakit tu menyatakan persetujuan..

01/11/2011_1.35 ptg : pakar epidural dtg cucuk tu kt SB..SB bertambah mamai..(tp byk perkara SB x igt msa ni, mujur LP ada citerkan suasana dlm tu)

01/11/2011_ 3.53 ptg: SB selamat melahirkan MUHAMMAD HARIZ HADEEF ke dunia secara normal tetapi vakum sbb SB dah byk kehilangan tenaga..lama sgt sakit..hihi tp xpelah yg penting selamat..

01/11/2011_8.00mlm: SB baru dibawa naik ke wad..bosannya yg amat ditinggalkan dlm bilik labour tuh..dahla nk susukan baby, susu x kuar..nk menangis SB..tp SB sabar dan terus berharap agar susu akn kuar sbb nk sgt BF baby SB sendiri..

01/11/2011_12.30mlm: kesan sedutan gas entonox dan ubat epidural maish lg terasa..SB masih lg mamai sampaikan masa ni nurse dah kesian baby dpt ckit aje susu SB, dia offer kasi susu formula kt HADEEF, SB dgn relanya bagi aje..sbb dah tak daya masa ni..nurse amik HADEEF bawa ke bilik bayi

02/11/2011_7.00pg: baru SB perasan rupanya mlm tadi nurse x pulangkan HADEEF kat SB, mungkin diaorg kesian tgk SB x larat, so, diaorg tlg jagakan baby di bilik bayi nun..pagi ni SB tanya mana HADEEF, barulah diaorg ckp yg baby HADEEF muntak kuning sejak mlm tadi..SB terkejut sbb diaorg x inform kat SB,SB dah mula risau dah..
02/11/2011_9.00pg: Nurse yg baik hati bawakkan HADEEF jumpa SB, dia terangkan apa yg berlaku kt baby, barulah SB lega..dan baby dah x muntah kuning dah..

02/11/2011_12.00tghari : After checkup dgn doc, dan doc pastikan baby dah ok..SB dibenarkan kuar wad..leganya sbb boring sgt duk dlm wad..alhamdulillah..

sayu hati krn Arwah Ayah x sempat melihat cucu lelakinya ini..

Tanda2 kah??

Dah 2 hari overdue...bangkit dari tido pg ni, SB rasa sakit2 kt bawah perut..bangun dan mandi cam biasa sambil kpala duk pikir, sakit kontraksi ke aku ni ekk??ke amaran palsu..mandi lalala cam biasa..siap bersyampu lagik..malah lama dr biasa..sbb lama ngat duk pikir sambil mandi..cakap kat LP..LP sibuk suh g spital la..tp SB refuse sbb x sakit sangat lg..igtkan pg ni nk masak ns goreng tp rasanya x larat, so ajak LP kuar gi mkn tghari kt luar aje..bukan setakat mkn kt luar, siap singgah secret recipe lag beli indulgence ngan blueberry cheese cake..hihi..kalau betul ni tanda nk bersalin, xdelah kempunan sgt kan!!
LP nampaknya dah risau tp SB relax aje..yelah nk tunggu betul2 sakit baru pi..sbb takut gi hospital kene balik semula..wt malu aje..hihi..ada sms teman baikku kema tanya sign yg betul nk bersalin ni..dia ada ckp la tunggu sampai betul2 sakit dulu, lagipun dia sarankan makan salindah yg SB tgh amalkan skang ni, skang ni kalau sakit kene mkn remedi B6 utk kurangkan sakit dan cepatkan bukaan..mmg SB ada pernah terbaca psl tu, mmg betul bila mkn B6 tu, sakit kurang ckit, bila SB duk diam aje, insan kecik dalam ni bukan main ligat lg..prepare nk keluarkah??hihi..teman baik SB, kema ni yg persuade SB duh mkn salindah ni..SB beli set lengkap SALINDAH..mmg bagus ubat ni, buatkan SB cergas sentiasa..kekadang sakit2 tu biasalah kn, tp serius buatkan SB sihat dan bertenaga sepanjang kehamilan ni..readers pun blh kalau nk tahu dan nk order salindah ni, ni SB promote blog dia http://dzulmaaneesa.blogspot.com/. Korang blh google lg..byk kebaikan salindah ni sbenarnya..

Skang ni tgh sakit2 ckit aje..sakit dtg sekejap2 aje..x kuat sgt..masih sempat cuci baju dan kemas dapur..SB dan tgk dulu perkembangan ni..mungkin ni contraction mungkin juga bukan..nk tunggu dan lihat dulu..

40 Minggu

Kejap sgt masa berlalu..harini dah 40 minggu dah SB pregnant, 28/10/2011 dah due date dah!!..serius rasa sekejap sgt..tp inilah kenyataan..herm bilalah bby nk kuar ni ye..masih blum ada tanda2 besar lg..cuma SB sakit2 pinggang adalah..tp itu hanya amaran palsu aje..bukan betul2..kdg2 SB risau juga sbb ini pengalaman pertama,so sign tak brapa tahu..cuma tahu melalui tanya2 doc dan misi dan juga dgn pembacaan SB pasal ilmu kehamilan ni..setakat latest checkup doc cakap selepas 40 minggu due date, ada masa kecederaan selama 8 hari..atas doc yg check kita sbenarnya..setakat ni SB dan baby sihat..kalau baby x nak kuar lg, next checkup plak 01/11/2011..kalau baby nk kuar tarikh tu pun best jugak gak..tp SB tak kisah..yg penting selamat dan mudah lahirkan insan kecik ni...x sabar sgt2..tp SB dan LP sabar dan berdoa menunggu kehadirannya..excited!!

SB masih lg pergi keje harini..sume org kt opis duk risau jugak..tp SB still rasa bertenaga dan semangat..nak nak pulak kt opis ada byk keje menimbun utk disiapkan..sian lak SB punya team kalau SB tinggalkan gitu aje..jd SB gagahkan juga buat slow2 step by step..tp kkdg blur jugak sbb kene pikir byk+mengantuk yg amat sgt..SB dah byk kali dah tido kat meja opis..skang ni main bantai aje..kalau nk tido kt mana2 pun boleh..kalau dulu, bising2 jgnlah harap blh tido, skang suka hati diaorglah nk bising ke nk wtpe ke, SB tetap leh tido..nasib baiklah diaorg x amik kisah ngat ibu ngandung ni tido..tp kalau ada yg x puas hati..kalau SB tahu siapa, SB pun nk mintak maaf sbb buat diaorg x senang..tp apakan daya SB..cian ibu ngandung..sob sob..harap sume org faham kan..

Balik keje sempat lg SB ajak LP gi pasar tani kt ngan opis tu, LP ikutkan aje sbb x nk hampakan SB kan..tujuannya nk carik air kelapa fresh utk diminum, dah agak lama juga SB amalkan minum air kelapa ni..dari pembacaan dan pengalaman ibu2 lain, air kelapa ni boleh membuatkan anak kita lahir dengan bersih, maknanya x byk la selaput2 putih kt baby masa dia lahir nnt..insyaAllah...SB hanya usaha aje..yg tentukan hanya Allah yang Esa kan..SB semangat berjalan mengharungi lautan manusia kt pasar tu..semata2 nk cari air kelapa dan makan malam..harini mls nk masak dah, so beli aje makanan terus wat balik. Duk tgh2 food shopping tu, ttiba hujan berangin ngan kuat sgt, maklumla skang musim hujan di waktu ptg, ingatkn sempatlah masuk kete sblum hujan, rupanya dia nk turun dulu, hihi..SB dan LP tumpang berlindung bawah payung abg2 yg jual kebab..LP pun tlg pegangkan payung abg kebab tu takut payung tu terbang coz angin kuat cam ribut..sume org mcm2 ragam,ada yg blari, ada yg menempek2 kt bawah payung peniaga2 pasar tu..kelakar pun ada..tp terpaksa..hihi..dalam 10 minit, hujan pun reda..kami basah juga, LP kata dah alang2 basah jom teruskan aje food shopping padahal td nk balik dah tu..lepas tu kitaorg balik dan enjoy the food. Tapi enjoy sgt sbb masih boleh pergi pasar tani di usia kehamilan 40 minggu!!


Alhamdulillah dan terima kasih Allah sbb masih mengurniakan kesihatan yg baik kepada hambamu ini..

TENTANG CINTA

blogwalking sesambil mengantuk wat keje..terjumpa nih..menarik..nk kongsikan bersama..

EVERY HUSBAND SHOULD READ THIS..

Love her...when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her...when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her...when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.

Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her...when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her...when her cooking is bad. She tries.

Love her...when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her...when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.

Love her...when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.

Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her...when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.

Love her...when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love her...when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay

Love her...when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her...when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her...when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her...when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her...when she argues. She only wants to make things right for both

Love her...she is yours. You don't need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman's Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

* Treat the women well
* The best of you are those who are the best in the treatment of their wives


credit to http://www.tentangcinta.com/tips-cinta/every-husband-should-read-this/

39 Minggu

Minggu ni dah masuk 39 minggu membawa insan kecik dalam peyut nih..erm..org lain sume dah risau tgk belly SB ni..tp SB relex aje..yelah still rasa kuat..mungkin berkat dari Allah..tapi sbenarnya SB pun x sabar nk dukung insan kecik nih..tp selagi x sampai due, SB takmo risau2 lah..biarlah insan kecik ni seronok lg duk dalam nih..ehehhe..minggu ni sempat lg keluar ngan LP gi shopping..cuma satu ajelah x tahan kalau keluar ni..kene selalu alert cr toilet..sbb dlm keadaan skang mmg SB suka gi toilet..yelah dr yg SB tahu dlm keadaan minggu2 terakhir skang baby duk tekan kt pundi kita..so dlm byk keadaan kita kan terasa mahu membuang jek kan..normal bg ibu mengandung masa nih..tp itu ajelah..jln jap nk g toilet..kdg2 terganggu gak aktiviti shopping..itu yg SB dan LP cpt2 amik brg2 yg nak..bayar dan terus balik..takde dah nk jenjalan lenggang kangkung cuci mata cam dulu..nak nak lak kaki ni mmg tak mampu nk menampung berat badan yg semakin naik nih..tp mujur kaki SB tak berapa nk bengkak, misi aritu kata kaki bengkak ckit aje..mujur gak kalau tak selipar pun tak muat..eehhe..SB masih lg sabar menunggu saat dan waktu itu..moga Allah mempermudahkan perjalanan kelahiran insan kecik nih nanti..minta2 readers sume pun doakan SB ye..

Takut dan berdebar tp x sabar nk lalui pengalaman itu..
Syedapnya..asyik terbayang2 aje kelazatan Diruan Pancake yg slalu SB dan LP makan kt SWEETCHAT..tp selalu tak cukup..RM7.90 utk 3 ketul dessert tu..tu rege tak termasuk tax lagi tuh..oleh kerana keinginan nk mkn dessert ni dgn byk membuak2..Sb gigih carik resipi Durian Pancake ni nk wat sendrik..nk tgk jadik tak air tangan sendrik..ehehe..gigihla memujuk LP ke pasar carik durian, bahan utama nk wat Durian Pancake nih..hihi..dan taraa..hasil Durian Pancake yg tak seberapa nih..LP kata sedap dan rasanya dah sama cam beli kt SWEETCHAT, tp kene nipiskan lagi kulit dia..SB guna kuali biasa, kulit dia jadik tebal..sbb kuali jenis leper xde..SB pun puas hati sbb dpt mkn Durian Pancake buatan sendiri..ni SB tepek resipinya yg telah ditokok tambah oleh SB sendri ye..

DURIAN PANCAKE
Untuk adunan kulit pancake (bahan2 ni boleh ditambah jika suka)

1. 5 cawan tepung gandum
2. 2 gelas susu UHT Full Cream (tambah jika suka)
3. 2 gelas susu cair
4. 3 biji telur
5. 2 sudu esen vanilla
6. 1 sudu kecil garam
7. 3 sudu gula halus
8. 2 sudu mentega

--SB nk cpt dan pantas, SB guna blender aje blend kan sume bahan2 kt atas ni,--lepas blend, masukkan dlm fridge dalam 2 jam utk sebatikan bahan.


Bahan untuk inti

1. isi durian

2. whipping cream+gula (atau nk pantas guna Fresh Cream)

Lepas 2 jam,keluarkan dari fridge, panaskan kuali, leserkan minyak sedikit, jgn terlalu byk, nnt kulit jadi garing sgt, tuangkan adunan, loyangkan kuali supaya adunan serata..masak sekejap aje..angkat dan ketepikan...tambah isi durian+fresh cream tersebut..lipat cam bentuk bantal atau ikut suka...taraaa..dah siap dah Durian Pancake..lebih sedap jika dibiarkan dlm fridge selama 1 jam, lps tu boleh dimakan sejuk2..syedap!!


THANKS KAK ANA SUZANA

duk terperap kt umah ada gak hupdate blog, tp tak perasaan lak ada pertambahan follower rupanya..pagi ni bukak blog kt opis baru perasan..aiyakk.Kak Ana housewife blogger tu follow blog SB ni..terkezut SB!!..thanks alot Kak Ana..rasa kerdil dan rendah diri sgt..yelah Kak Ana kan ada nama besar jugak dlm aktiviti berblogging ni..SB ni x seberapa..cuma penulis kecil-kecilan aje..x sangka blog kecik ni diikuti oleh Kak Ana..rasa segan pun ada..SB mmg sejak berblogging jadik silent reader blog Kak Ana aje..x berani lg nk komen2 kt blog dia..suka sgt baca kisah2 family Kak Ana especially story psl anak2 dia yg cute..kagum sbenarnya dgn kak Ana yg sgt lincah dlm menguruskan rumahtangga..selalu terbayang sendrik mcmana kalau SB berada kt situasi beliau..mahu longlai SB dibuatnya..tp Kak Ana ni sgt cergas dlm kehidupan sehariannya..adalah sekali sekala x sihat tp most of the time Kak Ana ni mmg super mommy la..setiap hari mmg x miss baca blog dia..nk promote kt cini blog dia...http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/, selalu tersenyum sendiri bila membaca blog beliau..dan suka sbb Kak Ana pun comel dan anak2 dia..ehehe

Lepas ni kene bersemangat la berblogging sbb ada nama besar yg follow..boleh jadik sifu blogging gak Kak Ana ni..walaupun x contact directly..jadik silent reader aje..atleast kita rasa dihargai kan..dan selalu berangan nk jumpa Kak Ana sendirik suatu hari nanti..InsyaAllah..

9th ANNIVERSARY

Mesti pelik kan..kawin baru 2 tahun dan baru sambut anniversary kedua baru ni..tup2 dah 9th ANNIVERSARY lak..ahaha..sbenarnya ulangtahun ni adalah sempena 9 tahun kami kopel, means sblum kawin dah 7 tahun lebih SB dan LP bercintan-cintun..ihii..lama gak dah kenal LP ni..nasib baik LP org yg memahami..sanggup layan kerenah SB yg merepek2..dan sbb tulah SB sayang dia..kekal bahagia sampai sekarang..dan SB panjatkan doa semoga kami bahagia hingga ke hujung nyawa..minggu slps 2nd Anniversary kawin tu, SB wat suprise lak kt LP..SB tempah kek Anniversary dan minta owner dia hantar ke rumah, nasib baik masa tu LP tgh mandi, so dia tak tahu kewujudan kek tu lg dlm fridge..nk gi celebrate kt luar SB buntu idea nk mkn kt mana..slalu blurr pilih tmpat mkn..asalnya nk order nandos atau pizza aje delivery ke rumah..tp susah benor nk tembus hotline diaorg ni, SB decide wat nasi ayam aje..mkn ngan kek anniversary + wat Milo ice blended ckit..biarlah sederhana tp ikhlas buat suami tersayang...pepepun wt LP terharu gaks..

38 Minggu

Hari minggu SB amik kesempatan wat persiapan ckit2, yelah sbb dah x lama dah kan..harini aje dah 38 minggu 1 hari dah.SB ambil baju2,rompers,barut baby,stokin sarung tangan baby yg tak berbasuh lagi..bila dah siap2 jemur sume..rasa tak puas hati rupanya ckit aje baju baby SB ni..harus wiken ni nak gi carik lg..shopping time lagi!!
Tak sabar nk jumpa insan kecil ni..LP pun cakap x sabar nk jumpa anak dia..dlm hati SB punyalah rasa berdebar+seronok..duk berkira2 dah kalau baby ada macamana ekk..hihi..kemas2 bilik kedua yg kitaorg guna wt solat tu..rasanya kene beli kabinet atar drawer kolor2 tuk isi barang2 baby ni..tp duk survey masih lg belum ada yg berkenan..bila lah nk jumpa si idaman hati..tapi buat sementara SB letak dulu kelengkapan baby dlm box besar yg ada roda tu..at least x berhabuk..
Kawan2 dan makcik2 yg jumpa sume tegur dan btanya SB dah mcm nk sampai hari dah..diaorg ckp tunggu hari aje ni..SB pun rasa camtu sbb kaki dah mula bengkak..bila solat duduk tahiyyat kulit paha dan betis bagai rasa ditarik2..tp SB gagahkan lagi..mesti boleh solat berdiri sampai bersalin ni..eheheh..SB cuma doakan pohon agar SB nnt selamat melahirkan insan kecik ni..dalam hati pom sbenarnya x sabar nk jumpa dia...

KOLEKSI PETUA DALAM PANTANG DAN KESEJAHTERAAN RUMAHTANGGA

petuawalking dan terjumpa petua nih..thanks to penulis..alahai lupa nk paste namanya..tmkasih ye..

1)Petua Memudahkan Bersalin.
a) Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempoh
kehamilan.
b) Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.
c) Amalkan minum air lebihan suami.
d) Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi.
e) Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat.
f) Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.
g) Petua mama - Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
h) Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
i) Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
j) Bagi kulit bayi yang putih/ bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya.

2)Merawat Bentan Ketika Dalam Pantang
- Berehat secepat mungkin. Minum segelas kopi ataupun segelas air suam dicampur sedikit gula. Dan sapukan hirisan
bawang merah di ibu jari kaki kemudian selimut tebal hingga berpeluh

3) Petua Mengempiskan Perut Selepas Bersalin
a) Ambil sebiji limau nipis diperah airnya/ sedikit air asm jawa pekat
kemudian dicampur sedikit kapur sirih.Jika dikhuatiri gatal titiskan bersama beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, mahupun minyak berangin lain. Memang diakui gatalnya tapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu
berpantang ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung bagi mengatasi masalah screcthmarks.
b) Sedikit cuka , garam dan kunyit dikisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.
c) Sedikit beras disangrai dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air
asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya kemudian tapis dan minum.Amalkan seminggu 3 kali.
d) Halia lebih kurang 3cm, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam,
secubit garam dan lada hitam lebih kurang 15 biji dikisar/ditumbuk. Diadun dan tapis, minum airnya.Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.
e) Lengkuas Padi/Helang/Ranting - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus ditampal pada perut bertujuan membuang angin sekaligus untuk mengecutkan perut.Selain itu baik juga utk disapu pada badan utk mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.
f) Asam jawa, jadam dan air mendidih diadun tampal pada perut dan bengkungkan ia sepanjang tempoh berpantang.
g) Dalaman - Ambil beberapa potongan halia ditumbuk halus lalu digaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat lalu dimakan dengan nasi. Hasilnya InsyaAllah perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur dan wajah akan tampak lebih sihat dan berseri.
h) Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.
i) Ambil lada hitam lebih kurang 21/2 genggam kemudian ditumbuk halus, dicampur dengan sebiji ragi tapai digaul bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang kemudian dibengkung kuat/ketat.


4) Petua Untuk Menghindarkan Strechmarks
a) Ambil satu sudu kecil air limau nipis. Ambil 20 titik minyak kayu putih
serta satu sudu air kapur sirih. Gaulkan ia dan sapu pada kesan-kesan pecah di
perut. Buat 2 minggu berturut-turut.
b) Sepanjang tempoh mengandung sapukan minyak zaitun pada bahagian yang
bermasalah serta elakkan menyapu minyak panas ketika mengandung.

5) Petua Membersihkan Rahim
a) Kunyit hidup, halia , air asam jawa dan sedikit gula merah dikisar dan ambil airnya. Minum 3 pagi berturut-turut atau ketika tempoh berpantan

dapatlah SB ambil ilmu petua ni ckit2 wat panduan walaupun bukan semuanya..

BORING DI HARI MINGGU

Ahad lepas alahai borim duk umah..LP punyalah berangan nk lepak kt umah ajek..janganlah harap kan..selagi kaki SB ni larat nk jalan..x kira..nk jenjalan gak..terpaksalah LP ikutkan..eheh..oleh kerana x fokus nk beli apa..nk jalan mana..kitaorg just decide nk gi Giant Seri Kembangan, makan, cuci mata dan shopping kalau ada yg berkenan..hihi..kitaorg sampai sana lebih kurang pukul 11 pagi..perkara pertama yg kene buat adalah makan time!!SB mkn ns ayam dan LP mkn ns goreng pataya...yg paling best dpt mkn ABC aiskrim yg syedap...

Sambil makan, sempat pikir nk beli apa..teringat bakul laundry tuk baby, dustbin baby,round hanger x beli lg..bolehla sambar terus nnt dah alang2 ada kt Giant nih..otw nk ke entrance utama Giant tu, LP singgah kt kedai kamera..belek2 punya belek, review sume camera akhirnya kami terbeli kamera..asalnya nk survey aje pom..langsung terbeli tanpa berfikir panjang..SB pikir pom dah berkenan beli ajelah..dah x payah susah2 nk survey lg..dan jgn menyesal dah lepas tu hookey!!Kami berangan nk pakai DSLR sebenarnya tp memikirkn keperluan utk mengusungnya kehulu kehilir adalah terhad, dgn brg2 baby lg nnt, dgn brg kami lg, takut x terbawa pulak..lagipun x terniat lg utk jadik pro photograher..ihii..lastly kami decide tuk sambar compact camera aje..senang tuk dibawa kemana2..so, kami beli NIKON COOLPIX S2500, murah aje..kami pikir cukuplah sekadar boleh snap gambar lil cute baby nnt..insyaAllah..impian DSLR simpan dulu..nnt baby besar ckit..insyaAllah..LP dan SB berkenan kolor merah..menawan...
Selesai sambar kamera tu, baru masuk giant shopping apa yg patut..otw keluar macam biasa singgah jap kat SUBWAY..menu feberet dan wajib kalau dtg cini...SB mcm biasa CHICKEN TERAYAKI dan LP punya TURKEY BREAST..kami tapau ajek wat balik sbb still kenyang lg...

inilah aktiviti kami hujung minggu ni..duk sana sampai kul 3ptg..oklah tu nasib x sampai malam kan..ihiii...

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Happy Anniversary to my beloved husband, Mr LP..arini dah 2 tahun kami kawin..dan dah 9 tahun kami bercinta dan kawin..alhamdulillah sehingga ke hari ini kasih sayang kami makin bertambah & semoga akn terus mekar..tambah2 lg dengan our little baby will coming soon..cuma sedey sbb SB x dpt nk celebrate hari ni with Mr LP sbb dia kene keje..sedey duk sowang2 kt umah..layan tv..wt keje umah..but insyaAllah nnt sok lusa bila LP dah siap keje kami akn celebrate..tapi LP bawak balik jambangan bunga ros merah buat SB..thanks and love you abg..muahhh..



ni jambangan bunga Anniversary kami..thanks abang cayang..muah!!

SIMPTOM DI AKHIR KEHAMILAN

Masa trimester pertama dan trimester kedua preknen , SB tak alami lgsung cramp ke, sakit dada ke..byk dgr org2 yg dah lalui bercerita dan SB slalu berdoa agar semua tu x jadik kt SB, minta dipermudahkan semuanya..tp Allah tu Maha Adil kan..semua org kene merasa gak sorang sikit..eheh..sepanjang mengandung 36 minggu nih..SB dah 4 kali alami cramp dan 2 kali sakit dada yg teramatlah teruk sampai nangis guling2..SB cramp semasa tidur mlm, terjaga dari tidur dan biasalah yg jadik mangsanya..Mr LP lah kene bangun jadik tukang urut kaki nih..mungkin sbb skang ni cuaca sejuk sgt kut, pasal sakit dada tu SB dah tanya doc, doc kata itu simptom biasa sbb baby makin membesar dan menekan dada kita..SB risaulah kn sbb dada sakit memulas sampai ke seluruh perut..yg paling teruk masa raya kedua baru ni, masa tu duk kt kg Mr. LP, tgh2 mlm sakit dada sampai ke seluruh perut, SB takut dan risau..LP sapu2 minyak, x jadik jugak..akhirnya SB nangis ikut suka hati..barulah lega dan boleh sambung tido..rupanya nangis adalah ubat mujarab. Aduhai dugaan...

tapi SB bersyukur pada Allah sbb mengurniakan pengalaman ni utk SB alami..moga2 segala perjalanan akn datang akan dipermudahkan..aminn...

8 Bulan 2 Minggu

dah lama x meng-update blog..ntah skang ni cam mls ckit nk ngadap pc..

Alhamdulillah..kandungan ni dah makin besar..SB pun kdg2 semput gak kehulu kehilir..tapi still gagah lagi..SB xnak wt lemah2 x berdaya..petua org dulu2 kan masa2 camni la kene bykkan berjalan..jgn duk saje aje..nnt susah nk deliver..dan kenelah seiring juga dgn kesihatan..if x sihat kenelah duduk rehat juga..hihi..alhamdulillah sampai ke harini SB masih lg sihat utk buat kerja2 umah dan opis..masih lg bertenaga utk kesana-kesini..yg penting cuci mata di shopping complex...ahaaa..dan mkn apa juga mknan kegemaran..nnt dah pantang kene pantang itu dan ini..masa inilah nk pulun mkn pun kan..next week ada checkup lg..x sabar nk tahu berat baby, last sekali doc expect 1.3kg masa tu 7 bulan..skang hopefully berat bby bertambah..tp jgn berat sgt ye bby..nnt susah ibu nk kluarkan kamu..hehehe..yg penting selamat dan bjalan lancar kan..amin..skang ni kt opis duk ligat wat aktiviti 5s, dh berminggu2 kitaorg pulun siapkan apa yg patut, nnt auditor dtg 22/9/2011, byk lg kene buat..haishh..pening pala..Sb mcm biasalah..mmg xleh duk diam..nk rehat saje je x sampai hati sbb kudrat masih lg gagah nk wat kerja..tp bila balik keje petang sampai mlm terpasksalah Mr. LP jadik tukang urut free...thanks Mr. LP!! satu aje yg jadik kesusahan SB skang, bila start maghrib aje dada SB ni akan sakit..rasa pedih berombak..biasa ke ek masa peknen gini ke..ada risik2 tanya gak org2 yg bpengalaman..diaorg kata mungkin angin..erm..mungkin juga..dan mudah-mudahan keadaan ni akan beransur hilang..x tahan gak sakit dada aje slalu..

HARI TERAKHIR RAMADHAN

Ramadhan dah sampai ke penghujung..tahun ni 1432H kita hanya berpuasa 29 hari aje..x cukup 30 hari tp dah raya..dan alhamdulilah SB selamat menjalani ibadah puasa tanpa sebarang masalah selama 29hari..syukur sangat2..dan bby dalam peyut pun x meragam sgt sepanjang puasa ni..alhamdulillah..mungkn berkat mkn makanan dan suplemen berkhasiat kut..

Hari terakhir Ramadhan ni SB di kelantan,tahun ni raya kat sini..kat cini meriah...maklumlah siblings LP ramai..8 beradik dan sorang aje yg x balik krn beraya di perantauan..harini MIL siapkan bahan2 utk dibuat hidangan Hari Raya sok..MIL wat lemang kukus, ketupat, rendang daging dll..SB tlg sikit2 aje kt dapur, x byk menyumbang tenaga sbb sakit pinggang..sudahnya gi tido dlm bilik..terasa teruknya MIL dpt menantu camni..sbnarnya x sedap hati juga sbb SB mmg suka duk dapur ni..xleh duk diam,tp mengenagkan keadaan sekarang ni..SB kene rehat la kut..baby SB asyik mengeras aje..sampai kdg2 sesak nafas SB menahannya..tp bila tgh mlm mulalah dia ligat main2 dlm ni..nk tido pun tergangggu..tp takpe asalkan bby sihat..amin..

Tak sabar nk sambut raya sok..ni first time SB raya kt sini..mesti seronok dan meriah..tp sedih juga mengenangkan rumah mak SB sendri...mesti x meriah cam biasa..nasib kakak SB nk balik amik mak gi raya umah dia...hope mak gembira kt sana..

TAK SABAR RASANYA..

Dalam hati ini sungguh riang dan gumbira kerana dah settle packing nk balik kampung..syukernya..yipiii.. x sabar nk balik kg..Untuk tahun ni SB akan berhari raya di negeri LP, Kelantan, tapi mulai sok pagi kami akn bertolak balik ke Trg dulu utk berpuasa 2 hari disana, barulah balik ke Kelantan utk puasa dan berhari raya..ni first time SB raya di sana..sbb tahun pertama kami suami isteri raya di Trg dulu, sbb mengenangkan yg SB baru kehilangan Arwah Ayah dan utk menemani mak menyambut raya juga..brg2 , baju dan kuih muih siap SB packing kan...mesti SB x lena tido mlm ni kan..byk mende nk buat dan byk makanan nk makan di kampung..duhai kampungku..rindunya..rindunya kt family terchenta!! Nak balik lawat kubur Arwah Ayah..balik kemas umah..gembirakan hati mak!!

Ya Allah ya Tuhanku..Selamatkan dan Rahmatilah perjalanan pulang kami suami isteri, Engkau lindungilah kami di sepanjang perjalanan Ya Allah, semoga selamat sampai ke kampung..Aminn Ya Rabbal A' lamin

JEJARI KENTANG LENYEK

Ini snek feberet Mr. LP msa bbuka puasa, SB sbnarnya x sngaja ttiba teringat resipi yg pernah tgk kt dlm tv lama dulu, dah lama tahu tp skang br teringat nk buat..SB dan LP suka benor snek ni..sedap dimakan panas2..heheh..resipi dlm tv tu lain banyak..nk senang SB olah sendiri ikut cara SB..layan JEJARI KENTANG LENYEK ni ek...
Cara nk buatnya senang aje..
Potong ubi kentang yg telah dibuang kulit kecik2, rebus dulu ubi kentang.Toskan dan blend semua ubi kentang sampai hancur.Masukkan dalam bekas dan gaul dengan tepung+sedikit garam. Kemudian bentukkan adunan ikut suka, bulat ke bentuk jejari ke, leper ke..celup dgn telur dan celup lg dgn bread crumps atau nestum..Last sekali goreng sampai kekuningan dan ngapp...Hampir setiap hari 2 minggu ramadhan ni SB buat utk LP..resipi senang cpt dimasak..

PUDING PELANGI

Minggu kedua puasa yg lepas abg LP ajak berbuka puasa kt umah dia..besh.yer.tapi pala SB ni duk ligat dah nk masak apa ekk bawak gi sana..x besh gi sana dgn tangan kosong..cam tahun lps yg SB igt SB wat daging masak kicap yg dagingnya keras ckit+kerabu sotong..tp memandangkn tahun ni SB x larat nk duk dapur SB memikirkan makanan yg ringkas jelah, LP suh beli kt pasar ramadhan aje..tp teringat resipi puding pelangi, ringkas aje rasanya, so SB pun decide wat PUDING PELANGI..dan inilah hasilnya...walaupun x ckup kolor pelangi tu, tp nk panggil gak puding pelangi..tak kira..ahahha..


Ni SB tepek resipinya kat cini:-



Bahan-Bahan:



Telur 3 Biji
3 Sudu Tepung Kastard
Gula 10 Sudu
1/2 Buttercup
2 Sudu Esen Vanilla
Sebungkus agar-agar kering
7 Cawan Air
1/2 Cawan Susu Cair
2 Sudu susu pekat (jika suka)
3 Keping roti (buang tepi)

Cara:
Masak agar-agar dengan air dan gula
tambahkan susu pekat, tunggu sampai agar-agar hancur
Sementara menunggu, pukul semua bahan2 yg dinyatakan dimulakan dgn memukul telur
Setelah siap, masukkan bahan2 y dipukul ke dalam agar2 tadi, kacau sebati
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian atau jika suka lebih, tambahkan pewarna makanan ke dalam adunan tersebut.
Akhir sekali, tuang kedalam bekas secara berselang seli dimulakan dengan bahagian tengah bekas, buat sampai mhabis
Sedia utk disejukkan.

CHECKUP 7 BULAN

15 Ogos lepas gi checkup lagi di KK, ingatkan date ni last dah bulan ni, rupanya ada petambahan lagi tuk bulan ni, ada lgi checkup sehari sebelum raya,29/08/2011 means dalam bulan ni saje ada 4 checkup kene wat tuk baby..penat juga dlm bulan pose ni ke KK..tp demi baby gagahkan juga...erm..smlm amik darah dan urin lagi..halamak...HB rendah lagi ar..last 1 Ogos lepas pun rendah..alahai..apa lg membebel la miss misi..nasib baik bebel lembut2 aje..sbb bulan pose kan..tapi bebel pun misi kat KK cini bebaik..bebel dalam nasihat..eehhe..yelah misi suh mkn kerang..jambu batu buang bijik..mkn hati..mmg tolak tepi la kan di bulan2 pose ni nk mkn makanan tu..nak nak hati..memang x mkn lgsung..kalau pedal mkn ar..tp x selera ar dibulan pose..SB bbuka pose pun mkn x tentu skang sbb xde selera sgt..mkn nasi jarang sgt..nk mkn makanan yg x mengenyangkan sgt aje..herm...ntah tatau nape...pening gak SB cane nk kasik HB ni normal balik ekk..nk mkn apa lagi ekk..sbb HB rendah ni ar kene tambah sekali lg checkup utk pantau HB lagi..29 Ogos..SB dah ada kt kg masa tu..ckp la kt misi dah balik kg, misi tanya kg mana??SB cakap ar igt boleh wat alasan xmo gi checkup, sekali misi kata xpe awak gi aje kat KK terdekat, x kisah mana2 pun...ayayai..nampaknya kene gi jugak ar..baru igt nk hooray dlm hati nih..ohooo..nampaknya sehari sbelum raya org lain sibuk gi shopping raya..SB sibuk nk gi KK..herm..

Yang 12 Ogos aritu jumpa doc wat scan aje..herm sgt tidak puas hati jugak sbenarnya ngan doc ni..dia mcm nk cepat then manalah SB tahu nk tanya apa..igtkan dia nk wat scan detail..scan gitu2 aje..SB tanya gender baby barulah sibuk nk tgk..alahai...sampaikan bby pun xnak tunjuk..napela anak ibu ni xnak tunjuk..malu ker..walaupun SB dah tahu sbb dah scan aritu, tp just to be confirmkan sbb kn dah 7 bulan, mana tahu scan aritu x betul ke..apa ke..tp xpelah bby xnk tunjuk jugak..sekali SB gi Poliklinik panel Mr. LP nk gi set date utk Detail scan..x puas hati juga ibu nih..hihi..Kak Maliga asst. doc kat situ suggest suh jumpa Dr. Hayati pada 23 Ogos ni...semangat Kak Maliga suh jumpa Dr. Hayati..ok SB dan LP pun set date tuk jumpa Dr tu pada 23/08/2011 ni..x sabar rasanya..hopefully baby tak malu hari tu...

sambung balik citer misi tadi..
Oleh sebab skang dah 29 minggu lebih, misi terus ajar SB cane nk kira pergerakan bby dalam peyut..barulah SB tahu rupanya bukan sekali rasa dia gerak tu dikira sekali..biar cukup satu pusingan , itu baru dikira sekali,..then bila baby tendang dgn kuat, ha..yg tu dikira sekali..jenuhlah SB duk ngadap buku tu nk catat bby movement dalam kotak2 kecik tu..terpaksalah SB mendisplinkan diri lapor pergerakan bby dlm report card nih..cam report card sekolah menengah la lak..hihi..kene rerajin mencatatlah lepas nih...nk ngelat boleh tak??hihi..tapi takut jugak..sbb SB ada baca2 dlm blog ibu2 lain, kene kira betul2 utk memastikan anak kita sihat dan tali pusat dia x belit leher..kalau x cukup kiraan dari 9 pg sampai 9mlm, mesti ada something worng..takut gak dgr..insyaAllah SB akan berdispilin lps ni...

Kejadian I Ogos Lalu..

ohoo..byk posting yg tergendala dipost harini..maklumlakan kengkangan masa..hihi

SB nk kongsi cerita yg dah basi jugak sbnarnya, 1/8/2011 yg lalu SB gi first checkup utk bulan ni..bulan ni saje ada 3 checkup ye kat KK..ayayai..macam biasalah bila hari checkup SB akan minta time slip..mls nk isi borang time off..tp kejadian pd hari tu sungguh menyentap hati SB dan LP menyebabkan SB terpaksa amik EL..alkisahnya SB dan LP pepagi isnin tu siap2 nk gi KK, bila turun ke parking je kami sentap jap..apa yg jadi kt kete kami nih..cermin kereta sebelah pemandu retak beribu2 lemon wooo..kami terkedu sekejap..nak nak si LP..mmg terkedula dia kan..cuba pikir2 knapa jadik camni..ada org ketuk nk pecah mauk ke? x mungkin sbb retak bukannya dari kesan ketuk2..nk kata panas 2 hari wiken yg lepas asyik hujan aje...
herm..akhirnya kami pasrah ajelah mls nk pikir..dgn nk hantar SB ke KK lagi, so LP decide hantar SB dulu then kami sama2 gi tukar terus cermin.SB risau dan takut masa LP bawak kete gi KK tu..takut kaca cermin tu berderai tgh jln..haru nk mengutipnya..tak terpikir pun sbenarnya cermin tu x kan jatuh pun sbb ada tinted..gelabah punya psl sampai blh pikir gitu..ahaa..selesai urusan kt KK, SB ckp kat bos SB nk EL harini..patutnya x payah EL pun, tp nk wat cane, hati gundah gelana..dgn tgk muka LP pun cam terkedu tatau nk watpe..SB temankanlah encik suami gi bengkel tukar cermin tu..melayanglah RM140..nasib baik jugaklah sbb LP penah tanya kawan dia tokei kedai cina amik sampai RM300++...mahal giler...



Selesai urusan kami pun balik ke rumah, tergamam lg kami bila LP dah kunci kete, tp alarm duk bunyi2..alahai nape lak nih..kitaorg dah pening pala..dahla puasa nih..sabar aje..kitaorg xleh la nk naik umah sbb kalau kunci kete akan bunyi2..terpaksala LP suh SB naik dulu rehat dan dia patah balik ke kedai kat baiki cermin tadi..cian LP..dugaan kita berpuasa hari tu abg..sabar ekk..


.....hari yg datang dgn dugaan..

MASAK2 BERSAMA MR. Lord Perry

Ni entry last week spatutnya..Setelah seminggu berpuasa, SB ke dapur bersama LP masak2 juadah bbuka puasa kami..hari2 bekerja kami terpaksa beli ajer juadah bbuka kat PARAM (Pasar Ramadhan) sbb balik keje pun dah lewat..kesempatan duk melepak aje kt umah wiken ni, baik SB masak2 kan..SB pun pening gak nk masak apa..tp LP bagi idea masak IKAN KERISI SWEET SOUR + SAMBAL KERING TEMPE BILIS + KERABU SOTONG..dan yg special LP masak manisan yg dia panggil SIRA TEPUNG..
kt bawah ni sira tepung versi Mr.LP..ada 2 versi dia buat..ehee..sedap jugak air tangan laki aku nih..ehee..mmglah rupanya x cantik sbb LP campak2 aje..tp rasanya syedapp..

DAPAT JUGA BUBUR LAMBUK

Sejak awal Ramadhan lagi teringin sgt nk mkn bubur lambuk..bila sampai Param (Pasar Ramadhan) kat P2 tu biasanya bubur lambuk dan licin..uhuu..mana nk carik bubur lambuk, masuk minggu kedua puasa nekad jugak kalau x dpt kt param, terpaksa jugak buat sendirik..akhirnya hari isnin lepas Affin Bank edarkan bubur lambuk utk staff opisku..yipiiiii..alhamdulillah dpt jugak bubur lambuk!!!seronok anak ibu dlm peyut nih..thanks Affin Bank..tiap2 tahun Affin akan edarkan bubur lambuk..bubur lambuk diaorg sangat sedap ye!!!

RAMADHAN KALI INI..

Terasa Ramadhan SB & LP kali ini sungguh bermakna..dengan bakal kelahiran seorang lagi khalifah di muka bumi Allah ni..syukur padamu Ya Allah..kami berharap dengan kehadirannya nnti akan menyemarakkan lg kasih sayang kami suami isteri..akan membuatkan hidup kami lebih beerti dan lebih sempurna..terasa keluarga kami bakal lengkap dgn kehadiran lil' Khalifah ini..tak sabar rasanya nk mendukung dia..Namun, tetiba rasa sayu bila mengenangkan Arwah Ayah tak dapat lihat cucunya ini..teringat malam di hari pertama Ramadhan, SB bermimpi Arwah..SB bersyukur SB selalu dapat berjumpa dgn Arwah Ayah di dalam mimpi..sekurang-kurangnya terubat kerinduan SB pdanya...walaupun Ayah x sempat nk lihat cucunya kali ni..tp Arwah pernah juga merasa menjadi seorg datuk..mujur ada Sarah, anak saudaraku menjadi penawarnya walau seketika cuma..Alhamdulillah Ya Allah..Engkau masih segarkan ingatanku pada Arwah..Semoga Ayah sentiasa ditempatkan di kalangan org2 beriman..Semoga Ayah tenang disana..

Al-Fatihah untuk Arwah Ab Ghani bin Mohd Nor..sudah 1 tahun 3 bulan arwah tinggalkan kami..

RESIPI AYAM MASAK BERCILI

Terlupa SB nk tepek resipi ayam masak bercili yg SB buat tempoh hari, ni resipinya..

Bahan-bahan :

6 ketul ayam
1 labu bawang besar - dikisar (*)
5 ulas bawang putih - dikisar (*)
Cili kering dikisar @ Cili boh
1/2 cawan kicap manis
4 sudu besar gula
2 sudu besar air asam jawa
Rempah tumis secukupnya - bunga lawang, cengkih, kayu manis, dll
Minyak untuk menumis
Sedikit Kacang panjang

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda (*) bersama dengan rempah tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak.
3. Masukkan kicap dan gula. Kacau hingga sebati dan mendidih.
4. Masukkan air asam dan kacau lagi.
5. Masukkan ayam dan gaul hingga kuah sebati dengan ayam.
6. Akhir sekali masukkan potongan bawang besar dan kacang panjang ,kacau hingga bawang layu sedikit.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Nyum nyum..

Masak2 Sempena Kedatangan Ramadhan

Sehari sblum Ramadhan, saje SB nak masak2 beriya ckit sempena menyambut kedatangan bulan mulia ni..SB jamu Mr LP aje..yelah kn dah lama tak masak..hihi..igt tak entry yg SB ckp nk masak ayam masak kicap tu..akhirnya hari tu SB masak ayam tula..oklah tp tak sesedap tukang masak kat kedai kak tie buat masa kat kolej tu..uhuu..SB penah masuk dapur dia, nampak dia guna kicap botol besar cap apa ntah..mungkin itu rahsia masakan dia kut..masa tu SB mana nk amik kisah..tahu mkn aje..skang bru teringat smula..rugi tak igt tul2 jenama apa..hihi..

SB masak ayam masak kicap bercili , telur dadar+mayonis Sotong celup tepung + tembikai potong


Pencuci mulut = Puding Karamel Bersusu


Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan dihayati oleh kita semua..SB harap SB bertenaga utk menjalani ibadah puasa tahun ini..tahun ini special sbb SB berpuasa dgn si comel yg turut puasa dalam peyut nih..mudah-mudahan segalanya dipermudahkan..amin

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1432 H.

ANAK KECIL YG COMEL

credit to ohbulan.com

sambil cari2 info kat tenet, terjumpa gambar baby comey nih...rupa-rupanya ni anak si jimmy shanley tu..cute kan..namanya Zahrah Shanley..serius cuter gilerr..dan ada iras rupa jimmy..sgt tomey..

Alhamdulillah..dah boleh masak

entry yg lepas2 SB ada mengomel pasal xleh masak kan..sekarang SB heppi sangat sbb dah boleh start masak..yeppi..dan org yg paling syukee adalah LP lah..dan bermula kpala SB ni duk mikir nk masak apa..nk masak apa..seronoknye rasa..dapat masak utk sang suami tersayang...dah start masak goreng2, masak sambal..dan masa tgh menaip ni SB terkulat2 telan air liur sbb teringin sgt nk mkn ayam masak kicap..rindu sangat kat masakan Ayam masak kicap yg kitaorg slalu mkn kt kedai Kak Tie kat kolej kita dulu..kan kan Mr. LP..behnya..sampai menjilat jari...dan menu tu mmg jadik feberet SB..sampaikan duk dlm kuliah boleh sms kak tie suh simpankan lauk tu takut abis..sbb bdak2 lain pun suka lauk tuh...uih syedapnya bila terbayang lauk tuh...rindunya nk gi kolej..semata2 nk mkn tuh..tapi tak tahulah skang kak tie berniaga situ lg tak..herm..takpelah sbb nk mkn jauh sgt sampai ke kolej tu x dapat kan, jadik SB igt SB nk masak sendrik la ayam masak kicap tu..tapi konfem x sama cam yg dijual kat kolej dulu..ayam dah ada..maybe wiken ni minggu betul2 sbelum bulan puasa SB akan masak2 kt umah..x sabar nk tunggu wiken ni..knapa wiken??sbb kalau nk masak weekdays x sempat, balik opis dah penat..boleh aje sbenarnya..tp ntahla alasan je kut...tgk dululah..kalau jadik SB akan tepek resipi kat sini ekk...TUNGGUUU....eeheh..tapi nk tepek dulu gambar ayam masak kicap yg ala2 cam kedai kaktie jula dulu..slurppp syedapnyaa..
credit to google..

CITER BALIK KAMPUNG

Xde masa nk terus update pasal balik kg aritu, ekcelly SB ngan LP balik kg awal bulan aritu, ada kenduri kawin cousin pada 1 julai, tp x sempat pun nk merasa suasana kenduri sbb sampai lambt kt kg, dpt mkn nasi minyak yg mak tapaukan aje dari kenduri..takpe sbb matlamat utama balik kampung adalah nk jumpa family.Balik makan kenduri hanyalah alasan semata..hihi..balik kampung kali ni tersangatlah tidak puas hati..masa amat terhad duduk di kampung..yelah Mr. LP pun cuti 2 hari aje..dia xleh cuti bebanyak..simpan tuk SB bersalin nnt dan mmg opis dia tgh kasi kouta utk cuti..huhu..kalau ikutlkan hati SB nk aje cuti seminggu...SB ngan LP bertolak balik hari sabtu pagi..singgah umah kak ngah SB kat kemaman jap, sampai kuala terengganu dalam kul 4 petang gitu..adush..tersangatlah letih dan penat..yelah SB kan ngah peknen nih..lama giler rasa perjalanan..sakit pinggang SB...sesampai mandi solat, terus gi umah cousin SB tu, gi sana cousing baru aje kuar, maklumlah pengantin baru..gi amik angin kuar jenjalan kut..xpelah asalkan SB dah sampai dan kasi hadiah kirim kt maksu SB..herm..then balik rehat...LP pun tido awal sbb penat drive..SB mcm biasala amik masa ni sembang2 ngan mak..maklumlah dah lama x balik kg..pagi ahad bangun pepagi..SB, LP ngan mak gi kubur Arwah Ayah..bersihkan..baca Yassin kt kubur Arwah..SB tgk kawasan tanah perkuburan ini belum dibersihkan dengan sempurna, hopefully nk menyambut Ramadhan ni, adalah aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan perkuburan seperti selalunya..kubur Arwah Ayah masih lg bersih, kesan adik SB bersihkan ngan adik nazri aritu..cuma keadaan sekeliling la tumbuh lalang tinggi..biasalah kubur kt kampung ni mcm ginilah..kalau kt area bandar setiap bulan dijaga...kt kampung ni guna khidmat sukarela..kalau ada volunteer,bersihlah kawasan tu..kalau takde..alamat berlalanglah..herm.. tapi SB tetap lega dan puas hati sbb dapat jenguk kubur Arwah disamping slalu sedekahkan Yassin untuknya..Rindu sangat sebenarnya kat Ayah..

owhh lupa nk citer, mlm sblum tu, mak SB buat ikan dan sotong celup tepung..beshnya..sampailah hajat SB nk mkn ikan celup tepung..asalnya nk ajak mak gi mkn2 kt tepi pantai..tapi mak SB kata mkn kt sana mahal dan xleh mkn banyak..so, mak kata biar dia aje gorengkan...wah..marvelous...besh besh..mlm tu kami mkn byk ngat ikan dan sotong celup tepung..yummy!!!
kat bawah ni adalah KEMBANG, kucing yg jadik peneman mak kt umah skang..kalau adik xde kt umah, dialah yg selalu gaduh2 manja ngan mak, kejar2 kaki mak..manja sangat dia..dan baik..patutla mak sayang kt dia..hihi..KEMBANG adalah anak kepada IBU KEMBANG..IBU KEMBANG dah jarang2 balik umah, gi main2 kt umah org..nasib dia tinggalkan anak dia wat peneman mak kt umah..
petang ahad tu juga kami bertolak balik ke Kelantan pula..yelah dah balik pantai timur kenelah balik kedua2 kg...asalkan dpt jenguk org tua pun jadilah..kat Kelantan pun besh dapat mkn nasi kerabu sedap+murah ngan mkn durian dari kebuh abah banyak2..SB mkn banyak giler durian, ntah apalah baby dalm peyut nih rasa..dalam 6 biji abah kopekkan..adalah dlm 1 1/2 biji SB telan..sangat puas hati..sedap sangat..x mcm durian kt cini..isi kuning...wuih...syedap tak terkata...baby pun suka kut sbb baby x meragam pun..mungkin sbb tahu ibunya mmg dah lama nk mkn banyak mcm nih..eheheh..layan picture mkn durian nih...nyum nyum
duk kelate lama ckit aje, yelah kasik can kt LP sbb nnt SB pun nk balik berpantang di kampung SB..bagilah can kt LP nk bermanja ngan mak abah dia..hihi..tghari selasa baru kami bertolak balik ke sini...sampai cini dalam kul 9 mlm..LP saje bawak slow2 sbb jln Gua Musang- Raub kan x berapa cantik..LP mmg sayangkan kete dia..xleh berdentum dentam langgar lubang aje dah bising..lagipun memikirkan SB peknen kan..sayang LP..

tamatlah catatan balik kampung SB...mmg x puas balik kg..tapi lebih baik daripada x balik lgsung kan...ihihihihi..tapi SB pulang dgn bawak sakit pinggang akibat terlalu lama duk dlm kete..tapi alhamdulillah dah beransur baik dan baby pun ok..alhamdulillah...

Petua Orang Dulu2...

Saje SB nk tepek cini, tergoogle dan terjumpa petua ni, bolehla dikongsikan bersama..sambil tu SB tepek sini supaya lenkali SB boleh jenguk dan baca kalau dah lupa..Sebab kalau dah salin ke buku note ntah kemana-mana perginya nnt..hihi

Petua Mendapat Anak
Petua 1
Hancurkan hempedu arnab bersama madu dan air didih nasi lalu diminum oleh perempuan yang sudah berumahtangga tetapi sukar mendapat anak. InsyaAllah akan mengandung.
Petua 2
Cubalah mengatasi kemandulan dengan berusaha makan taugeh mentah setiap hari dan seminggu sekali rojak nanas. Lakukan sehingga sekitar lima bulan.
Petua 3
Bacakan Al-Fatihah 41 kali di antara sembahyang sunat dan fardunya selama 40 hari berturut-turut dengan tiada lebih atau kurang.

Petua Anak Berkulit Putih dan Bersih
Dari bulan pertama anda mengandung, amalkan meminum air kacang soya buatan sendiri atau dibeli. Minum setiap pagi, petang dan pada bila-bila masa yang anda suka. Setelah masuk bulan ke-9, amalkan meminum air kelapa muda setiap minggu. InsyaAllah anak yang bakal lahir kelak akan memiliki kulit yang putih dan bersih.

Menghilang Loya Ibu Hamil
Ambil segenggam daun kari. Kisar menjadi jus. Campur jus tersebut dengan limau nipis dan satu the gula. Minum setiap pagi. InsyaAllah rasa loya tekak akan hilang.

Menaikkan Seri Wajah Selepas Bersalin
Petua 1
Rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya tiga kali seminggu. Seeloknya pada waktu pagi dan malam.
Petua 2
Ibu yang baru melahirkan anak, biasanya berwajah pucat dan lesu. Untuk kembali menaikkan seri wajah, amalkan petua ini:
Ambil secawan beras, bersihkan dan kisar (jangan terlalu halus). Kemudian ambil sebuku kunyit hidup, kikis kulitnya, basuh dan kisar (atau parut). Bancuhkan beras halus dan kunyit tadi dengan air suam untuk dijadikan bedak sejuk yang agak pekat. Cuci muka anda dengan air bersih setiap hari dan kemudian sapukan bedak sejuk itu ke muka secara perlahan-lahan. Gosokkan juga bedak ke bahagian leher dan biarkan ia kering sendiri. Amalkan selama tiga malam berturut-turut, Insya Allah berhasil menaikkan kembali seri wajah anda.
Petua 3
Ambil segenggam daun inai dan tumbuk hingga halus. Selepas itu gentel kecil-kecil lebih kurang seperti kepala mancis dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila sejuk, makanlah sebiji sehari selepas sarapan.Amalkan sehingga nampak hasilnya.

Mengecutkan Rahim Selepas Bersalin
Petua 1
Rendamkan beberapa helai daun penggaga bersama akarnya dengan air suam kemudiannya ditapis dan airnya diminum. Sebelum tidur lakukan pengecutan (kemut) sebanyak 20x. InsyaAllah rahim anda mengecut dan seperti sedia kala. Elakkan memakan nanas.
Petua 2
Rebuskan halia tua dengan gula merah, kulit kayu manis, jintan manis dan daun pandan. Minumlah air rebusan ini beberapa kali sehari. Petua ini dapat membuang angin, melawaskan buang air besar dan mengecutkan rahim.
Petua 3
Selepas bersalin dinasihatkan meminum air kunyit muda ditumbuk bersama putih telur mentah.Minumlah selama 3 hari berturut-turut. Ia dapat mengecutkan rahim/ peranakan anda ke tempat asal.

Menghapus Urat Timbul Selepas Bersalin
Petua 1
Belah beberapa ulas bawang putih lalu ditenyeh kepada urat yang mula timbul. Amalkan selalu.
Petua 2
Campurkan sebuku ragi, sedikit air limau nipis dan air hingga sebati. Sapukan pada urat yang timbul pada setiap malam. Apabila tidur letakkan kaki di atas bantal.
Petua 3
Campur sedikit asam jawa dan air sehingga pekat. Sapukan pada kaki setiap malam. Tinggikan kaki sedikit ketika tidur.
Petua 4
Rebus kacang hijau, minum airnya setiap pagi dan petang. Buat senaman angkat kaki 10 minit sebelum tidur.

Air Susu Berlebihan
Ambil 2 helai daun kubis yang melengkung seperti mangkuk kecil.Tekapkan di kedua-dua belah payudara dan biarkan selama lebih kurang satu hingga satu setengah jam. Tukarkan daun baru jika perlu. Lakukan sehingga air susu berkurangan.

Memudahkan Bersalin
Apabila terasa mahu bersalin, segera merebus telur ayam separuh masak dan makan bersama Milo, susu tepung atau air susu. Petua ini untuk memudahkan proses bersalin tanpa kesakitan yang amat sangat.

Menyembuhkan Luka Pada Rahim
Selepas melahirkan anak biasanya orang perempuan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh dan mengembalikan kecergasan semula. Selain amalan memakan ikan haruan untuk cepat menyembuhkan luka -luka dalaman terdapat satu kaedah yang sangat bagus untuk menyembuhkan luka- luka pada rahim dan kebersihan anggota sulit wanita tersebut, iaitu dengan menggunakan madu lebah (asli sahaja). Disamping meminumnya, ambil madu lebah dan dioleskan pada lampin/pad wanita dan pakai seperti biasa, lakukan pada setiap kali menukar nya. Insya'allah dalam masa 2 hingga 3 minggu sahaja boleh sembuh sepenuhnya.

Kembalikan Selera Makan Ibu Hamil
Bagi sesetengah ibu hamil di awal bulan (1-3 bulan) kadangkala amat menyeksakan seperti tiada selera makan.Untuk mengembalikan selera makan yang hilang itu, ambil 3 hingga 4 ketol lempoyang, buang kulitnya dan tumbukbersama sedikit ikan bilis (seperti sambal belacan). Kemudian dimakan bersama nasi yg hangat / sederhana. InsyaAllah ia amat berkesan.

marilah sama-sama amalkan jika mahu...thanks to http://www.geocities.com/azdriana9/petuawomen.html

6 Bulan

Diam tak diam dah 24 minggu usia anak ibu dalam kandungan ni..bermakna dah 6 bulan dah..kejap jek masa berlalu..SB rasa baru aje melalui fasa alahan yang teruk, tak mkn dgn sempurna, tidur tak lena..duduk serba tak kena..alhamdulillah SB semakin sihat skang..semakin semangat membawa anak kecik tomey dlm peyut nih..semakin gagah menjamah apa jua mknan..cuma satu aje lg alahan yg tak hilang..SB masih xleh masak lagi..tak sabar nk masak utk LP..tak tahu apa rasanya nnt ye..hihi..beberapa minggu lg dah nk masuk bulan puasa..SB berdoa agar SB berupaya dan sihat menjalani ibadah puasa dgn penuh..aminn..
2 minggu lps SB dgn ditemani LP gi klinik panel scan keadaan baby..alhamdulillah..doc cakap anak SB sihat dan aktif, masa tgh scan pun sempat lg dia kick kick peyut SB nih..hihi..tergelak aje kami..selain nk tahu baby progress, kami pun nk tahu jantina baby..senang ckit nk beli brg2..walaupun kami dah ada beli ckit2..ehehe..layan gambar baby SB dan LP nih..

Sudah 22 Minggu 3 Hari..

Anakku.. semoga kau sihat dan selamat di dalam kandungan ibu.. ehsan dari google


Sedar tak sedar dah 5 bulan lebih dah baby duk golek2 dlm nih..seronok ibu duk bawak baby kehulu kehilir..abah pun seronok..abah slalu gak cuit2 tanya khabar anak dia dalam nih..ada satu masa tuh..anak ibu nih tgh aktif sgt main..main tendang bola ke apa dlm tu ekk..sampai sakit dada ibu..sampai x senang duduk ibu..abah pun dtg dekat...biasanya bila abah ada..dia senyap aje..ni saje nk main2 ngan abah dia...siap tunjuk kicking lg kt abah ye..suka abahnya..eheheh..seronok dan bersyukur anak ibu sihat di dalam nih..ibu teruja sgt menunggu kelahirannmu..

Skang ni ibu dah start jenjalan gi carik barang2 keperluan kamu..saje nk siapkan awal2..just in case kan..nnt bila dah sarat payah lak nk bershopping..minggu ni plak ibu tersangat la rajin..berganding bahu ngan abah mengemas seluruh rumah..terutama bilik yg dijadikan stor..abah marah2 sbb ibu angkat kotak2...ibu tahu abah risau..ehehe..ibu x kisah asalkan bilik tu nampak kemas..dan hasilnya rumah sungguh bersih dan kemas..sgt lapang hati ini..lps berkemas..mandi2..abah setupkan lappy utk diconnectkan dgn tv..bersedia untuk tgk menonton movie..tutup semua langsir cam tgk wayang..layankan aje movie tu..oleh kerana landing baik punya dpn tv kan..ckit lg citer nk abis..ibu pun dah melayang2 bermimpi indah..sampai ke petang..hihi..penat sgt mengemas la katakan...

Hari menyihatkan tubuh badan

Pd hari kejadian,sampai kt umah je dh kepenatan sampai mls nk ngadap monitor, jadik SB update lmbat ckit, oleh krn wiken yg lepas kami tiada apa-apa aktiviti utk dibuat, so SB temankan LP gi jogging kt taman riadah kt Presint 9 nun..gigih kami bangun pepagi tau..yg lebih bersmangat tentulah SB biarpun xleh nk joging sgt..cukuplah skadar dpt temankan LP dan dpt hirup udara segar pagi2 nih..Sbenarnya dah lama ajak LP gi situ, sllu nampak org bersenam bjoging situ..cam best jek sbb byk kelengkapan utk bersenam disediakan percuma utk org awam situ..sblum ni LP gi joging kat taman saujana hijau P11 aje..harini tukar mood ckit..SB borim sesambil duduk2 SB snapla gambar LP yg tgh gigih menguruskan perut..hihi
nampak x LP gigih bersenam & jogging tuh..hihi

Sementara LP duk keliling tasik kt situ..SB lepak sambil baca paper kosmo dan minum air koko..
Aktiviti menyihatkan badan kt trek senam& joging di P9 ni best..sbb ada pelbagai alat senaman yg disediakan, dah x payah pergi gym..dpt hirup udara segar lg..boleh pusing2 tasik kat situ..cuma kalau ada anak2 kecik kene berjaga2 ckit lah..sbb kene handle mereka supaya x turun dkat dgn tasik..but tmpat ni nice la utk aktiviti menguruskan badan mcm yg LP buat nih..hihi

TERENGGANU vs KELANTAN

Terlupa SB nk review ckit pasal Final FA yg berlangsung 11/06/11 baru nih, bukan apa SB excited nk bercerita..maklumla kan SB kan org ganu and Mr.LP lak ore kelate..nasib kitaorg x gaduh2 pasal bola nih..sbb SB bukan fanatik sgt pun psl bola nih..cuma tgk sambil2 lalu ajek..kebetulan mlm tu pertembungan pasukan negeri kitaorg, so..layankan aje..LP agak kecewa sbb dia sbenarnya nk gi stadium tgk Final FA tuh, tp takde geng..layan dpn tv kt umah sambil ditemani SB sudah...


ehsan dari google


Hari-hari sebelum perlawanan berlangsung, SB ada gak belek2 muka2 berita psl sukan nih..mcm2 kata2 semangat yg pasukan masing2 cipta utk membarakan lg semangat juang mereka..hihi..SB tertarik dgn tagline diaorg nih..

credit to sokernet.com


meh SB tulun translatekan bahasa yg digunakan :
Pakat katok sapa lembek -- pakat2 lawan sampai pihak lawan tak berdaya dah..
Dok soh wi sek die menang -- jgn bagi pasukan diaorg menang..

Malam tu SB temankan LP yg bersemangat kesukanan utk lihat pasukan negeri dia menang..sampaikan duk perli2 SB lagi..SB diamkan aje..sbb mls nk gaduh2..bukan dpt apa pun kalau bising2..tp jauh di sudut hati SB kata pasukan ganu akan menang..SB x pandai ngat nk tafsir corak permainan diaorg nih..tp SB tahu juga ckit2..pasukan ganu pun dah makin meningkat naik..pasukan kelantan pun tak dinafikan hebat jugak sbb agak ramai jaguh2 bola..kalau nk sebut nama mmg la fail kan..hihi...
Bila part kelantan dah sumbat gol 1-0, bukan main melompat lg LP..gembira bukan main sbb pasukan dia dah gol...hihi..kelakor pun ada..sampaikan SB pun rasa dah xde harapan dah ganu..skali dek kerana tandukan DAUDSU masuk gol sendirik menyebabkan keputusan 1-1, rentak permainan makin rancak dgn masa ditambah slama 30minit utk mencarik pemenang mlm tu..tambah sedih lg dgn pertambahan gol dari ganu hasil sepakan pemain gantian NORDIN kalau x silap SB..jadik kelate terpaksalah beralah kasik ganu menang mlm tuh..LP dgn kecewa terus tukar siaran...hihihi...SB saje aje nk kasik LP bengang, tukar balik siaran tgk penyampaian hadiah sampai abis..smentara LP dah merajuk gi ngadap main game dia sambil kata.."nasib tak pergi stadium, kalau x rugi"...SB hanya tersenyum..xpelah...bak kata Nik Aziz.."tak dok rezki"...


credit to sinar harian

Subway's Addict

Pasal makan lagi..sejak bawak budak skang nih..asyik terbayang mknan sedap2 ajek..
dan yg jadik kepelikan skang ni SB cam ada menu's addict..kejap ketagih mkn tu, kejap ketagih mkn nih...bila time addict tu kan..sampai berminggu berbulan la asyik duk carik mknan tuh...meh SB senaraikan apa yg menjadik kegilaan SB sejak bawak budak comey nih..

1. Bulan 1 --->> x berapa nk mkn sgt sbb asyik duk muntah, loya
2. Bulan 2 --->> Addict nk mkn ns lemak, mana2 aje nk mkn ns lemak, sampai ns lemak
kat OldTown Kopitiam yg rege RM7.90 pun sanggup beli dek ketagih ns lemak..
3. Bulan 3 --->> Ketagih mkn jagung..gi mana2 mesti carik jagung..yg rebus hanya dpt kt
pasar tani ajek, jadik gigihla Mr.LP meneman gi pasar 2 kali seminggu, x dpt jagung rebus..dpt yg cup corn pun jadikla..
4. Bulan 4 --->> Addict nasi minyak...maklumla org ganu kalau ns minyak ni jadik sarapan
pg,jadik bangun pepagi hari minggu mesti carik ns minyak..alahai..
5. Bulan 5 --->> Skarang yg menjadik kegilaan adalah subway..sampai termimpi2 nk mkn subway..skang lak subway ada menu istimewa hari2..so, layan jelah...ni
SB tepek senarai menu harian utk rujukan dan kasik korang terliur
jugak..hihi




The Baby Is Kicking

ehehe..excited sgt SB nk cerita pasal bayi kicking nih..anak ibu dah mula kicking dah..dah mula wat gerakan rama-rama..kekadang kasik ibu geli2..smlm abah nk dgr apa anak ibu wat dlm tu..skali abah dgr jantung anak berdegup ngan kuatnya...tapi bila nk dgr lagi dah takde dah..kejap jek..nk main2 ngan abah ekk..tp yg kelakar petang smlm jugak ibu gi mkn tomyam ngan abah kat satu restoran tuh..dulu ibu penah mkn mee kari kt situ..sedap..sb tu ajak abah gi mkn lagi...tp kali ni bu order nasi putih+tomyam+daging masak merah..alahai..masakan x seindah rupa..bayangkan abah boleh ckp sotong +udang boleh berkejaran dlm mangkuk nih..korang tahu apa maknanya..maknanya terlalu byk space dlm mangkuk ni maknanya ciput aje lauk dan yg bnyk adalah kuahnya..dan tomyam tawar x rasa apa2..kecewa..dan time merasa daging masak merah lak..dagingnya mak aihhh..tersgtlah keras makcik weh..sangat2 kecewa..sgt malu ngan abah sbb promote tempat nih...sampaikan masa makan sume tu baby pun gerak2 mayb sbb x suka & mayb dia pun kata mknan ni x sedap..alahai anak ibu mesti kuat mkn cam ibu gak kan..alkisahnya kami balik kerumah mcm x mkn pepe pun ptg tu sbb x menikmati mknan ptg tuh..
cerita diatas nk cerita anak dlm perut pun pandai nilai sedap dan x sedap..hihih

Skang ni anak ibu dah main ligat..baguslah ini tandanya anak ibu sihat...dan ibu pun gembira..moga kamu sihat an selamat di dalam belly ibu ekk...cayang anak ibu...

3rd Checkup at KK

Semalam SB dgn ditemani Mr LP gi wat checkup kat KK Putrajaya ni aje..dengan harapan jgnla ramai org kt KK ni..SB x suka menunggu lelama..SB sampai dlm kul 8.15pagi kt KK tu..amik nombor kat kaunter Ibu mengandung..dlm 20minit menuggu, sampai giliran SB, proses kat kaunter untuk nurse kasik queue nombor sekejap aje..pastu gi wat test urin ngan amik darah..kedua2 test tu jap aje..x macam masa mula2 SB daftar wat buku pink dulu, seharian duk kat KK tu..skang procedure dah bertambah cepat..lagi cepat skang ni ngan diaorg dah sekalikan kaunter utk check urin ngan test HB, kalau dulu lps test urin kene gi makmal lak amik darah, kt situ kene menungggu bapak punye lama sbb campur sekali ngan org2 yg x mengandung wat test..ha..skang kan senang..wat kusus kaunter utk ibu mengandung..takdela nk berserabut ngn kes2 lain..maklumla kan..ibu ngandung ni..perutnyer mcm2 ragam kan..

Pas amik urin test ngan HB..alhamdulillah urin SB normal dan tahap HB pun ok lagi 12.7..mudahan ok sampai bersalin..pastu terus gi bilik nombor 28, bilik ni kusus urk ibu ngandung ngan rawatan anak..jap gak tunggu dlm 20 minit gak..takdelah lama ngat berbanding dulu sampai berejam kene tunggu..dah masuk situ..nurse brief ckit psl ngandung ni..mcm biasa..tanya minum susu ke tak..ubat klinik ada mkn ke tak..dll..last sekali nurse suh SB baring nk dgr heart beat baby..ha..ini yg SB excited nih..SB suka dgr jantung baby...slm 15 minit nurse tu mencari guna alat dia tuh..dgr la dup dap dup dap..kuat sgt jantung baby SB.." haaa..dah jumpa pun..sihat ni."nurse tu ckp bacaan alat dia 140..SB pun tatau sgt pasal bacaan jantung bayi nih..tp SB sempat tanya.."140 tu maknanya apa nurse?",

Nurse tu ckp kalau 140 tu bayi sihat dan normal..kalau yg x normal bacaan bawah 100 atau lebih dari 160....sekarang barulah SB tahu...

Dalam kul 10pagi SB dah siap dah checkup utk hari tu, sbb x jumpa doc, kalau kene jumpa doc tu biasanya yg lama..nurse ckp x yah jumpa doc sbb ibu dan bayi sihat dan x perlu scan, nurse tu cakap kat KK hanya scan 2 kali aje sepanjang mengandung..ooo SB igtkan tiap2 bulan scan..kecewalah SB..SB igt nk tgk baby SB...SB ckp la kat Mr.LP...dia kata xpelah nnt kita gi scan kat swasta ekk..pandai LP pujuk SB nih...yelah SB turutkan aje...

Begitulah kiranya...x sabar SB nk gi scan kat swasta lak..x sabar nk tgk anak ibu golek2 dlm nih..x sabar nk tunjuk kat Mr. LP...sbb abahnya x tgk lg anak ibu secara live di scan nih..masa 1st scan aritu Mr. LP x masuk bilik doc..nnt cerita lenkali psl gi scan ekk..

KECEWA..HARDISK ROSAK

Alkisahnya isnin lepas PC SB kt opis rosak..selalunya SB tsentuh wayar sambungan CPU, bila restart boleh je bukak balik..tp malangnya kali ni..bila tsentuh lg wayar tuh,restart balik WINDOWS dah xleh bukak dah..adush geramnya..knapakah..gigihla SB berulang kali restart dgn harapan dapatla at least backup dokumen kerja opis yg kt dalam tuh..aduyaiii..
kalau PC sendirik bolehla SB try2 godek..repair window ke hape ke..inilah gunanya pembelajaran masa di zaman belajar dulu..masa belajar bukan main terrer lagi format2 godek PC, sekali dah lama tinggal zaman godek2 tuh..dah lupa dah..lagipun ini PC opis..mls nk bersusah payah, kol ajelah technician suh tgkkan hape penyakitnya PC nih..maka PC tersebut telahpun diculik oleh technician utk dirawat..nasiblah kt opis tu ada opismate yg bercuti, jadik sementara PC kene culik, dapatla SB tumpang guna PC diaorg..SB pesan kt technician tu,kiranya bolehlah selamatkan dokumen yg ada di PC tersebut..kerja2 opis SB tuh..testing, isu2, dokumen...macam2 mende dlm tuh..dahla x buat backup..mampuihla kalau hilang..mimpi ngeri jadiknya..

Sekali harini, technician dtg hantar PC tuh..sedihnya sob..sob..dokumen x dpt diselamatkan sbb hardisk yg rosak..so, backup pun xleh nk wat, PC tu terpaksa diformat..ayaaaa..rasa nk menjerit ajek..tp SB pikir positif , nampaknya lps ni SB terpaksala mintak belas ihsan ahli team utk dptkan balik dokumen berkaitan kerja if any...aduyai..mencik!!..tp apakan daya...takpelah..semua ni dugaan..sabar itu separuh dari iman...

PETUA MEMUDAHKAN BERSALIN

saje duk walking2 ttiba terjumpa nih..SB nk sharekan aje..byk lagi kene membaca utk menambahkan ilmu di dada..ihii

Antaranya:


  • dua minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak...ni untuk bagi tenaga masa nak melahirkan nanti...

  • sebelum masuk labour room, minum milo yang dibancuh dengan planta...ni untuk bagi laluan cepat terbuka...sebelum minum, baca selawat nabi (3x @ 7x), surah al-fatihah skali and baca doa nabi yunus (3x @ 7x)...doa nabi yunus ni pendek ja..

  • semasa mengandung, jaga adab dengan orang sekeliling terutama sekali dengan suami....

  • minta maaf dengan suami dan orang-2 terdekat...mintak la diorang doakan kita...

  • amalkan baca surah maryam...

  • banyakkan minum air kelapa bila dah dekat due...but, as far as i know, air kelapa ni untuk cuci baby...bila dia lahir nanti, kurang la selaput-2 yang selalu ada kat kepala baby tu...

  • minum air selusuh...air ni lagi bagus kalau suami yang buat sendiri...

  • banyakkan berjalan..jenjalan kat mall sambil cuci mata pun xpe..

  • Masa meneran dalam labour room tu, baring sambil kaki/betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan “dot dot” koyak atau koyak banyak...

  • Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan-lahan. Buat banyak-banyak kali tapi janganla laju-laju sangat. Senaman ni boleh dibuat apabila usia kandungan tu dah mencecah 38 weeks ke atas...

  • atau duduk macam bersila pastu temukan kedua-dua tapak kaki, pegang jari-jari kaki tu, tolakkan kedua-dua tapak kaki ke arah vagina kita...

  • praktis cara pernafasan yang betul...

  • baca surah Al-Insyiqaq ayat 1-4...

  • baca surah An-Nahl ayat 78.....

    dengan izin dari Allah S.W.T, insyaAllah semoga segalanya akan dipermudahkan..Amin